Rukomet

Power ranking: Pozdravljamo Dance i Francuze, a imamo nove favorite

Branimir Korać • četvrtak, 16.01.2020.
Power ranking: Pozdravljamo Dance i Francuze, a imamo nove favorite

Nakon prvog kruga Europskog prvenstva došlo je do velikih promjena u poretku našeg power rankinga pa su tako dvije reprezentacije koje su bile u Top 3 na startu - otišle kući...

1. (2.) Španjolska

Španjolska je napredovala za jedno mjesto i zasluženo je na vrhu. U svojoj skupini bila je vrlo uvjerljiva, izgledala je moćno i doslovno se poigrala s protivnicima. Doduše jedino je Njemačka bila ozbiljan protivnik, ali Njemačku je rastavila i mogla je i puno uvjerljivije slaviti. Španjolci izgledaju moćno i u ovom trenutku čime se sposobnima za obraniti titulu europskih prvaka.

2. (5.) Norveška

Malo smo bili oprezni s Norvežanima uoči početka zbog neigranja Myrhola i ozljede Roda koji je tek zakrpan, ali pokazalo se da nismo imali toliko eazloga puhati na hladno. Sve je lako kada imaš Sagosena, kada Bergerud brani dobro u važnim trenucima, uglavnom Norveška je izgledala dobro, u biti onako kako već duže vrijeme izgleda.

3. (8.) Slovenija

Bila je dvojba, Slovenija ili Hrvatska. Međutim zbog jače skupine, pobjede protiv snažne Švedske i vrlo dobrog dojma, Slovenija je završila ispred. Ljubo Vranješ imao je malo vremena za posložiti kompletnu priču, ali očito je uspio. Odlično su se Slovenci nosili s pritiskom u susretu sa Švedskom i izgledaju dobro i kompletno. Ne bi bilo nikakvo iznenađenje da dođu do polufinala.

4. (6.) Hrvatska

Hrvatska je bez kiksa odradila posao u grupnoj fazi. Nije izgledalo baš sve glatko. Protiv Crnogoraca i Srba bilo je malo nervoze, ali u oba susreta u drugom dijelu Hrvatska je bila dosta bolja. Protiv Bjelorusa to je izgledalo puno bolje. Dobro je, ne možemo se buniti, neka ovako bude i nakon ove faze značilo bi to da je Hrvatska u polufinalu, pa makar i četvrta u poretku reprezentacija.

5. (4.) Švedska

Čitajući izjave Šveđana nakon dvoboja protiv Slovenije, izgledalo je kao da su ispali s Prvenstva. Dijelom su gunđali zbog sudačkih odluka, drugi dio njih tvrdio je da suci nisu krivu, da je sada svuda oko njih "tama i crnilo", uglavnom taj poraz je pošteno uzdrmao Šveđane. Nikako ga nisu očekivali i teško su ga podnijeli. Ipak uspjeli su se oporaviti, još uvijek su među kandidatima za odličje, ali morat će pružiti više.

6. (-) Mađarska

Ugodno iznenađenje. Mađare su svi otpisali kada su krenule ozljede i otkazi, nitko ih nije vidio u drugom krugu. Da ne pričamo da ih nitko nije vidio u drugom krugu nauštrb Danske. Međutim odradili su skupinu jako dobro, malo se mučili s Rusijom, Dansku su trebali dobiti pa se zadovoljili bodom i onda nadigrali Islanđane. Dobro Mađarska zasad izgleda, bolje od očekivanja.

7. (-) Portugal

Još jedna reprezentacija koja je novo ime na popisu. Portugal je neupućene šokirao pobjedom protiv Francuske, ali je potvrdio da je dobar. Protiv Norvežana je imao dosta problema, taj stil igre mu baš i ne odgovara u potpunosti, ali u dvije utakmice prije toga bio je dobar. Nije bio loš niti protiv Norveške, imao je dobrih i dominantnih faza, ali to su bile minute kojih nije bilo tako puno. U svakom slučaju palac gore, treba izbaciti Francusku kakva god bila.

8. (-) Austrija

Treća reprezentacija koja je ušla u Top 10 je Austrija. Austrijanci su imali stopostotan učinak u svojoj skupini i po broju bodova zaslužili su Top 10. Ipak je bitan dojam u kombinaciji s kvalitetom protivnika, a Austrija je imala najjednostavniju skupinu. Dobra je, nije loša, ali tek će igrati protiv ozbiljnijih protivnika, teško je kroz onakvu skupinu shvatiti koliko je Austrija jaka.

9. (9.) Island

Island u svom uobičajenom izdanju. Kada nema pritiska, jako dobar i opasan, mašemo Dancima, a čim se podignu ulozi, Islanđana nema nigdje, pucaju samo tako. Tako je bilo i ovdje. Sve super i onda trebaju protiv Mađarske potvrditi sjajan posao u skupini, a oni se epski raspadnu u utakmici u kojoj su imali sve na dlanu. Ipak na osnovu dvije pobjede od čega jedne protiv Danske, Island je deveti.

10. (7.) Njemačka

Njemačka je upisala velik pad iako je ubilježila dvije pobjede. Realno Nizozemska i Latvija nisu protivnici koji trebaju ijednoj ozbiljnoj europskoj reprezentaciji stvoriti probleme. Tako je i počelo, glatko je svladana Nizozemska i to je u biti sve dobro što smo od Njemačke vidjeli. Katastrofa i potpuno neravnopravan nastup protiv Španjolske, a zatim i skoro blamaža protiv Latvije koja je svladana samo gol razlike. Ne izgleda Njemačka dobro.

Kratak osvrt na prošlo izdanje gdje smo se ispromašivali i ponudili krive prognoze da vam dođe da se malo zacrvenite. Pozdravljamo Dance i Francuze prvenstveno, kako sada komično zvuči naslov "Na vrhu može biti samo Danska". Vidjet ćemo koliko će biti sreće s ovim izdanjem, sada se već nešto vidjelo, ne idemo na neviđeno.

Sve utakmice možete pratiti uživo ili pogledati naknadno samo na RTLplayu.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!