Košarka

Warriors vs. Blazers: Portland mora iskoristiti Durantov izostanak, kasnije će serija biti posve drugačija

Branimir Korać • utorak, 14.05.2019.
Warriors vs. Blazers: Portland mora iskoristiti Durantov izostanak, kasnije će serija biti posve drugačija
Foto: EPA

Finala konferencije počinju večeras, a Golden State Warriorsi u finalu Zapada igraju protiv Portland Trail Blazersa. Warriorsi u seriju ulaze sa statusom favorita i prednosti domaćeg terena...

Golden State očekivano i Portland, prema mnogima, neočekivano, sastaju se u finalu Zapadne konferencije. Ne može se reći nezasluženo. I jedni i drugi imali su i imaju problema s izostancima važnih igrača, no bez obzira na to došli su do konferencijskog finala. Prije toga izbacili su one koji nisu imali takvih muka i pokazali su da zaslužuju borbu za titulu najbolje momčadi Zapada.

Warriorsi u ovu seriju ulaze kao favoriti, međutim Portland vidi svoju priliku i ona postoji. Blazersi su naučili u ovom doigravanju da ih svi otpisuju i prije početka serije. Kada se ozlijedio Jusuf Nurkić, vladalo je mišljenje kako je Portland najbolji izbor u doigravanju, ali vrlo brzo iskočio je Enes Kanter i pokazao da može igrati velike minute, a da je Neil Olshey napravio sjajan posao kada ga je uzeo nakon što su ga Knicksi otpustili.

Kanter je potpuno nadoknadio izostanak Nurkića, a dosta pomaže s klupe i Zach Collins. Kada je Kanter dolazio, ideja Olsheyja i Stottsa bila je da Blazersi mogu držati visok ritam kroz cijelu utakmicu s dva kvalitetna centra, malo se plan promijenio nakon Nurkićevog kraja sezone, no u samoj igri nije bilo dramatičnih promjena, a ono što je najvažnije nije bilo nekog velikog pada u samoj kvaliteti igre i rezultati su i dalje bili vrlo dobri.

Warriorsi cijelu sezonu pomalo se muče s ozljedama. Imali su problema i Curry i Thompson i Durant i Cousins, a u ovu seriju Golden State ulazi bez Duranta i Cousinsa. Dobra vijest za Golden State je da ipak neće još dugo biti bez njih, Durant bi se trebao vratiti najkasnije za treću utakmicu, a Cousins još uvijek ne zna točno vrijeme povratka, no to bi se moglo dogoditi praktički u svakoj utakmici.

Za Blazerse bi ovo trebala biti sličnija serija onoj protiv Thundera nego protiv Nuggetsa. Nuggetsi su s Jokićem i Millsapom posebno jaki na unutarnjim pozicijama dok su Warriorsi sličniji Thunderu kod kojeg je najveća opasnost prijetila od Westbrooka i Georgea.

Uoči ove serije nekako se nameće razmišljanje kako će prve dvije utakmice biti ključne. Portland mora iskoristiti svoju priliku dok nema Duranta, daleko najboljeg igrača Warriorsa u ovosezonskom doigravanju. Prve dvije utakmice na rasporedu su u Oaklandu, rodnom gradu Damiana Lillarda i ako Blazersi tu nešto ne izvuku, jako teško će im se ukazati prilika u nastavku doigravanja.

Iako Portlandu nedostaje Nurkić, a možda i Rodney Hood, nekako se čini da će lakše to nadoknaditi nego Warriorsi izostanak Duranta. To je i logično, Durant ima nemjerljivu vrijednost za Warriorse, jedan je od najboljih igrača današnjice i njegov doprinos za Golden State je ogroman. Dok njega nema, šanse Portlanda su sigurno veće, Warriorsi i dalje imaju moćnu petorku, ali klupa im je jako tanka i sa svakim starterom koji im otpada ulaze u sve veće probleme.

Međutim i dalje su moćni i Portlandu ništa ne bi garantiralo niti da uzme obje pobjede u Oaklandu. Najbolje to znaju Clippersi koji su jedine dvije pobjede u seriji ostvarili upravo u gostima dok su na svom parketu ipak glatko poraženi.

