Košarka

Ususret Svjetskom kupu: Talijani se vraćaju na veliku scenu i imaju velike ambicije

Jan Šneler • petak, 30.08.2019.
Ususret Svjetskom kupu: Talijani se vraćaju na veliku scenu i imaju velike ambicije
Foto: FaH

Italije nije bilo na protekla dva svjetska prvenstva i proteklih tri olimpijskih igara. Predugo je to razdoblje za jednu sjajnu košarkašku zemlju i Talijani u Kini žele napraviti veliki rezultat i po prvi put u povijesti doći do svjetskog odličja...

Iako često ne postižu rezultate koji su u skladu sa snagom njihove momčadi, Italiju se nikada ne smije podcijeniti. Momčad je to koja ima velik broj kvalitetnih i dokazanih igrača, kao i dovoljan broj onih koji mogu iznenaditi, pogotovo na ovakvim turnirskim natjecanjima.

Jedan od onih koji se brzo prometnuo u sjajnog igrača je Amedeo Della Valle koji je u kvalifikacijama gotovo sam dobio Hrvatsku. Talijani jasno računaju na najjača imena poput Alessandra Gentilea, Marca Bellinellija, Luigija DatomeaDaniela Hacketta, Awudua Abassa i naravno vođe Danila Gallinarija.

Neki mediji ističu kako će previše nedostajati Nicolo Melli što se može pokazati istinitim, ali iznenađuje i nepozivanje Pietra Aradorija koji je godinama bio neizostavan član talijanske košarkaške selekcije.

"Velika je stvar što se naša nacionalna vrsta vraća na scenu kako bi igrala s najjačim momčadima svijeta. Nama i Srbiji prioritet je proći prvu grupnu fazu, ali moramo biti fokusirani cijelo vrijeme. Moramo iskazati poštovanje prema Filipinima i Angoli", rekao je Gallinari.

Dosadašnji nastupi

Talijani ne pamte po dobrome svjetske smotre. Od 1950. godine sudjelovali su na samo osam svjetskih prvenstava i nikad nisu osvojili niti jedno odličje. Dva puta su osvajala četvrta mjesta (1970. i 1978.) i to su im bila dva najbolja rezultata.

Davne 1970. godine u Jugoslaviji su osvojili četvrto mjesto u skupini iza domaćina, Brazila i Sovjetskog Saveza, dok su osam godina kasnije ponovno bili četvrti u skupini, ali su i u susretu za treće mjesto poraženi od Brazila. Kasnijih godina su bili često blizu polufinala, ali nikada nisu napravili korak više kao na Europskom prvenstvu ili Olimpijskim igrama.

Posljednjih godina bili su u malom padu pa se tako nisu kvalificirali na Svjetsko prvenstvo 2010. i 2014. godine. Ovo sada idealna je prilika za veliku većinu igrača jer je pitanje hoće li za četiri godine biti u reprezentaciji.

Kako su došli u Kinu

U Kinu su se plasirali relativno lako kroz europske kvalifikacije. U prvoj skupini bili su smješteni s Hrvatskom, Nizozemskom i Rumunjskom. Upisali su četiri uvjerljive pobjede i kada je bilo jasno kako će prenijeti dovoljan broj bodova, u posljednja dva kola izgubili su od Hrvatske i Nizozemske.

Nije ih to koštalo plasmana jer su se prve tri momčadi križale sa skupinom gdje su prošli Litva, Poljska i Mađarska. Talijani su kao u prvoj fazi sve riješili u prve tri utakmice. Svladali su lako Poljsku i Mađarsku, dobili na svom terenu Litvu i došli do omjera 7-2.

Bilo je jasno da su osigurali prolaz dalje, a pobjeda protiv Mađarske na domaćem terenu u pretposljednjem kolu to je samo potvrdila. Na kraju s omjerom 8-4 završili su na drugom mjestu i rutinski izborili nastup na Svjetskom prvenstvu.

Zvijezda

Talijani imaju nekoliko značajnih imena u svom rosteru, a često se posljednjih godina pokazalo da ona nose i veliki ego. Ipak, ako bismo se morali odlučiti za jednog, neka to bude Danilo Gallinari. Ovaj 31-godišnjak ima dugogodišnje iskustvo igranja u NBA ligi u kojem nije postizao veće uspjehe, ali je bio redoviti prvotimac i ostvarivao sasvim pristojne brojke.

Gallinari je često smatran igračem od kojeg se puno više očekivalo u dresu Italije nego što je pružao. Imao je tijekom svoje karijere dosta problema s ozljedama međutim, kada je u pravoj formi, može izuzetno pomoći bilo kojoj momčadi. Talijanima treba jedan takav rasni strijelac i u Gallinariju će definitivno imati ponajboljeg igrača.

Izbornik

Romeo Sachetti je imao prilično uspješnu igračku karijeru koja je trajala dvadesetak godina i u kojoj je s Italijom osvojio srebro s Olimpijskih igara 1980. godine i zlato s Eurobasketa tri godine kasnije. Ovaj 66-godišnji trener vodio je niz godina talijanske klubove među kojima se ističe Dinamo Sassari.

Na klupi tog sardinijskog kluba proveo je šest godina i osvojio brojne trofeje. Od 2017. godine imenovan je za izbornika talijanske nacionalne selekcije i za sada se ne može reći da mu ne ide dobro. Italija je glatko prošla kroz kvalifikacije, a s obzirom na dobar roster koji odlazi u Kinu, Talijani mogu daleko dogurati.

Prognoza

Skupina D Talijanima donosi iznimno jaku Srbiju te Filipine i Angolu. Za prolaz u drugi krug bit će dovoljne pobjede protiv Filipina i Angole što se u Italiji nadaju da će glatko ostvariti. U posljednjem kolu idu na Srbiju i taj bi susret mogao biti ključan za eventualnu osminu finala.

Naime, skupina D se križa sa skupinom C u kojoj su Španjolska, Portoriko, Tunis i Iran. Kada bi ušli u drugi krug bez poraza, Talijani bi imali velike šanse. U svakom slučaju moraju pobijediti Španjolsku ili Srbiju i napravili bi veliki korak prema osmini finala.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!