Košarka

Premijerka Power Rankings tjedan drugi: Bez Cibone i Zadra

Matej Kačan • utorak, 08.10.2019.
Premijerka Power Rankings tjedan drugi: Bez Cibone i Zadra
Foto: Pixsell

Novi utorak, vrijeme za nove Power Rankingse. Nakon drugog kola imamo promjene u poretku, a izbacujemo Rankingse jer je utorak i takav će biti običaj, bez obzira na to što Cibona i Zadar svoju utakmicu igraju u srijedu. Tko im je kriv što igraju ABA ligu. Mi krenimo redom...

Krnja vrhuška

1.-2. Cibona i Zadar

Kao što u uvodu rekosmo, Cibona i Zadar svoju utakmicu drugog kola tek imaju odigrati, a pobjednik će u našim glavama zasjesti na tron rankingsa. Možemo ovom prilikom tako baciti kratku najavu i osvrnuti se na njihove ABA susrete ovog vikenda.

Oboje su imali slične utakmice protiv sličnih suparnika i izgubili su na sličan način. Prvo poluvrijeme dobro, lijepi protok lopte, šuterske serije i bušenje Crnogoraca tamo gdje su slabi. Onda u drugom poluvremenu zastoj.

Zadar nije mogao pratiti tempo nametnut u prvom poluvremenu, promašeno je 17 trica za redom, ozlijedio se Ivanov, u probleme s penalima je upao Siriščević, a Budućnost je to objeručke prihvatila i odjurila predvođena Amerikancima.

Kod Cibone slična slika, na kraju je sastav Vukova ispao pretanak za pratiti tempo haklera iz Mornara. Probudili su se Waller i Pullen, pridodao se Markota pa je upisan častan poraz.

U srijedu nas zasigurno čeka dvoboj "na nož". Ne možemo raščlaniti tko je u ovom trenutku favorit, ovakve utakmice s razlogom nazivamo derbijima i tu nikad ništa ne znaš. Ono što bi moglo prevagnuti na stranu Cibone su domaći teren i igra u reketu. Zadru će faliti Ivanov, a ostatak nije baš pokazao da može izdominirati protivnika pod košem. Mogli bi se Bundović, Vucić i ekipa dobrano osladiti nakon picka kojeg Zadrani iz nekog razloga uporno brane iskakanjem i/ili preuzimanjem.

Ojačana sredina

3. Zabok

Ivan Tomas i njegovi momci se ne šale. Gaženje Dubrave u prvom kolu možemo promatrati kao puno ozbiljnijim poslom nakon što je Dubrava odigrala dobro drugo kolo, a ovakvo drugo poluvrijeme kakvo su Zabočani odigrali protiv Splita je melem za rane domaćim stručnjacima koji vole pričati o agresivnoj ekipi i pristupu.

Tomasovi igrači doslovno jedu parket, Erotic front ekipa na tribinama stvara sjajan štimung i stvarno je gušt gledati kad ovakve ekipe skinu favorita što je Split svakako i bio. Svi su sjajni, mladi i gladni, ali posebno vrijedi izdvojiti Luku Tomasa koji je nakon prvog poluvremena bez poena stigao nakrcati 16 u drugom i odvesti Zabok do velike i vrijedne pobjede. Mogli bi u Zadru zažaliti što su pustili ovog momka da odšeta.

4. Šibenka

Nakon što su kod kuće morali čupati pobjedu u drugom poluvremenu, Šibenčani ovoga puta nisu ništa prepustili slučaju. Vladimir Dašić je krenuo u petorci i ekspresno je u paru s Vladovićem riješio utakmicu u Jazinama. U prošlom izdanju rankingsa smo obasipali Daškea komplimentima, sad moramo nastaviti. 15-16-6 su brojke kakve bi u NBA pripisali Charlesu Barkleyu i Vladimir će sigurno biti igrač kola ukoliko netko u srijedu ne odigra simultanku. Dok je Jaše, Daše i zdravlja ova će se Šibenka sigurno kotrljati u gornjem domu tablice.

5. Split

Novo blijedo izdanje Žutih ovog je puta kažnjeno porazom i stavljamo ih ispred Gorice i Osijeka jer čisto eto tako, bolji su individualno, a Goricu su barem dobili. 74 poena su opet dokaz napadačke sterilnosti, Amerikanci i Marčinković su isparili s terena u drugom poluvremenu. Da nisu vukle mlade snage, izgledalo bi ovo još ružnije. Morat će Grgurević nekako restartati ekipu koja može puno bolje, protiv Dynamica u ABA2 su Žuti pokazali da mogu odigrati pravu partiju.

6. Gorica

Nakon užasno neefikasnog prvog kola, momci Josipa Sesara odnose epitet do sad napadački najbolje ekipe drugog kola s 91 poenom. Moglo je to i jače, nakon prvog poluvremena je semafor brojao 53, ali čemu šamarati mrtvog magarca. Alkar je šaptom pao, uredna pobjeda se piše, a uz već standardno najboljeg Brzoju treba izdvojiti još jedno odbjeglo "Dite zadarsko".

