Zimski sportovi

Na današnji dan: Ivica Kostelić slavi 40. rođendan

Matej Kačan • subota, 23.11.2019.
Na današnji dan: Ivica Kostelić slavi 40. rođendan
Foto: EPA

23. studenog 1979. u Zagrebu je rođen najbolji hrvatski muški skijaš u povijesti, Ivica Kostelić...

Danas je posebno slavlje u obitelji Kostelić te jedna od najvećih hrvatskih sportskih obitelji ima veliku feštu. Naime, danas 40. rođendan slavi Ivica Kostelić. Popularni "Profesor" rođen je na 23. studenog 1979. godine u Zagrebu.

Ivica je danas najveći i najtrofejniji muški hrvatski skijaš ikad, a prve velike uspjehe ostvario je na početku tisućljeća. 2002. uzeo je Mali kristalni globus kao najbolji slalomaš svijeta, a godinu dana kasnije osvojio je i zlato na Svjetskom prvenstvu u St. Moritzu, također u slalomu.

Nakon toga karijeru su mu usporile ozljede, a otac Ante je više pažnje posvetio treniranju sestre Janice. Ivica se na veliku scenu vratio 2006. olimpijskim srebrom u kombinaciji u Torinu, a ponajbolji skijaš svijeta postaje na ulasku u novo desetljeće.

Na ZOI u Vancouveru 2010. osvojio je dva srebra, u slalomu i super kombinaciji, a vrhunac karijere stigao je 2011. kad je osvojio Veliki kristalni globus kao najbolji skijaš u Svjetskom kupu, a njemu je iste sezone pridodao i globuse u slalomu i super kombinaciji. Također je na SP u Garmischu osvojio broncu u super veleslalomu.

2012. i 2013. je osvojio male globuse u super kombinaciji, a 2013. je osvojio i svjetsko srebro u istoj disciplini u Schladmingu. Posljednje veliko odličje stiglo je na ZOI u Sočiju 2014., također u super kombinaciji.

Ivica je u skijašku mirovinu otišao 2017. u Wengenu u kojem je jedan od legenda staze, a iza sebe je ostavio sedam odličja s velikih natjecanja, od čega je pet srebra te po jedno zlato i bronca.

Osvojio je i pet malih te jedan Veliki kristalni globus, a jedino zlato koje mu nedostaje je ono olimpijsko. Ivica će ostati upamćen kao jedan od najboljih slalomaša ikad, a posebno je dominirao u kombinaciji i super kombinaciji.

Sretan rođendan, Profesore!

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!