Nogomet

Nogometni vikend od Volksparka do Bloomfielda

Sportnet • petak, 21.02.2020.
Nogometni vikend od Volksparka do Bloomfielda

Ovoga vikenda nas čeka nova porcija zanimljivih obračuna širom kontinenta, od nacionalnih i gradskih derbija do sudara momčadi s vrha tablice. Pratimo sudare kontinenata, dvoboj dva hamburgera i jedan hrvatski klasik.

AUTOR: I.W.

HAMBURGER SV – ST. PAULI

druga njemačka liga, subota 13:00

Hamburger Stadtderby je jedan od onih derbija potpunih različitosti: s jedne strane imamo uglednog višestrukog prvaka Njemačke, nekadašnjeg prvaka Europe, klub sa stadiončinom i općenito renomeom jednog od "pravih" njemačkih klubova, prava nogometna aristokracija, dok je njegov gradski suparnik mali osebujni klub, rezultatski u dubokoj sjeni, ali žilave egzistencije i fanatične potpore svojih navijača. Za razliku od uglednog dinosaura njemačkog nogometa, manji gradski klub je zadnjih desetljeća stekao hipsterski imidž okupljališta alternativaca svake sorte. Jedan klub se ponosi osvojenim trofejom Kupa prvaka, a drugi piratskom zastavom. Povijest bilježi 93 međusobne utakmice (HSV ima 59 pobjeda), ali nakon uspostave Bundeslige 1963. godine se susreću zapravo rijetko, kada ih spoji ždrijeb u kupu ili u sezonama kada se St. Pauli nakratko dočepa prve lige. Budući da je HSV-u došao na naplatu niz godina krivih odluka u vođenju kluba, zadnje dvije sezone se susreću u drugoligaškom rangu. Posljednju utakmicu na jesen je dobio St. Pauli 2:0.

CHELSEA – TOTTENHAM

prva engleska liga, subota 13:30

U borbi za toliko željeno četvrto mjesto engleske lige se sastaju dva tradicionalna londonska suparnika. Lampardovi plavci su u lošem nizu od četiri utakmice bez pobjede, te im se iza leđa skoro neprimjetno prišuljao baš Tottenham s tri uzastopne pobjede, pa je tako došao na samo bod zaostatka. Gostima se zbog ozljeda raspao napad (Kane + Son = 20 golova), što olakšava Mourinhu neke taktičke zamisli u smislu da neće baš ovaj put ići postaviti momčad da proba zabiti pet-šest golova. Kazna koju je dobio Manchester City omogućava početak spekulacija da bi i peto mjesto trebalo biti dovoljno za ulazak u Uefin raj, a liga kao da je to znala, pa se strahovito zgusnula, tako da je između četvrtoplasiranog Chelsea i jedanaestoplasiranog Burnleyja samo sedam bodova razlike. Svi se nadaju. Posljednji međusobni dvoboj u prosincu je pripao Chelsea 2:0.

RIJEKA – OSIJEK

prva hrvatska liga, subota 17:30

Ovo je još jedan klasik hrvatskog nogometa. Još od sezone 1981/1982 se neprekidno susreću u prvoligaškim dvobojima i logično se stvorio određen rivalitet s mnogim isprepletenim nogometnim pričama i sudbinama. Na primjer, u drugoj sezoni nakon povratka u prvu ligu, u Osijekovom dresu se pojavio Dragan Lepinjica. Njegov sin Ivan danas nastupa za Rijeku. Posljednji susret je s 3:2 dobio Osijek nakon velikog preokreta. Nastavak napete borbe za drugo mjesto u HNL-u.

BEŠIKTAŠ – TRABZONSPOR

prva turska liga, subota 18:00

FENERBAHČE – GALATASARAY

prva turska liga, nedjelja 17:00

Ovoga puta ćemo pažnju obratiti na dvije utakmice turskog prvenstva. Borba za sami vrh je ove sezone neuobičajeno izjednačena, tako da prvoplasiranog Trabzonspora od sedmoplasiranog Bešiktaša dijeli samo osam bodova.

Pobjedom u prošlom kolu protiv Sivasspora je Trabzonspor zabilježio šestu pobjedu zaredom i zauzeo prvo mjesto na ljestvici. Gostovanje na Vodafone Parku će biti veliki ispit zrelosti za goste koje predvode najbolji strijelac prvenstva sa 17 golova, Norvežanin Alexander Sorloth i stari dobri Jon Obi Mikel u veznom redu. Bešiktaš našeg Domagoja Vide je loše krenuo u sezonu, ali se polako diže i ovo mu je prilika da se eventualnom pobjedom sasvim uključi u borbu za vrh. U prvom dijelu prvenstva je Trabzonspor slavio s visokih 4:1.

Dan kasnije nas očekuje sudar dva kontinenta, Europe (Galatasaray) i Azije (Fenerbahče). Galata je u sezonu krenuo slično kao i Bešiktaš, ali s neuništivim Fatihom Terimom na klupi se velikom serijom pobjeda u posljednjim kolima sasvim priključio vrhu. Od ekipe koja ima Musleru, Nagatomoa, Belhandu, Feghoulija i Falcaa se ništa manje ni ne očekuje. Fenerova forma se kretala u suprotnom smjeru, s vremenom je padao na ljestici, a u zadnja tri kola je osvojio samo jedan bod. Galatasaray bi trebao biti lagani favorit, ali Şükrü Saracoglu nisu osvojili već 20 godina. Zadnjih nekoliko međusobnih susreta je obilježio mali broj golova.

