Rukomet

Skupina C: Kandidati za odličje u društvu debitanata

Branimir Korać, Mihaela Bradovski • utorak, 07.01.2020.
Skupina C: Kandidati za odličje u društvu debitanata
Foto: Pixsell

Skupina C Europskog prvenstva također je važna hrvatskoj reprezentaciji s obzirom da u drugu fazu natjecanja u zajedničku skupinu dolaze i dvije reprezentacije iz te grupe. Očekuje se da će to biti Njemačka i Španjolska...

Skupina C Europskog prvenstva sastoji se od dva debitanta i dva kandidata za odličja. Na papiru gledajući, stvar je jasna. Španjolska i Njemačka su premoćne u ovom društvu i bilo bi stvarno ogromno iznenađenje da ne zauzmu prva dva mjesta ispred Latvije i Nizozemske. Bez ikakvog podcjenjivanja, Latvija samo s Krištopansom ili Nizozemska čiji su igrači daleko od kvalitete njemačkih i španjolskih, teško da mogu napraviti išta više.

No svejedno bit će zanimljivo i niti Španjolskoj, a niti Njemačkoj neće biti svejedno hoće li završiti prvi ili drugi. Prenošenje maksimalnog broja bodova ostavlja manevarskog prostora, a s druge strane poraz vjerojatno znači smanjenje prostora za pogrešku jer svaki gubitak bodova u drugom krugu je i vjerojatan oproštaj od polufinala.

Španjolska želi obraniti titulu

Španjolska je reprezentacija koja je osvojila najviše medalja na europskim prvenstvima, njih čak sedam. Zlato ima samo jedno i to s prošlog Prvenstva u Hrvatskoj gdje je napokon probijen led i iz petog finala, Španjolci su napokon uzeli zlato.

2018. godine u Hrvatskoj upisali su jedan poraz u prvoj fazi natjecanja protiv Danske u Varaždinu, u drugoj rundi glatko ih je svladala Slovenija i odluka o prolazu pala je tek u trećem kolu u izravnom dvoboju s Njemačkom. Bio je to dvoboj biti ili ne biti, znali su i jedni i drugi da pobjednik ide dalje, a poraženi otpada, a na kraju je Španjolska ipak upisala pobjedu.

Puno je Španjolcima značila ta pobjeda i s psihološke strane, u polufinalu su nadigrali Francusku i izborili mjesto u finalu. Tamo nije bilo nikakve dvojbe. Oslabljena Švedska nije imala šanse, Španjolske se uza sve i manje potrošila u polufinalu te je glatko slavila.

Dvostruki svjetski prvak tako je napokon uzeo i europsku krunu te mu još nedostaje olimpijsko zlato da upotpuni taj najsjajniji krug odličja.

Kao europski prvaci Španjolci nisu imali problema i brige oko plasmana na ovo Europsko prvenstvo, njima je nastup automatski osiguran. I ovdje će također biti jedan od kandidata za zlato iako ne igraju posebno atraktivno i uvjerljivo, ali imaju kombinaciju samopouzdanja, fizičke moći i profila igrača koji omogućuje prilagođavanje na sve vrste protivnika.

Embed from Getty Images

Sam roster čine mlađi i stariji igrači, spoj je to mladosti i iskustva, tu je niz igrača koji su puno prošli u reprezentativnom dresu, ali i mlađih koji nisu budućnost već sadašnjost s obzirom da igarju bitnu ulogu.

O Španjolskoj se sve zna, možda Aguinagalde nije više tako brz i moćan, ali je svejedno klasa. Možda Entrerrios također nema više onu brzinu, ali ima rutinu i iskustvo. Dodajmo Sarmienta, Maquedu, Canellasa, Morrosa, sve su to redom vrlo iskusni igrači koji su se naigrali velikih utakmica.

U svakom slučaju vrlo jaka reprezentacija predvođena odličnim izbornikom Jordijem Riberom. Ribera je član one prave španjolske trenerske škole, a uspješnija mu je reprezentativna od klupske karijere. Radio je u Bidasoi i Ademar Leonu, a imao je uspjeha i kao izbornik Argentine i Brazila.

Bilo je malo iznenađenje kada je iskočio u prvi plan kao favorit za preuzimanje reprezentacije, a naslijedio je Manola Cadenasa.

Što očekivati: Borba za polufinale, a dalje je sve moguće. Španjolci kao branitelji naslova žele postati prvi nakon Švedske 2002. godine koji su obranili europsku titulu.

Popis igrača: Gonzalo Pérez de Vargas (Barça), Rodrigo Corrales (PSG Handball), Raúl Entrerríos (Barça), Daniel Sarmiento (Saint Raphael), Jorge Maqueda (MOL Pick Szeged), Álex Dujšebaev (PGE Vive Kielce), Iosu Goni (Pays d'Aix Université), Joan Canellas (MOL Pick Szeged), Viran Morros (PSG Handball), Daniel Dujšebaev (PGE Vive Kielce), Ferrán Solé (Fenix Toulouse), Aleix Gómez (Barça), Ángel Fernández (PGE Vive Kielce), Aitor Arino (Barça), Julen Aginagalde (PGE Vive Kielce), Adriá Figueras (Fraikin Granollers), Gedeón Guardiola (Rhein-Neckar Löwen)

Njemačka opet muku muči s ozljedama

Još jedna reprezentacija za koju vrijedi ona da u ovoj skupini ne smije izgubiti niti bod. Sve isto kao i za Španjolsku, jednostavno je, traže se bodovi za drugi krug, a protiv Nizozemske i Latvije kiksa ne smije biti. Razlika u kvaliteti je uistinu tolika i od samog starta od Njemačke se traži ozbiljnost.

