Superkup, Finale, 13.07.2019, 20:00 h, Stadion u Maksimiru, gledatelja: 5.075
Suci: Mario Zebec, Goran Pataki, Vedran Đurak
Dinamo
Dinamo
Amer Gojak 42'
1:0(1:0) Rijeka
Rijeka

Gojak eurogolom donio Superkup Dinamu, Zebec poništio gol Modrima i ekspresno isključio Majera

Iz Maksimira: Jan Šneler • subota, 13.07.2019.
Gojak eurogolom donio Superkup Dinamu, Zebec poništio gol Modrima i ekspresno isključio Majera
Foto: FaH

U prilično tvrdoj i ne pretjerano uzbudljivoj utakmici, Dinamo je eurogolom Amera Gojaka došao do pobjede protiv Rijeke i s naslovom u Superkupu započinje novu sezonu...

Nova sezona u hrvatskom nogometu službeno može početi. U današnjem dvoboju Dinama i Rijeke u Superkupu, pobjedu je odnijela zagrebačka momčad. Nije ovo bila nogometna ljepotica, obje momčadi tek su završile pripreme i trebat će vremena da se sve posloži na svoje mjesto. Ipak, Modri su pokazali daleko više i potpuno zasluženo došli do naslova pobjednika Superkupa, svojeg šestog od hrvatske neovisnosti.

Prvih petnaestak minuta u Maksimiru nije bilo naročito uzbudljivo. Rijeka je prepuštala loptu Dinamu, mahom domaćim stoperima koji su često griješili u predaji lopte tako da je i igra bila isprekidana. Vidjelo smo u ranoj fazi susreta dobru kontru Rijeke, ali Antonio Čolak i Alexander Gorgon nisu uspjeli finiširati akciju.

Odličnu priliku Dinamo je imao u 21. minuti. Ubacio je s tridesetak metara iskosa Damien Kadzior, najviši u skoku bio je Marko Lešković koji sjajno tuče glavom, ali pogađa prečku. Na odbijenu loptu je naletio Hajrović, ali njegov udarac blokirali su riječki braniči. Nakon tog sjajnog pokušaja, nije bilo previše prilika, iako je bolja momčad na terenu bio Dinamo.

Činilo se da ćemo poluvrijeme dočekati bez pogodaka, no onda je Dinamo izveo prekrasnu akciju. Ubačaj sa strane izveo je Mislav Oršić, lijepo su kombinirali Marin Leovac i Mario Gavranović, a lopta je konačno došla do Amera Gojaka koji iz okreta silovito puca u same rašlje riječkog gola. Simon Sluga mogao je samo ispratiti udarac pogledom jer se doista radilo o fantastičnom pogotku.

U nastavku susreta očekivali smo nešto rastrčaniju Rijeku, ali dobili smo premalo. Početak drugog dijela bio je sličan početku utakmice. Rijeka je prijetila iz tranzicije, ali većinom dugim loptama na Čolaka koji je bio usamljen u vrhu napada. Vezni red nije više odrađivao kvalitetan posao kao na početku pa je trener Rijeke Igor Bišćan odlučio uvesti Domagoja Pavičića.

Napomenimo kako je u 57. minuti Gavranović pospremio loptu iza Sluginih leđa, ali zbog očiglednog prekršaja pogodak nije priznat. Dinamo je nastavio sa sve ozbiljnijim napadima, a veliku priliku imao je Oršić u 69. minuti, no nepotrebno je vraćao loptu u sredinu gdje udarac Izeta Hajrovića bez problema brani Sluga.

U 73. minuti Dinamo je trebao voditi s 2:0 i praktički riješiti pitanje pobjednika. Nakon lijepo ubačene lopte u šesnaesterac, Ivan Tomečak nespretno šalje loptu u svoju mrežu, ali pomoćni sudac signalizira zaleđe. Iako se Mario Zebec išao konzultirati s linijskim sucem te potvrdio njegovu odluku, iz ponovljene snimke vidljivo je kako nitko iz Dinama nije bio u nedozvoljenoj poziciji te je Modrima poništen regularni pogodak. VAR koji će se koristiti u HT Prvoj ligi od proljeća 2020. godine bio bi vrlo koristan u ovoj situaciji.

U 82. minuti u igru je umjesto raspoloženog Hajrovića ušao Lovro Majer. Mladi Dinamov talent odmah je izveo slobodni udarac i to poprilično dobro, ali pogodio je vrh živog zida. Ipak, Majer neće po tome pamtiti ovaj Superkup već po dva prilično nepotreban poteza. Nakon tog slobodnog udarca bezumno se zaletio u Kvržića i doslovno nokautirao riječkog nogometaša. Zebec mu je pokazao žuti karton, a samo minutu nakon toga Majer je ponovno zakasnio sa startom i zaradio novi žuti karton te nakon svega tri minute otišao put svlačionice. Ipak, ostaje dojam da je Zebec malo prestrogo kaznio Majera s drugim žutim kartonom.

Rijeka je mogla krenuti u potpunu ofenzivu nakon što je Dinamo ostao s igračem manje. U 89. minuti u odličnoj prilici je bio Raspopović, ali Dominik Livaković brani njegov udarac. Malo kasnije Dinamo je mogao okončati sve dvojbe, ali sjajan udarac Arijana Ademija otišao je malo preko gola. Posljednju priliku na utakmici imao je Tibor Halilović, ali njegov udarac odlazi daleko od gola.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!