Ivan Vraneš se nakon epizode u inozemstvu i rješavanja svih zdravstvenih problema polako nameće Sesaru kao sjajna opcija na krilu. 16 poena i pet skokova s klupe za 15 minuta su sjajna mjenica za više minuta. Pazite na ovog momka, mogli bi za sezonu-dvije o njemu pričati kao o standardnom ABA igraču.

7. Vrijednosnice Osijek

Evo naše mladosti, evo naše dike. Naravno, kad imaš ekipu punu mladih zaigranih haklera na bekovima onda je nategnuta pobjeda protiv višestruko slabijeg Hermesa nakon umalo iznenađenja protiv višestruko jače Cibone normalan dan u uredu. Kao i činjenica da Ciboni u gostima staviš oko 100 poena, a Hermesu jedva 70 kući. To su stvari s kojima će Osječani morati naučiti živjeti ako u budućnosti žele imati mlade zvijezde u svojoj ekipi.

Hermes je imao bacanja za konačno rješenje, ali gosti nisu znali i mogli uzeti pobjedu. Kad neće oni, ima tko će. Bašić je uzeo loptu i svojom osmom asistencijom je poslužio Kujundžića ispod koša za njegov 22. poen i pobjedu. Bašić je uz tih osam asistencija zabio 19 poena uz četiri izgubljene i dvije osvojene lopte za svih 40 minuta na terenu. Ako ste se možda pitali tko će uzeti uzde ekipe Osijeka, dileme više nema. Osijek će daleko koliko će Bašo naprijed.

Plebejci

8. Alkar

Alkar je svoju pobjedu i mjesto na vrhu donjeg doma zaradio još u prošlom kolu, a s obzirom na to da nitko s dna osim Dubrave nije napravio ništa da ih svrgne, nema ih smisla dirati. Čak je i Škrljevo pokazalo da je u tolikoj banani da mirne duše možemo Sinjane postaviti iznad. Gorica je bila dobra i razigrana i tu se puno nije ni moglo.

9. Škrljevo

OK, ovo stvarno ne valja. Za gaženje u Zadru se moglo naći opravdanja, ali kada te Dubrava u tvojoj kući vodi kroz 30 minuta, i to dosta uvjerljivo, onda se ne možeš više vaditi na ništa. 19:11 u posljednjoj četvrtini i 80 poena ne znače mnogo, to samo govori da si do posljednje četvrtine gubio s 10 razlike od fenjeraša i da su ti stavili 83 poena. I da nisi ni taj preokret uspio kompletirati. Ništa dobroga o zelenima ne možemo reći.

10. Dubrava Furnir

Ovo slobodno možete promatrati kao 9.b, a nitko se ne bi bunio ako bi kao nagradu za zalaganje zamijenili mjesta Dubravi i Škrljevu. Ipak, čisto zbog činjenice da se gostujuća pobjeda Dubrave promatra kao najveći šok uz pobjedu Zaboka ćemo Škrljevo držati kao jače, ali ne za stalno. Uzme li Dubrava još kakav skalp drage volje mogu uzlazno na rankingsima. Ljudi, trk u Furnir po nove podove da pomognemo ovoj žilavoj družini!

11. Hermes

Možda su igrači Gordana Zadravca svojim pristupom i žilavošću protiv Šibenke i Osijeka zaslužili makar jednu pobjedu, no košarka je neumoljiv sport. Za sad Hermes izgleda kao Rocky Balboa, prima hrpu udaraca, ali se ne da. Čekamo one zadnje tri runde kad će dobiti nalet adrenalina i plasirati pokoju seriju u trbuh i glavu protivnika. Do tad neka stoje kao predzadnji.

12. Sonik Puntamika

Eh. Koliko god svi željeli dobro zadarskom mlađem bratu i ekipi prepunoj svima znanih lokalnih španera bez stranaca, izgleda da će ovo biti koprcanje u blatu bez pojačanja. Nakon što im je Alkar pokazao što znači pravi stranac, Šibenka je pokazala što znači pravi veteran. Dašić i Vladović su ipak klasa-dvije iznad bivšeg im suigrača Špralje i Petanija.

58 poena na domaćem terenu nikako ne valja, a posebno nije dobro kad su taj domaći teren Jazine koje po legendi donose domaćinu +10 i prije podbacivanja. Svi poeni su u rukama brojnih bekova u ekipi Šime Kraljevića, a za sad ni jedan ne pokazuje sposobnost da na svojim leđima nosi prvoligašku ekipu. Ili više odgovornosti za Jukića i družinu, ili pod hitno pojačanja.

FOTO: Slavko Midžor/PIXSELL

Premijer liga

1Zadar 312+576
2Split 285+457
3Cibona 2211+125
4Cedevita Junior 2112+210
5Dinamo Zagreb 2013+230
6Zabok 1716+13
7Dubrovnik 1518-45
8Dubrava 1419-93
9Šibenka 1320-57
10Alkar 924-172
11DepoLink Škrljevo 726-350
12Bosco 132-894

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!