Rukomet

Kreće Hrvatska: Palmarsson i društvo testiraju Červarove izabranike

Branimir Korać • petak, 11.01.2019.
Kreće Hrvatska: Palmarsson i društvo testiraju Červarove izabranike
Foto: FaH

Prvi protivnik Hrvatske na ovom Svjetskom prvenstvu je reprezentacija Islanda. Koliko može ova nova Hrvatska, a koliko može Island s povratnikom Gudmundssonom i bez Sigurdssona, pokazat će današnji dvoboj koji počinje u 18 sati...

Nismo puno toga saznali iz dvije pripremne utakmice Hrvatske u Poreču, ali to i nije bio cilj. Čak i nakon dosta skromnog nastupa protiv Italije Lino Červar bio je miran, nije bio nezadovoljan, očito je dobio ono što je tražio iako su igrači kasnije upozoravali da im se takvi nastupi ne smiju ni slučajno ponoviti na Svjetskom prvenstvu.

Koja su to Červarova tajna oružja, na čemu se radilo na pripremama i što od Hrvatske možemo očekivati, saznat ćemo vrlo brzo. Na startu Svjetskog prvenstva očekuje ju dvoboj protiv Islanda, starog znanca s kojim se Hrvatska često susretala, a posljednji put na prošlom Europskom prvenstvu u Hrvatskoj.

Neke taktičke zamke i od strane Červara i Gudmundura Gudmundssona uvijek su moguće, ali uglavnom obje reprezentacije znaju dosta jedna o drugoj. Hrvatska je u odnosu na taj prošli dvoboj bez povećeg broja igrača, nema Alilovića, Buntića, Čupića, Gojuna, Kopljara, Mamića, Mandalinića, Mihića i Vorija, dakle nedostaje više od polovice igrača koji su igrali u tom dvoboju.

Bez obzira što oni nisu tu, oni koji ih mijenjaju nisu anonimci za koje se ne zna i Islanđani otprilike znaju što od njih mogu očekivati. Isto tako u hrvatskom stožeru znaju što mogu očekivati od Islanđanima kojima nedostaje Gudjon Valur Sigurdsson kao najzvučnije ime. Ne treba se previše bazirati na njegovo neigranje, imaju Islanđani dobre alternative na lijevom krilu i uspješno će ga nadoknaditi.

Uoči ovog susreta Červar je morao skratiti popis igrača na 16, a odluka o odlasku na tribinu pala je na Ivana Sliškovića i Halila Jaganjca. Još od pressice na kojoj je Červar izrecitirao imena 18 putnika za München bilo je jasno kako je Jaganjac prvi kandidat za tribinu, međutim iznenadio je izostavljanjem Sliškovića koji je trebao biti taj startni lijevi vanjski koji će šutom izvana probijati obranu. Očito izbornik ima drugačije zamisli i poslao ga je na tribinu.

Za očekivati je utakmicu koja neće ponuditi previše atraktivnog rukometa, Červar inzistira na obrani i disciplini u igri, nije pobornik brze realizacije, guranja u leđa što i ne čudi s obzirom da voli koristiti igrača više u napadu. Znalo je to biti kobno i u klubu i u reprezentaciji, ne pokazuje se uvijek produktivnim, ali od toga ne odustaje i to možemo očekivati i u večerašnjem susretu.

Brojne analize stavljaju Hrvatsku odmah na drugo mjesto u skupini iza Španjolske, a Island se čini najopasnijim u skupini. Pobjeda u ovom susretu širom bi otvorila vrata barem tom drugom mjestu u prvoj fazi natjecanja i uz dobro odrađen posao do završnice borbi sa Španjolcima za prvo mjesto.

Glavni preduvjet za ostavljanje nade u drugom krugu je pobjeđivati redom protivnike od kojih je Hrvatska kvalitetnija, a Island je upravo takav protivnik. Nije bolji od Hrvatske, ali je opasan i dobar.

Osim tog dvoboja na rasporedu je još nekoliko zanimljivih susreta. U hrvatskoj grupi Španjolska ne bi smjela imati nikakvih problema protiv slabog Bahreina dok bi zanimljivije trebalo biti u srazu između Japana i Makedonije. Makedonci su tu favoriti, ali Japan se ne smije podcijeniti što je pokazao i rezultatima na pripremama.

U skupini A izravan dvoboj za treće mjesto imat će Srbi i Rusi. Susret ovih protivnika, uz svo poštovanje prema Brazilu, trebao bi odlučiti o prolazu. Brazilci istovremeno igraju protiv Francuske koja je apsolutni favorit.

Skupina C donosi dvoboj između Austrije i Saudijske Arabije te potencijalno zanimljiv susret između Norveške i Tunisa. U skupini D također jedan skandinavsko-afrički dvoboj, Švedska igra protiv Egipta. Još se sastaju Mađarska i Argentina te Angola i Katar.

Raspored dana:
15:30 Angola - Katar (D)
15:30 Japan - Makedonija (B)
18:00 Argentina - Mađarska (D)
18:00 Island - Hrvatska (B)
18:00 Saudijska Arabija - Austrija (C)
18:00 Srbija - Poljska (A)
20:30 Bahrein - Španjolska (B)
20:30 Brazil - Francuska (A)
20:30 Egipat - Švedska (D)
20:30 Tunis - Norveška (C)

SP 2019. - Skupina B

  • Rezultati
  • Ljestvica

1. kolo

Japan29:38Sjeverna Makedonija
Island27:31Hrvatska
Bahrein23:33Španjolska
1Hrvatska 5152:115+3710
2Španjolska 5142:114+288
3Island 5137:124+136
4Sjeverna Makedonija 5131:139-84
5Bahrein 5107:151-442
6Japan 5121:147-260

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!