Košarka

Ususret Svjetskom kupu: Amerikanci bi zlato, mogu li do njega?

Branimir Korać • subota, 31.08.2019.
Ususret Svjetskom kupu: Amerikanci bi zlato, mogu li do njega?
Foto: EPA

SAD je na Svjetsko prvenstvo otputovao s jednim ciljem, a to je osvajanje zlata. Međutim brojni izostanci značajno su oslabili ovu reprezentaciju...

Amerikanci na svako veliko natjecanje dolaze kao prvi favoriti i po zlatno odličje. Nitko nema takvu širinu kakvu oni imaju i nitko ne može preživjeti silne izostanke kao što oni mogu.

U kojoj mjeri će ovdje uspjeti, ostaje za vidjeti, ali nitko ne može osporavati činjenicu da dolaze ne s B nego s C reprezentacijom na ovo Svjetsko prvenstvo. Zašto je to tako, tko je za to kriv, nije teško shvatiti. Čak i ima onih koji ne bi imali ništa protiv nastupa, ali klubovi su im definitivno pomogli u odluci da ne putuju u Kinu, agenti kojima je također u interesu da imaju dobru NBA sezonu, a ne nastup na Svjetskom prvenstvu pa i sam domino efekt.

Free agency ovog ljeta u velikoj mjeri je utjecao na sve, rosteri su se jako presložili kao i odnosi snaga u ligi i sada se svi žele dokazati. Naravno, neće se dokazivati u Kini već u NBA ligi gdje ih očekuje teška bitka iz večeri u večer.

Ovaj put mislili su samo na sebe jer su svjesni kako je mnogim igračima bilo vrlo teško uhvatiti pravi ritam nakon što su se vratili s velikih natjecanja. Nitko nije htio riskirati ozljedu, a sve je postalo tragikomično kada su Greggu Popovichu počele otkativati i B opcije nakon što su se sve zvijezde proglasile ovo ljeto nedostupnima za reprezentaciju.

I dalje su jaki, atletski daleko ispred ostalih, ali ovaj SAD nije bauk i ima dosta kandidata koji ga mogu svladati ili u najmanju ruku odigrati s njim egal. Velika snaga je Popovich sa svojim stožerom, ali upitno je i što on može u ovako kratkom roku priprema s tako nabacanim rosterom.

Dosadašnji nastupi

SAD je najuspješnija reprezentacija u povijesti svjetskih prvenstava. Nastupila je 17 puta, 12 puta bila na pobjedničkom postolju i pet puta osvajala naslov svjetskih prvaka. Taj omjer treba dodatno prisnažiti činjenicom da Amerikanci nisu uvijek igrali s profesionalcima jer bi zasigurno još koja titula završila u njihovim rukama.

Prva je osvojena 1954. godine u Riju bez ijednog poraza. Iako je gotovo nevjerojatno, na sljedeću titulu morali su čekati sve do 1986. godine dok su u međuvremenu dominirali isprva Brazil, a zatim Sovjetski Savez i Jugoslavija.

1986. u Španjolskoj Amerikanci su u finalu svladali Sovjetski Savez 87:85, ali zalomio im se i jedan poraz. On je stigao u skupini gdje je bolja bila Argentina 74:70. Muggsy Bogues, Sean Elliott, Steve Kerr, Brian Shaw i dominantni David Robinson otišli su do zlata.

Treća titula osvojena je u Kanadi 1994. godine iznimno dominantno, nitko se nije niti približio. Minus 15 Španjolaca u prvoj utakmici SP-a bilo je "najneizvjesnije". Shaq MVP, Reggie Miller i Shawn Kemp s njim u idealnoj petorci Prvenstva. Bio je tu i Dino Rađa.

Uslijedila su tri Prvenstva na kojima nisu došli niti do finala, ali su zato uzeli zlata na zadnja dva finalnim pobjedama protiv Turske i Srbije.

Kako su došli u Kinu

Lako. Na kraju su s omjerom 10-2 uzeli prvo mjesto u skupini. Igrali su igrači iz razvojne lige i ponešto iz "ostatka svijeta", završili su s koš razlikom +220, a jedine poraze upisali su u Argentini 80:63 u drugom krugu kvalifikacija i u Meksiku u prvom krugu kvalifikacija 78:70.

Još ranije je odlučeno da će ti igrači iznijeti teret kvalifikacija, znalo se da su dovoljno kvalitetni da mogu doći do pobjeda koje im znače prolaz, a da će na SP-u ipak igrati oni najbolji. Ili oni do najboljih.

Zvijezda

Vođa ove reprezentacije bit će Kemba Walker, jedan od rijetkih koji su rekli - u redu, nastupit ću, čast mi je. Walker je mogao poput ostalih reći ne, hvala, idem se pripremati za sezonu, ali ipak je ostao. Ostao je iako je promijenio klub i preselio u Boston te je mogao povući onaj razlog kako se treba dobro pripremiti za novu sezonu u novom klubu.

U biti ovo će mu i biti male pripreme za ono što ga čeka u Bostonu s obzirom da mu društvo prave Marcus Smart, Jaylen Brown i Jayson Tatum s kojima će igrati sljedeće sezone. Walker je definitivno prva zvijezda reprezentacije i od njega će se najviše očekivati.

Izbornik

Gregg Popovich je trener kojeg ne treba posebno predstavljati. Osebujan, britkog smisla za humor, neki ga obožavaju, neki ga ne podnose, ali baš nitko ne može osporiti činjenicu da je fenomenalan trener.

Od 1996. godine je prvi trener San Antonio Spursa s kojima je osvojio pet titula NBA prvaka, tri puta bio je trener godine, a sada je dobio u ruke i reprezentaciju. Veliki je autoritet i ako je netko mogao u kratkom roku išta napraviti s ovom reprezentacijom, onda je to Pop.

Prognoza

Amerikanci dolaze kao veliki kandidati za zlato, to žele i napravit će sve da do njega i dođu. Nekako u postocima možda za to i imaju najveće šanse, Srbija prijeti, Španjolska prijeti, svi će biti posebno motivirani protiv Amerikanaca i ovo će biti ogroman ispit za ovu reprezentaciju.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!