Njemačka ima dva europska zlata, tri svjetska zlata i olimpijsko zlato, stalni je sudionik i kandidat za odličja na velikim natjecanjima i na ovo Europsko prvenstvo dolazi po veliki rezultat. Hoće li uspjeti uzeti medalju, teško je procijeniti, nalazi se u nominalno lakšem dijelu ždrijeba, ali da bi uopće ušla u borbu za odličje, mora svladati barem jednu od dvije vrhunske reprezentacije u susretima u kojima je sve moguće.

Reprezentacija je to koja nam je jako dobro poznata, Nijemci su dugo na okupu, to su redom igrači koji nastupaju u Bundesligi i iz kola u kolo imaju jake utakmice, a u reprezentaciji su već niz godina. Čak i oni s najmanje nastupa u reprezentativnom dresu ne trebaju spadati u status neiskusnih igrača, imaju iskustva iz Bundeslige koje je vrlo bitno i koje svakako puno koristi. Na Prvenstvu će igrati protiv velikih imena, ali igraju protiv takvih igrača i u ligi.

Za razliku od Španjolaca, Nijemci su morali proći kvalifikacije, ali to je bio vrlo lagan posao, imali su skupinu za koju se znalo da će se prošetati kroz nju te su lakoćom došli do stopostotnog učinka u društvu Poljske, Izraela i Kosova. Na kraju je Njemačka bila jedina reprezentacija koja se plasirala na Prvenstvo sa stopostotnim učinkom.

Europsko prvenstvo u Poljskoj vratilo je Njemačku među one elitne reprezentacije nakon što je bilo lutanja kroz ranije godine. U Poljskoj je unatoč problemima s izostancima uzela zlatno odličje, no takve nastupe nije ponovila u budućnosti.

2016. godine na Olimpijskim igrama uzela je broncu, godinu dana kasnije na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj bila je tek deveta, isto je ponovila na prošlom Europskom prvenstvu u Hrvatskoj da bi prošle godine na Svjetskom prvenstvu kojem je bila domaćin završila četvrta. Na svim tim natjecanjima Njemačkoj je nedostajalo ono što je imala u Poljskoj. Nekako je pokušavala igrati više na rutinu, nije bilo srca, ogromne energije, a ako ćemo iskreno, niti igra nije bila na toj razini.

Embed from Getty Images

Christian Prokop na klupi reprezentacije je od 2017. godine, a mnogi još uvijek smatraju kako je prerano dobio reprezentaciju u ruke. Četiri godine prije toga vodio je Leipzig, vrijedio je za jednog od najperspektivnijih njemačkih stručnjaka, ali s reprezentacijom tek treba nešto napraviti. Bilo je utakmica na velikim natjecanjima u kojima nije dobro reagirao, malo se pogubio, ali ne odustaje, Njemački rukometni savez vjeruje u njega, a dobar odnos s kapetanom Uweom Gensheimerom samo je dodatni plus.

Ono što Njemačka nije napravila kada je bila suorganizator, probat će sada. No neće biti lako, neki igrači joj nedostaju, imaju problema posebno u vanjskoj liniji gdje su redom otpadali Strobel, Ernst, Suton, Wiede, Semper, Weinhold, a Steffen Fäth niti nije u 28.

Opasna reperezentacija, kandidat za odličje, ali kao da nešto nedostaje i vrlo je upitno može li držati visoku razinu igre kroz duži period s obzirom na sve probleme s ozljedama i izostancima. I još jedna stvar, trebat će joj vrhunska, ali baš vrhunska forma vratara.

Što očekivati: Njemačka očekivanja vezana su uz osvajanje odličja. Latvija i Nizozemska ne bi smjeli biti problem, Španjolska će ponuditi neke odgovore. Polufinale ne bi bilo iznenađenje, ali ne bi bilo niti iznenađenje da se tamo ne nađe.

Popis igrača: Johannes Bitter (Stuttgart), Andreas Wolff (Kielce), Patrick Zieker (Stuttgart), Jannik Kohlbacher (RN Löwen), Uwe Gensheimer (RN Löwen), Julius Kühn (Melsungen), Tobias Reichmann (Melsungen), Fabian Böhm (Hannover Burgdorf), Johannes Golla (Flensburg), Kai Häfner (Melsungen), Timo Kastening (Hannover Burgdorf), Hendrik Pekeler (Kiel), Marian Michalczik (Minden), Paul Drux (Füchse), David Schmidt (Stuttgart), Philipp Weber (Leipzig), Patrick Wiencek (Kiel)

FOTO: Luka Stanzl/PIXSELL

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!