Zimski sportovi

Na današnji dan: Ivica Kostelić potvrdio da je najbolji na svijetu u sezoni 2010/2011

Mihaela Bradovski • utorak, 12.03.2019.
Na današnji dan: Ivica Kostelić potvrdio da je najbolji na svijetu u sezoni 2010/2011
Foto: EPA

Na današnji dan prije osam godina Ivica Kostelić i matematički je potvrdio osvajanje Velikog kristalnog globusa nakon što je došao do bodova u spustu u Kvitfjellu...

Osvajanje Velikog kristalnog globusa 2011. godine najveći je uspjeh Ivice Kostelića i hrvatskog muškog skijanja u povijesti. Kostelić je ukupnu pobjedu u Svjetskom kupu osigurao već pet utrka prije kraja, a bilo mu je dovoljno i 21. mjesto u spustu u Kvitfjellu.

Te sezone Kostelić je bio najbolji u ukupnom poretku, u slalomu i kombinaciji te je uz Veliki kristalni globus osvojio i dva mala. Bio je i sjajan treći u poretku superveleslaloma dok je u poretku veleslaloma završio na 11. mjestu, a spusta na 25.

Siječanj 2011. bio mu je najplodniji mjesec u karijeri, tu je upisao čak sedam pobjeda i tu je praktički stvorio ogromnu razliku s kojom je osvojio ukupnu pobjedu.

Pobjedničku seriju započeo je u paralelnom slalomu u Münchenu, zatim je slavio u slalomu u Adelbodenu, u Wengenu je bio najbolji u superkombinaciji i slalomu, u Kitzbühelu u superveleslalomu i kombinaciji, a u Chamonixu u superkombinaciji. Zanimljivo, bile su mu to ujedno i jedine pobjede u sezoni.

Samo u siječnju Kostelić je osvojio nevjerojatnih 999 bodova, najviše što je ijedan skijaš osvojio u Svjetskom kupu u jednom kalendarskom mjesecu.

"Konačno je i matematički potvrđeno da sam najbolji na svijetu i to pet utrka prije samog kraja. Ne mogu sada reći ništa posebno, samo da sam jako veseo i da se veselim sa svojom ekipom koja je bila cijelo vrijeme sa mnom – ovo je za nas jako emotivan trenutak", prokomentirao je Kostelić odmah nakon potvrde osvajanja Velikog kristalnog globusa.

U tom trenutku Kostelić je pet utrka prije kraja sezone imao 1324 boda, a drugoplasirani Didier Cuche bio je na 806 bodova.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!