Rukomet

Sportnetov dnevnik: Kako je Park postao vozač autobusa i zašto Vujović navija za Hrvatsku, Srbiju i Makedoniju

Branimir Korać, Mihaela Bradovski • petak, 11.01.2019.
Sportnetov dnevnik: Kako je Park postao vozač autobusa i zašto Vujović navija za Hrvatsku, Srbiju i Makedoniju
Foto: EPA

Iza nas je prvi dan Svjetskog prvenstva u rukometu i ujedno prvo izdanje Sportnetovog dnevnika na ovom Prvenstvu. Odigrana su samo dva susreta, a ona prava ludnica kreće od petka...

Sportnetov "Dnevnik" standardna je forma kojom zaokružujemo dan na nekom velikom natjecanju i uz Power ranking stalna rubrika kada su u pitanju europska i svjetska prvenstva. Sve ono zanimljivo, a da nije zasebno obrađeno, moći će se pronaći upravo ovdje. Uživajte u ovom Prvenstvu barem djelomično koliko ćemo mi uživati! :-)

Tri eksperta i jedan komentator prognoziraju prvaka, Francuzi jedini s dva glasa

Danska TV postaja TV2 provela je malu anketu među onima koji će se baviti rukometom u narednim tjednima. Četvorica anketiranih morala su odlučiti tko će osvojiti odličja na ovom SP-u, a samo je Francuska dva puta stavljena na prvo mjesto.

Bivši igrač i trener Bent Nyegaard vjeruje Francuzima i da će upravo oni u Herningu svladati Dance. Broncu daje Španjolcima. Zanimljivu ekspertizu dao je bivši reprezentativac Danske Daniel Svensson koji Dansku uopće ne vidi na postolju. On smatra da će u finalu Švedska nadjačati Francusku, a i ovdje bronca ide Španjolskoj. Još jedan bivši reprezentativac Claus Moller Jakobsen vjeruje u francusko zlato, ali i da će u finalu svladati Španjolsku. Svoje Dance vidi s broncom. Broncu Danskoj predviđa i komentator Thomas Kristensen, a on zlato daje Španjolskoj.

Četvorica Danaca i nitko svoju reprezentaciju ne vidi na vrhu. Možda je vrijeme za reviziju Sportnetovog Power rankinga.

Vapaj upomoć: smanjite broj utakmica!

Prvenstvo praktički nije ni počelo, a glavna tema je težak program. Švedski izbornik Kristjan Andresson poručio je: "Posve je jasno da imamo previše utakmica. Nemoguće je igrati sjajan rukomet u svih pet mečeva svih 60 minuta u samo sedam dana."

Norveški izbornik Christian Berge ima drugi prijedlog, a to je povećati broj mogućih izmjena. Dozvoljeno je tijekom turnira promijeniti trojicu igrača što je, smatra Berge, premalo. "Teško je, čudno je da je dopušteno tako malo izmjena. Možete promijeniti samo trojicu igrača tijekom Prvenstva ili u biti dvojicu jer jednu izmjenu morate čuvati u slučaju da vam se vratar ozlijedi. Mislim da bi trebali dobiti više izmjena u slučaju ozljeda."

Težak raspored osjećaju igrači i oni tvrde kako je ovakav način igranja neodrživ. "Teško je sa svim tim utakmicama, ne znam je li možda bolje ne igrati Prvenstvo, ali znam da je ovakav sustav neodrživ. Nešto se mora napraviti", kaže Jesper Nielsen.

Složit ćemo se. Imamo i mi prijedlog, zašto jednostavno ne igrati takva velika natjecanja ljeti kada bi bilo više vremena i za pripreme, a i za rastegnuti rasporedom. Uostalom, zar mora svake godine biti svjetsko ili europsko prvenstvo?

Islanđani poručili svojim navijačima - podmažite grla kvalitetnim domaćim pivom!

Želio sam im dati malu pauzu i dopustiti im da razmišljaju o nečem drugom osim rukometa", objasnio je izbornik Islanda Gudmundur Gudmundsson odluku da svojim izabranicima u srijedu da slobodan dan. U četvrtak su ponovno bili na parketu, odrađen je trening posvećen specijalno pripremi za Hrvatsku, a u konkurenciji za nastup bit će i Stefan Rafn Sigurmannsson koji se proteklih dana borio s virozom. Arnar Freyr Arnarsson također će biti spreman za prvi ispit na Prvenstvu, nakon što je propustio nekoliko dana treninga pred dolazak u München. Zbog udarca u lice na treninzima nosi zaštitnu masku, koju ipak neće moći koristiti i na samim utakmicama ne bi li spriječio eventualne nove ozljede.