Ni ovo nije sve. Moram spomenuti i utakmicu između Sivasspora i Alanyaspora, četvrtog i petog na tablici. Ma što da vam više pričam, sama tablica govori više od riječi:

Rezultati by SofaScore

MARIBOR – OLIMPIJA

prva slovenska liga, subota 20:15

Nogometu se nakon zimskog sna vraćaju i naši sjeverni susjedi 21. kolom i to odmah događajem sezone i najvećim slovenskim derbijem. Prvoplasirana Olimpija ima četiri boda prednosti ispred Maribora. U vlasništvu poznatog kolekcionara nogometnih klubova – Milana Mandarića – Olimpija se u posljednjih nekoliko godina vratila u poziciju glavnog suparnika Vijoličastih i vratila neizvjesnost u borbi za naslov. Ove sezone Olimpija ide na pogon našeg Ante Vukušića (16 golova), a napadački se tijekom zime dodatno pojačala dolaskom Romana Bezjaka. U Mariboru sve po starom: stari Zahović u kancelariji, mladi u napadu, Milanič na klupi, na terenu iskusnjare Mihelič, Kronaveter, Tavares, a golmanske rukavice još uvijek na klin nije objesio 42-godišnji Jasmin Handanović. Prethodni susret je dobio Maribor 4:2.

ST.GALLEN – YOUNG BOYS

prva švicarska liga, nedjelja 16:00

Posljednjih godina smo navikli da glavnu borbu u Švicarskoj vode Young Boys i Basel. Ove godine nakon 22 kola prvu poziciju drži St. Gallen. YB je drugi uz slabiju gol-razliku, a s pet bodova zaostatka ih na trećem mjestu prati Basel. St. Gallen vodi Peter Zeidler, bivši asistent Ralfa Rangnicka u Hoffenheimu. Zeleno-bijeli su najefikasnija momčad lige, ali inače ekipa bez velikih zvijezda. Ističu se svježi švicarski reprezentativac, 23-godišnji napadač Cedric Itten i španjolski veznjak Jordi Quintilla, apsolvent Barcelonine La Masije i koji je u St. Gallen došao iz – Portorika. Prethodne dvije utakmice ove sezone (Švicarci igraju četverokružno) je dobio Basel s 3:2 i 4:3. Kiša golova.

PAOK - OLYMPIAKOS

prva grčka liga, nedjelja 18:30

Grci su došli do pretposljednjeg kola regularnog dijela prvenstva, što znači da će po starom grčkom običaju sve dalje biti još manje regularno. Bez puno ironije, mnogo toga se posljednjih sezona u grčkom nogometu događalo, od standardnih prekida utakmica i ulaska vlasnika kluba naoružanih pištoljem na teren do višetjednog prekida lige, što je sve skupa više podsjećalo na Divlji zapad nego na normalnu pristojnu ligu. Uglavnom, dvadesetogodišnja dominacija crveno-bijelih iz Pireja je u zadnje dvije sezone prekinuta osvajanjem naslova od strane AEK-a preklani i PAOK-a lani. Prepuni Toumbas u Solunu će dočekati Olympiakos sa zaostatkom od samo dva boda i realnom šansom da skoči na prvo mjesto pobjedom nad iscrpljenim Olympiakosom nakon Arsenala. Nakon 26. kola će prva šestorica nastaviti borbu za naslov i mjesta u Europi. Kod domaćina vrlo dobru sezonu igra naš Josip Mišić. Kod gostuju će zbog dugotrajne ozljede nedostajati bivši Dinamov Alžirac El Arbi Soudani, strijelac sedam golova. Posljednji susret je završio neriješeno 1:1.

UNIVERSITATEA CRAIOVA – CFR CLUJ

prva rumunjska liga, nedjelja 19:00

Rumunji su došli do posljednjeg kola prvog dijela prvenstva. Prije nego što se liga podijeli na top šest koji će nastaviti u borbi za naslov, evo nam utakmice između drugog i prvog na ljestvici. Čefere (kako Rumunji zovu CFR Cluj) na glanc novi i prekrasni stadion u Craiovi donosi tri boda prednosti. Budući da će klubovi u drugi dio ući s prepolovljenim bodovima, neće biti neke velike drame ni ako gosti pobijede. Sve nas čeka deset novih utakmica u doigravanju, a ni trećeplasirana Steaua s tri boda manje od Universitatee (čije boje već treću sezonu brani naš Ivan Martić) nije daleko. Očekuje nas uzbudljiva završnica u Rumunjskoj.

MACCABI TEL AVIV – HAPOEL TEL AVIV

prva izraelska liga, ponedjeljak 19:15

Ovo nitko nije očekivao. Prva međusobna utakmica je odigrana 1928. godine i s vremenom je prerasla u pravi punokrvni gradski derbi. Hapoel je više klub običnih ljudi, ono što bi se nekada reklo klub radničke klase, a Maccabi je klub bogatijih i obrazovanijih stanovnika Tel Aviva. Klubovi dijele isti stadion, Bloomfield (nazvan po kanadskom filantropu koji je financirao izgradnju), kapaciteta 29.000. U rezultatskom smislu zadnjih godina jasno dominiraju Žuti iz Maccabija (ukupno 22 naslova prvaka Izraela), dok su Crveni iz Hapoela zadnji od ukupno 14 naslova prvaka osvojili prije točno deset godina. U međusobnim sudarima Hapoel ne zna za pobjedu već 13 uzastopnih utakmica. Bilo bi veliko iznenađenje kada bi niz prekinuli baš ovaj puta jer Maccabi dominira ligom na rijetko viđeni način: 17 pobjeda, 7 neriješenih i bez poraza u 24 odigrana kola, z gol-razlikom 44:7.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!