Rukomet

Hrvatska i Španjolska u borbi za pun bodovni plijen uoči druge faze natjecanja

Branimir Korać • četvrtak, 17.01.2019.
Hrvatska i Španjolska u borbi za pun bodovni plijen uoči druge faze natjecanja
Foto: EPA

Bliži se odluka u skupini B Svjetskog prvenstva, danas ćemo znati koje reprezentacije prolaze u sljedeću fazu natjecanja te koliko tamo bodova prenose Hrvatska i Španjolska...

Odmah nakon ždrijeba nadali smo se ovakvom raspletu. Hrvatska je neokrznuto prošla kroz dosadašnji dio natjecanja, bilo je manjih problema u prvom kolu protiv Islanda dok je u naredna tri kola bila uvjerljiva, kvalitetna i visoko slavila. Sada slijedi najteži ispit, dvoboj protiv aktualnog europskog prvaka Španjolske.

Španjolci su poput Hrvatske bili vrlo uvjerljivi u dosadašnjem dijelu natjecanja i također na ovaj susret gledaju kao na prvi pravi veliki ispit na ovom Prvenstvu. Imaju širinu, imaju i iskustvo te su fantastično uigrani. Definitivno neće biti jednostavno i Španjolska s razlogom ulazi kao blagi favorit u ovaj dvoboj.

Međutim Hrvatska ima što za reći u tom dvoboju, tijekom turnira pokazala je dobru igru i Lino Červar može biti zadovoljan. Bahrein je preskočen još nakon dvoboja s Makedonijom. Taj susret morao se odraditi, ali, netipično, već prije tog susreta iz hrvatskog tabora govorilo se o Španjolskoj.

"Njihova obrana je proaktivna, uvijek sam htio tako igrati pa sam pokušao i u Zagrebu i ona je dala rezultate iako nije imala puno velikih imena. S njom smo i u Ligi prvaka ravnopravno igrali protiv moćnijih protivnika. Ta obrana igra protiv napada, jako dobro čitaju igru, iskusni su s Canellasom, Gurbindom i Morrosom. Ti igrači znaju igrati i napad, ali obrana im je forte. Odlično kradu loptu i onda preko Solea, Gomeza, Arina odvajaju se protiv svake ekipe. Munjeviti su u kontri i nitko ih ne može pratiti. Dođe pad koncentracije i tako sve ono dobro što si napravio preko noći nestane. To možemo izbjeći disciplinom u napadu, ne pasivnom igrom nego mudro jer moraš znati kako ih napasti. Imaju dvije vrste zone, jednu agresivnu i jednu malo pliću pa moramo imati i rješenja za obje obrane", govorio je Červar.

Protiv Makedonije briljirao je Gonzalo Perez de Vargas, u odličnoj je formi, ali i Hrvatska na vratima ima jake adute u Marinu Šegi i Ivanu Stevanoviću koji su u sjajnoj formi.

Ne računajući Mediteranske igre na kojima i jedni i drugi nastupaju s mladim reprezentacijama, Hrvatska i Španjolska posljednji put susreli su se prije dvije godine na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj, Bio je to dvoboj četvrtfinala, a Hrvatska je odigrala sjajnu utakmicu i predvođena Markom Mamićem i Lukom Cindrićem stigla je do pobjede 30:29.

Ovdje i jedni i drugi vjeruju u dobar rezultat jer je on iznimno bitan. Pobjednik će u sljedeću fazu natjecanja odnijeti sva četiri boda, poraženi dva, a u slučaju neodlučenog obje reprezentacije prenose po tri boda, jednako kao i Francuska i Njemačka koje su u drugoj skupini.

Susret u Münchenu počinje i 20:30 sati.

SP 2019. - Skupina B

  • Rezultati
  • Ljestvica

5. kolo

Bahrein23:22Japan
Sjeverna Makedonija22:24Island
Španjolska19:23Hrvatska
1Hrvatska 5152:115+3710
2Španjolska 5142:114+288
3Island 5137:124+136
4Sjeverna Makedonija 5131:139-84
5Bahrein 5107:151-442
6Japan 5121:147-260

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!