Stefan Rafn Sigurmannsson - "Odigrali smo čvrstih pola sata protiv Hrvatske na prošlogodišnjem Europskom prvenstvu, ali ove će godine borba potrajati svih 60 minuta. Moramo poslati jasnu poruku od starta susreta da smo se ovdje došli boriti i uspjeti. Hrvatska uvijek ima vrlo dobar kadar, velika je to grupa kvalitetnih igrača i uvijek uspijeva daleko stići. No smatram da je možemo iznenaditi, ovo je nova islandska vrsta, bit ćemo spremni sutra."

A stručnjak za marketing u Islandskom rukometnom savezu Kjartan Vido Olafsson uputio je savjet svim islandskim navijačima koji su stigli u München. Recept za što bolju atmosferu na tribini je "podmazivanje grla kvalitetnim domaćim pivom".

Priča o ujedinjenoj Koreji

Van onih rukometnih tema, uvijek dominiraju političke, a priča o ujedinjenoj Koreji je upravo takva. Da sad ne razglabamo o stanju na Korejskom poluotoku, priču već svi znate, kao i onaj tehnički podatak kako ova reprezentacija ima 20 igrača na raspolaganju, jedina, a čine ju 16 igrača iz Južne Koreje i četvorica iz Sjeverne Koreje koje ćete prepoznati po prezimenu Ri. Sva tri Rija u reprezentaciji su iz sjevernog dijela.

IHF je pozvao na otvorenje Prvenstva njemačku kancelarku Angelu Merkel i sjevernokorejskog vođu Kim Jong Una, ali oni su imali pametnijeg posla. Ova Koreja nastupa pod neutralnom zastavom koja se sastoji od bijele podloge na kojoj je plavi Korejski poluotok. Umjesto himne izvedena je tradicionalna korejska pjesma Arirang. Evo kako ona zvuči:

Još malo Islanda: Legendarni Gudjon nema u planu nastup

Ozljeda Gudjona Valura Sigurdssona pogodila je Islanđane koji su s nadom ipak napominjali da bi se možda nekad mogao priključiti reprezentaciji ako se oporavi. No priča je slična kao i ona s Nikolom Karabatićem, realnost govori kako nastupa neće biti.

"Uopće nemam tu opciju otvorenu, u protivnom bio bih u Njemačkoj. Da sam sposoban igrati, bio bih tamo, ali nisam. Imam potpuno povjerenje u trenere i momčad, neću se ponašati poput predatora ili duha i nadati se da netko neće biti dobar pa da će me pozvati. To mi uopće više nije u planu. Bit ću najveći navijač ove reprezentacije", kaže Sigurdsson.

"To je život, mnogi sportaši propuste velike utakmice i propustili su ih više nego ja. Ne morate me žaliti, nitko nije umro", dodaje Gudjon.

Korejski "vozač autobusa" radio probleme Nijemcima

Zanimljiv nadimak dobio je korejski vratar Jaeyong Park! Vozač autobusa.

"Malo smo nezgodno ušli u utakmicu, promašili smo dosta šuteva, ali i pružili smo vrataru Koreje priliku za nekoliko lakih obrana. Takve vratare poput njega mi rukometaši zovemo "vozačima autobusa" jer se ne kreću puno. I upravo nam je ta njegova pasivnost u jednom dijelu radila problem. Sve u svemu, sretni smo što smo naše akcije započeli ovakvom pobjedom", istaknuo je Hendrik Pekeler.

Ovako je počelo

Španjolci imaju najbolju struku, daju čak sedam izbornika

Ako Španjolska ne osvoji zlato, imat će još šest opcija da se Španjolac okiti najsjajnijim odličjem. Ili ipak neće jer bi to bilo čudo u rangu Leicesterovog, ali Španjolska je u nečem definitivno na vrhu, a to je broj izbornika njezine nacionalnosti.

Čak sedmorica stručnjaka sa španjolskim državljanstvom rade kao izbornici. Jordi Ribera vodi Španjolsku, Jordi Gerona Tunis, Manolo Cadenas Argentinu, Mateo Garralda Čile, Raul Gonzalez Makedoniju, David Davis Egipat te Valero Rivera Katar.

"Podatak da je toliko Španjolaca izbornika na Svjetskom prvenstvu, puno govori o našem rukometu. Ne samo o aktualnoj situaciji već o svemu što je dosad napravljeno", kaže Raul Entrerrios.

Samo je Island blizu Španjolcima po masovnosti izbornika. Gudmundur Gudmundsson vodi Island, Dagur Sigurdsson je na klupi Japana, Kristjan Andresson vodi Švedsku, Paterkur Johannesson Austriju, a Aron Kristjansson Bahrein.

Posljednje veliko natjecanje velikog Laszla

Laszlo Nagy još jednom se oprašta od mađarske reprezentacije, ovaj put definitivno. Ovo Svjetsko prvenstvo bit će mu posljednje natjecanje u dresu reprezentacije i iako nije odradio nijednu prijateljsku utakmicu i trenirao je po posebnom programu, nominiran je među 16 igrača za nastup protiv Argentine.

