Košarka

Kokoškov: "Mislim da Hrvatska i danas nema boljeg razigravača od Roka Ukića koji je već u godinama"

Petar Jenjić • četvrtak, 05.12.2019.
Kokoškov: "Mislim da Hrvatska i danas nema boljeg razigravača od Roka Ukića koji je već u godinama"
Foto: Pixsell

Razgovor za Index odradio je izbornik Srbije Igor Kokoškov koji se osvrnuo na hrvatsku košarku, hrvatske košarkaše u NBA ligi te da li bi jednog dana radio kao hrvatski izbornik...

Igor Kokoškov preuzeo je klupu Srbije, a u razgovoru za Index istaknuo je problem koji ima hrvatska košarka, a to je mjesto razigravača.

"Vjerujem da je najveći problem hrvatske nedostatak pravog razigravača. Mislim da Hrvatska i danas nema boljeg razigravača od Roka Ukića koji je već u godinama. Dugo vremena nije se pojavio mladi igrač koji može preuzeti odgovornost na toj poziciji, a bez vrhunskog razigravača ekipa ne može uspjeti. Nažalost, na prostorima bivše države znatno se smanjila baza razvoja igrača, u Hrvatskoj se više ne proizvode talenti u tradicionalnim centrima kao što su Split, Zadar i Šibenik."

"Još jedan problem hrvatske reprezentacije je velik disbalans po pozicijama. Odlično ste popunjeni na pozicijama tri i četiri, ali imate probleme na drugim mjestima. Disbalans rostera zna biti često ključan faktor. Jednostavno, u takvim okolnostima Hrvatska ne može iskoristiti puni potencijal vrhunskih igrača koje nesumnjivo ima."

U Sunsima je vodio Dragana Bendera.

"Bila je privilegija raditi s Draganom koji dolazi iz dobre obitelji, lijepo je odgojen i posjeduje ispravne radne navike. Vjerujem kako će imati lijepu košarkašku budućnost. Kad je riječ o Sunsima, tamo je ušao u momčad premlad. Ponekad se stvari moraju posložiti na drugačiji način, nije uvijek sve linearno. Bender jednostavno na drugačiji način mora izgraditi svoju karijeru."

Bojan Bogdanović igra sjajno ove sezone.

"Bojan je već godinama jedan od najboljih šutera lige. Nije me iznenadio izvrstan početak karijere u Utahu gdje trener Quin Snyjder gaji stil košarke koji će mu odgovarati."

Osvrnuo se nakon toga Kokoškov i na Marija Hezonju.

"Igrači često u NBA dolaze premladi, to je bio slučaj kod njega jer nije dobio definiranu poziciju. Često su ga pomicali po cijelom terenu i teško se na takav način razviti."

Nakon odlaska iz Phoenixa, u momčad je stigao Dario Šarić.

"Phoenix je napravio dobar posao. Osim Šarića, doveli su još nekoliko iskusnih igrača i jako im dobro ide. U borbi su za doigravanje, napravili su dobru kombinaciju momčadi, a Dario je sigurno pun pogodak. Svojom kvalitetom čini momčad privlačnijom i boljom. O njemu ne treba trošiti previše riječi. U Europi je imao status najboljeg mladog igrača, bio je veliki talent i drago mi je što je izrastao u veliku kvalitetu. Rezultati Sunsa s njim pokazuju da je donio odličnu odluku promjenom sredine."

Ne bi imao ništa protiv rada u hrvatskoj reprezentaciji.

"Vodio sam reprezentaciju Gruzije i Slovenije. Zanatlija, dakle, čovjek koji se bavi terenom. Moj život i moj posao je košarka, ne politika. Da je postajao nekakav kontakt, zašto ne, sigurno bih razmotrio i takvu mogućnost. Nemam predrasuda, nisam apolitičan, no politika nikad nije bila presudan faktor u mom životu niti je kontrolirala poslovne odluke koje sam donosio."

Kokoškov je dodao i kako bi, s područja bivše Jugoslavije, izdvojio Dražena Petrovića, Sašu Đorđevića, Tonija Kukoča i Vladu Divca kao najbolje košarkaše.

FOTO: Igor Kralj/PIXSELL

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • kosarka17105.12.2019. u 17:15
    Nema sanse da vodi Hrvatsku, zaboravio je Dineka, ha,ha,,,,
    kosarka171