SP 2019. - Skupina B, 5. kolo, 17.01.2019, 18:00 h
Sjeverna Makedonija
Sjeverna Makedonija 22:24 Island
Island

Islanđani u neizvjesnoj utakmici svladali Makedonce i osigurali treće mjesto

Mihaela Bradovski • četvrtak, 17.01.2019.
Islanđani u neizvjesnoj utakmici svladali Makedonce i osigurali treće mjesto
Foto: EPA

Island i Makedonija našli su se u izravnoj borbi za treće mjesto u skupini B, a pobjedu su odnijeli Islanđani. Slavili su s 24:22 u susretu koji je bio otvoren do samog kraja...

Nekoliko koraka naprijed pa odmah potom jednako toliko nazad, tim se riječima, iz kuta makedonskog sastava može opisati prva polovica susreta sa Islandom. Susreta koji je direktno odlučivao o trećem putniku dalje iz skupine B.

Rukometaši Raula Gonzalesa svoju su prednost gradili kroz sedam na šest igru, odlično je u susret startao i vratar Borko Ristovski, no takva je taktika za sobom povukla i rizik primanja lakih pogodaka i upravo je to Islanđane nekoliko puta vraćalo u život.

Kada je u pitanju bila igra Islanda na postavljenu obranu, realizacija joj je drastično padala, bilo je tu promašaja iz svih mogućih pozicija, a kada bi nešto i išlo unutar okvira gola tu je bio sigurni makedonski vratar.

Skidao je Ristovski i udarce sa sedam metara, a jedino što mu nije polazilo za rukom bilo je konstantno sprintanje od klupe do gola i nazad. Ipak, drastična kazna za to nije stigla, ne protiv danas sterilnih Islanđana, koji su u tom periodu djelovali kao da im ovaj susret ne donosi baš ništa.

Na odmor se na kraju, bez obzira na nekoliko islandskih povrataka u egal, otišlo pri 13:11 za Makedoniju, a osim Ristovskog od pojedinaca treba spomenuti Kirila Lazarova i Manaskova, autora po četiri pogotka dok je na drugoj strani glavna uzdanica Islanda, kapetan Aron Palmarsson prvih pola sata zaključio 1/4 učinkom.

Ništa se bitno nije promijenilo niti po povratku na teren, sve do trenutka kada je svojih "pet minuta" iskoristio islandski vratar Gustavsson. S dvije obrane u istom napadu došao je do svoje desete, no ono najvažnije, to su na drugoj strani, doduše iz drugog pokušaja, iskoristili njegovi suigrači i makedonska je klupa nakon 16:16 morala zatražiti minutu odmora. Igrala se 40. minuta.

Četiri minute kasnije Island je napokon poveo, iza Ristovskog loptu je s crte poslao Arnarsson, a nakon odlaska na +2 Gudmundur Gudmundsson i njegov kadar neko su vrijeme lakše disali. Točnije rečeno do 53. minute kada novim izjednačenjem utakmica kreće prema neizbježno neizvjesnoj završnici.

A odluka o trećem putniku iz skupine B pala je na ulasku u posljednju minutu. Gunnarsson je s linije sedam metara pogodio za 24:22, na drugoj je strani Makedonija propustila realizirati svoju priliku i Island je teškom mukom i s puno oscilacija tijekom dosadašnjih susreta prošao dalje.

Manaskov i Lazarov ostali su na vrhu liste strijelaca kada je u pitanju makedonski sastav, obojica su u ovaj poraz ugradili pet pogodaka. Arnor Thor Gunnarsson bez konkurencije je bio prvo ime u redovima pobjedničkog sastava, s učinkom 10/13, i bez ijednog i blizu raspoloženog suigrača. I Ristovski i Gustavsson u konačnici su pročitali 13 protivničkih pokušaja.

SP 2019. - Skupina B

  • Rezultati
  • Ljestvica

5. kolo

Bahrein23:22Japan
Sjeverna Makedonija22:24Island
Španjolska19:23Hrvatska
1Hrvatska 5152:115+3710
2Španjolska 5142:114+288
3Island 5137:124+136
4Sjeverna Makedonija 5131:139-84
5Bahrein 5107:151-442
6Japan 5121:147-260

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!