Nogomet

Ivanković: 'Znali smo da za dobar rezultat u Rusiji samo moramo stvoriti dobru atmosferu'

Mihaela Bradovski, hns.family • subota, 19.09.2020.
Ivanković: 'Znali smo da za dobar rezultat u Rusiji samo moramo stvoriti dobru atmosferu'
Foto: Marko Jurinec/HINA

Hrvatski stručnjak za kormilom reprezentacije Omana, Branko Ivanković, u intervjuu za internetsku stranicu Fife dotaknuo se novih izazova u svojoj trenerskoj karijeri, ali i prisjetio velikih uspjeha hrvatske nogometne reprezentacije osvajanjem bronce na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj 1998. godine (tijekom kojega je bio pomoćnik izbornika Miroslava Blaževića) i srebra na Svjetskom prvenstvu u Rusiji 2018. godine.

U razgovoru za FIFA.com Ivanković je govorio o razlici u vođenju klubova i reprezentacija, svojim iskustvima na svjetskim prvenstvima s Hrvatskom (1998.) i Iranom (2006.) i nastojanjima da to isto doživi i s reprezentacijom Omana.

“U Francuskoj 1998. godine bili smo vrlo iskusni, uostalom već smo dvije godine prije toga na Euru 1996. pokazali da imamo jaku momčad. Pobijedili smo Tursku i Dansku i, unatoč porazu, igrali vrlo dobro protiv Njemačke. Poslije toga smo u dodatnim kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Francuskoj eliminirali, po mom mišljenju najbolju ukrajinsku momčad svih vremena, koja je u svojim redovima imala igrače poput Ševčenka i Rebrova. Dakle, bili smo prilično sigurni u svoje izglede u Francuskoj. Štoviše, gospodin Blažević je sa svojim stručnim stožerom stvorio sjajno ozračje među klasnim igračima, poput Bobana, Šukera, Bilića, Prosinečkog, Asanovića i Ladića. Stvorili smo izvrsnu momčad i zasluženo osvojili treće mjesto. Sjajan rezultat koji u Francuskoj nije bio iznenađenje samo za hrvatski narod, već i za ostatak svijeta”, rekao je Ivanković i naglasio kako je prije početka natjecanja sve ukazivalo da Hrvatska u Francuskoj može napraviti odličan rezultat.

“Može zvučati iznenađujuće, ali tijekom cijelih priprema gospodin Blažević i ja smo vjerovali u sposobnost momčadi da dođe do velikog uspjeha i nastojali u to uvjeriti igrače i sve oko nas. Htjeli smo napraviti nešto veliko, imali smo igrače s golemim igračkim i iskustvom osvajanja trofeja s najboljim klubovima. A atmosfera je zaista bila sjajna."

Koliko god Ivanković isticao uspjeh Brončanih u Francuskoj, Vatreni su u Rusiji prije dvije godine otišli još dalje i vratili se u Hrvatsku sa srebrom zlatnog sjaja.

“Poslije sjajne generacije u devedesetim godinama, Hrvatska je iznjedrila još jednu fantastičnu generaciju koja je postigla nevjerojatne rezultate u Rusiji 2018. Za Hrvatsku su igrali prvotimci Real Madrida, Barcelone i Juventusa, ali i drugih najuspješnijih klubova na svijetu. Dakle, znali smo da za dobar rezultat samo moramo stvoriti dobru atmosferu. Kao odličan trener, Dalić je u tome uspio. Momčad je bila uvjerena da može postići vanserijski rezultat, i to je napravila. Neki možda to neće shvatiti, ali vjerovali smo u naš uspjeh jer smo znali da imamo fantastične igrače”, istaknuo je Ivanković i pokušao usporediti dvije najveće generacije u povijesti hrvatskog nogometa.

“Teško je uspoređivati te dvije generacije. Svaka je imala nešto svoje, ali moramo imati na umu da je Hrvatska od 1994. godine i poslije rata stvarala momčad od nule. U tom razdoblju nitko nije znao za nas niti očekivao velike stvari, ali s vremenom su nas ljudi počeli uvažavati, pogotovo poslije nastupa na Euru 1996. i Svjetskom prvenstvu 1998. godine. Dvadeset godina poslije Hrvatska je osvojila srebro na Svjetskom prvenstvu u Rusiji, a aktualna generacija definitivno potvrdila da ima nešto posebno. Ponavljam, teško je uspoređivati te dvije generacije, ali moramo priznati da su obje bile izvrsne i na njih smo izuzetno ponosni”, zaključio je Ivanković.

FOTO: Marko Jurinec/PIXSELL

EP 2024., skupina D

1Turska 814:7+717
2Hrvatska 813:4+916
3Wales 810:10012
4Armenija 89:11-28
5Latvija 85:19-143

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!