Nogomet

Proljeće u Europi: Bod u Rotterdamu mogao bi biti dovoljan, postoje opcije i s dva poraza

Jan Šneler • četvrtak, 26.11.2020.
Proljeće u Europi: Bod u Rotterdamu mogao bi biti dovoljan, postoje opcije i s dva poraza
Foto: Pixsell

Nakon četiri odigrana kola Dinamo je na pragu novog proljeća u Europi, a sudeći po trenutnoj situaciji, šanse da Modri to ostvare statistički su goleme...

Još su dva kola ostala do kraja grupne faze Europske lige, a hrvatski prvak nalazi se u sjajnoj poziciji. S osam osvojenih bodova i bez primljenog gola (mogu postati rekorderi Europske lige), Modri se nalaze vrlo blizu plasmana u nokaut fazu.

U ovim trenucima vjerojatno nas sve zanima što točno Dinamu treba za prolaz. Jasno je da pobjedom protiv Feyenoorda u Rotterdamu ili CSKA Moskve na Maksimiru, Dinamo sigurno prolazi dalje. To u ovoj situaciji nije upitno jer Modri doista imaju jako lijepu poziciju na tablici.

Postoji opcija da im do kraja bude dovoljan samo jedan jedini bod i to već u Nizozemskoj. Ako Dinamo uzme bod Feyenoordu uz poželjno barem jedan postignuti pogodak, dovoljno je samo da Wolfsberger ne izgubi obje preostale utakmice.

U tom slučaju, Dinamo bi sigurno prošao dalje. Nažalost postoji jedna opcija koja nije pretjerano nerealna, ali bi doista bila tragična za zagrebački sastav.

U slučaju da Dinamo remizira s Feyenoordom, izgubi od CSKA Moskve, a Wolfsberger bude poražen u oba kola, Dinamo bi ispao iz Europske lige. Stvorio bi se trokut Feyenoord - Dinamo - CSKA i tu bi svi imali po devet osvojenih bodova.

Zbog međusobnih omjera i osvojenih bodova u tim susretima, Feyenoord bi bio prvi sa šest osvojenih bodova u tim susretima, CSKA drugi s četiri, a Dinamo treći s tri boda. No to je scenarij o kojem je bolje ne razmišljati.

S druge strane, paradoksalno je da bi s remijem Dinamo možda ispao, ali postoji čak pet opcija da Dinamo i s dva poraza prođe u nokaut fazu Europske lige. Prema jednom bi čak uspio doći i do prvog mjesta u skupini.

Dogodilo bi se to u slučaju da Wolfsberger pobijedi Feyenoord, a remizira s CSKA Moskvom. U tom slučaju Dinamo, Wolfsberger i Feyenoord imali bi po osam bodova, a CSKA sedam bodova. U trokutu, Dinamo bi bio najbolji sa sedam bodova, Wolfsberger bi bio drugi sa šest bodova, a Feyenoord treći.

Mogućnosti ima mnogo, statistički postoji 81 moguća varijanta kako će završiti sljedeća četiri susreta. Za Dinamo je najvažnije da već u prvom susretu uspije doći barem do boda, a naročito bi bilo vrijedno doći do punog plijena.

Za sada je u grupnoj fazi Europske lige zagrebački sastav uprihodio 4.44 milijuna eura. Svaki bod, pogotovo pobjeda, donosi dodatne milijune kuna i poboljšava klupski, ali i nacionalni koeficijent.

FOTO: Sanjin Strukić/PIXSELL

RTLplay donosi biografsku dramu o nogometnom geniju Diegu Maradoni.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!