Automoto

F1 neće pokrenuti istragu zbog Hamiltonove majice

Matej Kačan • utorak, 15.09.2020.
F1 neće pokrenuti istragu zbog Hamiltonove majice

Lewis Hamilton je slavio na VN Toskane na stazi Mugello, a nakon utrke je podigao mnogo prašine kad je na obukao majicu podrške borbi za socijalnu pravdu. Formula 1 je objavila da neće pokrenuti istragu kojom bi se utvrdilo je li sve bilo po pravilima...

Iako Formula 1 ima jako stroga pravila i smjernice oko odjeće koja se nosi na i oko staze, ipak se neće pokrenuti istraga zbog Lewisa Hamiltona i njegove poruke za borbu za socijalnu pravdu u SAD na majici.

On je na proglašenju pobjednika VN Toscane preko kombinezona obukao majicu na kojoj se traži uhićenje policajaca koji su upucali afroameričku ženu Breonnu Taylor, a odmah se podiglo mnogo prašine oko opravdanosti Hamiltonovog postupka i možebitnog kršenja pravila.

Postoje članci u pravilniku FIA-e koji govore o tome da se prije u nakon utrke ne smiju isticati nikakve religijske, političke ili rasne propagande i poruke, a FIA je i supotpisnik Olimpijskog sporazuma koji propisuje slične stvari.

Ipak, sama Formula 1 će iskristalizirati pravilnik za ovakve, poprilično nove situacije, a protiv Hamiltona neće biti istrage. Sam je Britanac objasnio svoj postupak:

"Želio sam podići svijest o tome da se ljude ubija po ulicama. Netko je upucan u svojoj kući, policajci su bili u krivoj kući te i dalje šetaju slobodno", kazao je Hamilton koji je vrlo glasan u BLM pokretu.

On je kao najbolji i najpoznatiji vozač, ali i jedini tamnoputi natjecatelj bio centar kampanje protiv rasizma koju su pokrenule FIA i Formula 1. Mercedes je priopćio da Hamilton ima potpunu potporu momčadi u svojim postupcima.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!