Glavni aduti

Dok se ne vrati Durant, glavni aduti Warriorsa bit će Steph Curry, Klay Thompson i Draymond Green. Glavni zadatak Portlanda bit će ne dopustiti da se raspucaju Curry i Thompson. Ako uspiju to spriječiti, napravit će ogroman posao. Green donosi energiju i bezobrazluk u igru, provokacije sigurno neće izostati i tu posebno Kanter mora sačuvati hladnu glavu jer bi lako mogao biti meta zločestog dečka Golden Statea.

S druge strane Warriorsi imaju zadatak zaustaviti Damiana Lillarda i CJ-a McColluma. Obojica su u vrhunskoj formi, igraju kako i priliči doigravanju i potvrđuju priče o najboljoj kombinaciji na vanjskoj poziciji u ligi.

Lillarda su Nuggetsi sjajno čuvali, dobro su ga zatvorili i nisu dopustili one lude utakmice kakve je imao protiv Thundera gdje je Westbrooka činio smiješnim u pojedinim trenucima. Golden State je imao sličan posao protiv Rocketsa kada je morao usporiti Jamesa Hardena i Erica Gordona, u dobroj mjeri to je i uspio, a sada ga čeka sličan zadatak.

McCollum je odigrao nevjerojatnu sedmu utakmicu protiv Nuggetsa i bio je ključni igrač Blazersa u ovoj pobjedi. Lillard je imao užasnu šutersku večer, međutim odlično je odrađivao sve ostalo. Odradio je dobar posao u obrani, razigravao, navlačio na sebe igrače i otvarao prostor McCollumu.

Klupa

Tu je velika prevaga na strani Portlanda. Od momčadi koja je prije tri-četiri sezone imala vrlo tanku i slabu klupu, Blazersi su dobili na širini i danas imaju niz igrača koji mogu prelomiti utakmicu. Već spomenuti Hood je pokazao i u ovom doigravanju kvalitetu, tu je i Stephov brat Seth koji također šuterski može unakaziti protivnika, energični Zach Collins, zatim iskusni Evan Turner koji je odlično odradio velike minute u sedmoj utakmici.

S druge strane Warriorsi su tu dosta tanki. Imaju fantastičnu petorku, ali klupa ne donosi prevagu i tu je isključivo za kratko odmaranje startera. Iguodala sa zdravim Durantom ulazi s klupe i daje taj poticaj, nešto mogu pomoći Looney i Livingston, ali Portland je tu puno širi i bolji.

Prognoza

Golden State je favorit, ne samo u ovoj seriji, nego i za obranu naslova NBA prvaka. Portland je vrlo čvrsta momčad koja se ne predaje tako lako, a posebno je opasan jer mu nije strano dostići visoki zaostatak, pokazalo se da to nije problem niti protiv elitnih momčadi poput Nuggetsa. U svakom trenutku Lillard i McCollum mogu ući u ludu seriju kao na drugoj strani šuteri Warriorsa.

Kao što smo već naznačili, prve dvije utakmice puno toga će reći. Warriorsi s dvije pobjede širom otvaraju vrata ulasku u finale lige. 1-1 u seriji izjednačio bi šanse za prolaz, a Portland bi postao tek blagi favorit ako bi uzeo obje pobjede. Nije pretjerivanje niti podcjjenjivanje, kada se vrati Durant to će biti posve drugačija priča, a još kada se priključi i Cousins, Warriorse će biti iznimno teško pobijediti. Zato Portland treba hvatati svoju šansu u prve dvije utakmice i onda ima možda i tri prilike u Oregonu doći do dvije pobjede.

Portland je vrlo simpatična i dobra momčad koja može napraviti puno, a veliki mu je adut činjenica da ga je ovdje malo tko vidio. U Portlandu vlada totalna euforija i svi sanjaju ulazak u veliko finale. Već sada je najveće iznenađenje sezone, a finale lige bio bi senzacionalan uspjeh. Od Warriorsa se to očekuje.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!