Ranije je pao dogovor da će Nagy pomoći ako bude potrebe za tim, da će biti oko reprezentacije i uskočiti. Potreba se pojavila već prije prvog susreta, naime Gabor Ancsin ima problema s laktom i Nagy je u 16. Tu je i Ancsin, ali...

Čile je očito imao problema s protokom lopte

Mateo Garralda uoči Prvenstva: "Naše najjače oružje je brzina u napadu, donošenje odluka u najkraćem mogućem vremenu što protivničkoj obrani otežava pravovremenu reakciju te vrlo dobro organizirana obrana. Međutim, katkad imamo problema s protokom lopte što se odražava na realizaciju. Čak i više od drugih vrsta moramo biti tim u kojem svi elementi služe jednom većem cilju."

Prisjećamo se izjave Matea Garralde prije početka Prvenstva, neupućeni bi pomislio kako je riječ o kandidatu za visok plasman. No ništa od toga nismo vidjeli protiv Danske, niti brzinu u napadu, niti donošenje odluka u najkraćem mogućem roku, a kamoli protok lopte. No dobro, on je ionako okarakteriziran kao slaba točka. Možda ćemo dio toga vidjeti protiv Saudijske Arabije, ovi Danci su prebrzi i imaju odgovor na svaku brzu čileansku odluku.

Nakon susreta protiv Danske Garaldu su pitali za komentar dvoboja, a samo kratko je rekao - nemam riječi.

Luc Skywalker Abalo zadnji put igra na svjetskim prvenstvima

Osim velikog Laszla Nagyja, ovo će biti posljednje Svjetsko prvenstvo i za Luca Abaloa. Sjajni Francuz, dio svih velikih uspjeha Les Expertsa oprašta se od reprezentacije 2020. godine.

Plan je nastupiti još u Tokiju na Olimpijskim igrama i nakon toga završiti reprezentativnu karijeru. Još jedno veliko ime tako napušta francusku reprezentaciju, ali možete se kladiti da će Francuska i bez njega biti i dalje veliki kandidat za zlato, na bilo kojem natjecanju.

U dresu reprezentacije zasad je odradio 243 nastupa i postigao 759 golova.

Korektni Jacobsen nikada ne priča o zlatu

Danski izbornik Nikolaj Jacobsen izbjegava priče o osvajanju zlatnog odličja: "Nemam ništa protiv izjava da je naš prvi i najvažniji cilj polufinale, ali nikada me nećete čuti da govorim da ćemo osvojiti zlato. Imam previše respekta za moje kolege u drugim selekcijama koje su zajedno s nama na Prvenstvu.

Što je najbolje, kao što smo vidjeli na početku pregleda, niti danski eksperti ne vide ga sa zlatnim odličjem.

Vujo navija za Hrvatsku, Srbiju i Makedoniju

Slovenski izbornik Veselin Vujović ima reprezentacije za koje će navijati na ovom Svjetskom prvenstvu. Regionalno nastrojen uz poruku - ovdje se uvijek igrao najbolji rukomet.

"Ako trebamo za nekog navijati onda su to Hrvatska, Srbija i Makedonija. Moramo navijati za te reprezentacije i vratiti rukomet kući. Uvijek sam mislio kako smo mi iz Jugoslavije igrali najbolji rukomet u svijetu", rekao je za Oslobođenje.

Zanimljivu opservaciju pružio je oko hrvatske reprezentacije.

"Bojim se doze nervoze kod Line Červara i igrača. Červar je bio jednom nogom van reprezentacije, a onda je na čudan način ostao. Jedno je kada igraš i znaš da će ti izbornik ostati još dugo vremena, a drugo kada znaš da ti izbornik može otići tjedan-dva nakon Prvenstva. Tada na površinu može isplivati balkanski mentalitet, nedisciplina i sve to može utjecati na rezultat. Ali, daj Bože da taj tihi odlazak Hrvatske na Svjetsko prvenstvo bude jedan skriveni adut iz kojeg će Hrvatska nastupiti jako."

Spiegel Hrvatsku vidi na šestom mjestu

Njemački Spiegel poigrao se reprezentacijama sudionicama Svjetskog prvenstva i posložio ih od najlošijih prema najboljima. Totalnim autsajderima po skupinama proglasio je Angolu, Čile, Bahrein, Japan, Koreju..., a Hrvatsku vidi na šestom mjestu.

"Hrvatska u Domagoju Duvnjaku ima jednog od najboljih playmakera svijeta. 30-godišnji član Kiela igrač je o kojem taj klub ovisi. Luka Cindrić je veliki potencijal za budućnost, ali tek se mora dokazati. Hrvatska je 2003. godine osvojila titulu svjetskog prvaka, a da bi to ponovila, neki će morati zaigrati iznad svojih mogućnosti", stoji u objašnjenju.

Inače, na vrhu je Danska kojoj eto svi vjeruju osim njih samih.

Oni će izvoditi sedmerce

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!