Rukomet

Euro 2020: Hrvatska među nositeljima, Skandinavci prisvojili donji dio ždrijeba

Mihaela Bradovski • utorak, 18.06.2019.
Euro 2020: Hrvatska među nositeljima, Skandinavci prisvojili donji dio ždrijeba
Foto: EPA

Ove nedjelje završen je kvalifikacijski ciklus za Europsko rukometno prvenstvo 2020. godine i dao je odgovor na pitanje kojih se 20 izabranih vrsta priključuje domaćinima Švedskoj, Austriji i Norveškoj te branitelju Španjolskoj. Hrvatska skorašnji ždrijeb čeka iz prve jakosne skupine...

Na Europskom prvenstvu za rukometaše, koje će se održati od 9. do 26. siječnja iduće godine, po prvi će puta u povijesti nastupiti 24 reprezentacije, a sama će se smotra po prvi puta održati u tri zemlje domaćina.

No tu nije kraj "prvim" pa će tako svoje debije na smotrama Starog kontinenta imati čak tri izabrane vrste, one Nizozemske, Latvije i Bosne i Hercegovine. Ujedno, ovo će Portugalu i Švicarskoj biti prvi Euro nakon nastupa 2006., a Ukrajini nakon 2010. godine.

Odmah po završetku utakmica šestog kola bilo je poznato kako će Hrvatska nastupiti u skupini A, domaćin Austrija u B, Njemačka je smještena u C skupinu, a zatim redom u skupinama D, E i F slijede tri skandinavske vrste Norveška, Danska i Švedska.

Hrvatska će grupnu fazu Eura odraditi u Grazu, Austrija u Beču, Njemačka i Norveška u Trondheimu, Malmö će ugostiti Dansku, a Göteborg Švedsku. Beč i Malmö bit će domaćini i glavnoj fazi Prvenstva dok će se polufinala i finale odigrati u Stockholmu.

Uoči ždrijeba koji je na rasporedu u petak, 28. lipnja u Beču, 24 reprezentacije podijeljene su u četiri jakosne skupine. Nositelji svojih skupina tako će biti Španjolska i Švedska te četiri najuspješnije reprezentacije kvalifikacija - Francuska, Danska, Hrvatska i Češka.

Iz drugog pota izvlačit će se imena drugog domaćina Norveške, četiri preostale najbolje vrste kvalifikacija Slovenija, Njemačka, Sjeverna Makedonija i Mađarska te Bjelorusija kao najuspješnija drugoplasirana selekcija.

U trećoj jakosnoj skupini smjestila se kao domaćin Austrija, a slijedi idućih pet najboljih sastava s drugih pozicija svojih skupina, a to su Island, Crna Gora, Portugal, Švicarska i Latvija dok se u četvrtom potu nalaze Poljska, Rusija, Srbija, Ukrajina, BiH te Nizozemska.

Kako je poznato da iz druge jakosne skupine Norveška i Njemačka odlaze u C i D skupinu Prvenstva izabranici Line Červara iz drugog pota za protivnike mogu dobiti Sloveniju, Sjevernu Makedoniju, Mađarsku ili Bjelorusiju. Iz trećeg pota "nedostupna" im je u ždrijebu tek Austrija kojoj je pripala skupina B.

Što se sustava samog natjecanja tiče, nakon natjecanja u navedenih šest skupina u kojima će biti smještene po četiri reprezentacije, najbolje dvije iz svake kvalificirat će se za glavnu fazu natjecanja u kojoj će se formirati nove dvije skupine sa po šest selekcija. U prvu će se smjestiti reprezentacije iz A, B i C skupine, a u drugu "skandinavski" donji dio ždrijeba.

Finalni "vikend" u Stockholmu trajat će tri dana, a paralelno s polufinalima održat će se i utakmica za peto mjesto. Kompletan Euro trajat će 18 dana tijekom kojih će se odigrati 65 susreta.

Jakosne skupine za Euro 2020:
Pot 1: Španjolska, Švedska, Francuska, Danska, Hrvatska, Češka
Pot 2: Norveška, Slovenija, Njemačka, Sjeverna Makedonija, Mađarska, Bjelorusija
Pot 3: Austrija, Island, Crna Gora, Portugal, Švicarska, Latvija
Pot 4: Poljska, Rusija, Srbija, Ukrajina, Bosna i Hercegovina, Nizozemska

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!