Nogomet

Rožman: 'Izdržati njihov nalet u prvih 15 minuta'

Matej Kačan • četvrtak, 29.10.2020.
Rožman: 'Izdržati njihov nalet u prvih 15 minuta'
Foto: Pixsell

Trener Rijeke Simon Rožman je najavio susret Rijeke u gostima kod AZ-a, a ponovio je da Rijeka ne želi biti prolaznik i simpatična momčad u Europskoj ligi...

Optimizam, ali i oprez uz temeljitu pripremu i rad. Uvijek su to lajtmotivi najava utakmica Rijeke kad pitate Simona Rožmana, a ni ovaj put nije bilo drukčije. Rijeka će protiv AZ-a morati biti oprezna i čekati svoju šansu kako utakmica bude išla kraju.

"AZ ima prvih 11 koji praktički stalno igraju. Mala je razlika između AZ-a, koji je prije ove pandemije bio u boljoj formi od Ajaxa, i ovog sada. Kao i svi malo se traže u ovim uvjetima, ali imaju brzinu na objema krilnim pozicijama s Karlssonom i Stengsom, iskusnu veznu liniju, a najviše su možda mijenjali u zadnjem redu. Imaju prepoznatljiv način igre, tipičan za to podneblje, s brzim tranzicijama i širokim krilima, s bočnim igračima koji traže situacije dva na jedan", analizirao je Rožman, a prenosi Novi list.

Plan je uvijek klasičan za objektivno slabije ekipe u gostima - održati aktivan rezultat što je duže moguće te čekati rast nervoze domaćina kako susret bude išao kraju.

" Ključno je preživjeti njihove nalete i agresiju u prvih 15 minuta te ne razmišljati samo o obrani, nego biti opasni u napadu. Ako utakmica bude išla prema našoj strategiji, onda mislim da imamo velike izglede u završnici", kazao je trener.

Rijeka ima velikih problema s kadrom pa su se na već otpale Murića, Arsenića i Galovića pridružili i bolesni Čerin i upitni Franko Andrijašević.

Izostanak svakog igrača je hendikep, pogotovo što je Čerin dobro igrao. Usprkos tomu puno mi znači što su oni koji konkuriraju za njegovo mjesto gladni pokazati da mogu parirati na ovoj razini. Protiv Real Sociedada vidjeli smo da ovaj rang natjecanja ne dozvoljava ni pet loših minuta i zbog toga moramo biti maksimalni."

Rijeka je i protiv Sociedada kod kuće ušla jako čvrsto i obrambenim stavom, ali bi se ova utakmica trebala razlikovati, iako je u gostima i Rijeka će i ovdje morati biti vrlo oprezna. Glavna je razlika u samom protivniku.

"Razlika je u strategiji kako ulaze u utakmicu. Alkmaar je momčad koja žestoko počinje oba poluvremena, puno golova daju na početku utakmice i zato treba preživjeti taj dio. U zadnjim utakmicama su padali u završnici, ne znači da će ponovo biti tako, ali u tom smjeru ide naše razmišljanje. Poput Real Sociedada jako su dobri nakon oduzete lopte, imaju brzu tranziciju prema naprijed. Sociedad je individualno možda bio na višoj razini, ali AZ ima mladost, energiju, želju, veliku kvalitetu… Treba se tome suprotstaviti i zasada s naše strane sve izgleda optimistično", kazao je Rožman.

Sve u svemu, Rijeka ne želi biti prolaznik u Europskoj ligi. Pavičić je već kazao da ne žele biti simpatični, a Rožman je ponovio taj stav Riječana.

"Tako je, ne želimo biti simpatični. Za samopouzdanje je dobro što smo pokazali da smo blizu, da razlika između nas i Real Sociedada nije izražena s deset golova, ali s druge strane smo ambiciozni u smislu bodova. U karijeri nemaš puno prilika igrati ovakve utakmice, nemamo vremena ni učiti iz svake od njih, nego u svakoj moramo biti najbolji. Želim da smo još hrabriji, da se postavimo s još više garda koji će nam omogućiti da osvajamo bodove", kazao je Rožman.

FOTO: Davor Javorović/PIXSELL

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!