Nogomet

Dalić: 'Bez obzira na sastav u kojem Englezi izašli, mi smo spremni'

Matej Kačan • subota, 12.06.2021.
Dalić: 'Bez obzira na sastav u kojem Englezi izašli, mi smo spremni'
Foto: Pixsell

Hrvatski izbornik Zlatko Dalić je dao posljednju najavu pred susret s Engleskom, a sastav za nedjelju nije htio otkriti. Isto tako, i sastav Engleske je manje važan...

Posljednju najavu pred otvaranje Eura za Hrvatsku dao je izbornik Zlatko Dalić. Mnogo se na konferenciji za medije govorilo o sastavu s kojim bi Englezi mogli početi, ali je to za hrvatskog izbornika manje važna informacija. Bitniji je način na koji će Hrvatska odgovoriti na snagu suparnika.

"Mi smo svjesni da igramo veliku utakmicu protiv velike ekipe koja je domaćin i jedan od favorita i da će opasnost biti sa svih strana. Moramo odgovoriti tome, biti kompaktni, agresivni i preuzeti svoj stil igre. Nećemo se samo braniti, želimo dobro krenuti i igrati, ali očekujemo tešku utakmicu koja će se lomiti na detaljima. Želimo kroz posjed ostvariti dobar rezultat."

Mnogo se polemika u engleski medijima vodi oko toga hoće li Southgate poslati formaciju s tri ili četiri igrača u zadnjoj liniji, ali po Daliću je to manje važno.

"Mi smo svjesni s kakvim protivnikom i igračima igramo, i bez obzira na koju formaciju izvedu ćemo biti spremni. Znamo da su kvalitetni i opasni, pogotovo prema naprijed. No, želimo da i mi budemo ti koji ćemo imati posjed i šanse. Engleska je opasna i s četiri nazad, još opasnija s tri, ali moramo se oduprijeti tom pritisku i ne prazniti prostor. Ne mogu nas puno iznenaditi, ali ne možemo ni mi njih", kazao je, i nastavio:

"Vidjet ćemo kako će oni početi, oni su u posljednje vrijeme igrali s četvoricom nazad. Tko god da igra je pravi igrač. Mi ne možemo kalkulirati, moramo igrati visoki presing što je više moguće i odmaknuti ih od našeg gola. Nema mnogo smisla o pričama četiri ili tri nazad, ako razmišljamo o tome, otići ćemo u krajnost. Mi želimo na njih odgovoriti i pokazati svoju kvalitetu."

Progovorio je Dalić o dva engleska plemenita veznjaka, Fodenu i Grealishu, iako se naglašava da Hrvatska baš u vezi ima prednost.

"Foden će sigurno igrati. Mlad je igrač koji je potentna i okomit. Grealish se vratio u formu u zadnje vrijeme, plemenit je igrač. Očekujem ih obojicu, ali mislim da je Foden svakako taj koji će početi. "

Dalić sastav nije htio otkriti, ali poručuje da je ekipa dobro spremljena i odabrana za otvaranje.

"Mi imamo kvalitetnu ekipu i dobrih igrača i mislim da smo odabrali najbolje za ono što želimo i najbolju taktiku za Engleze. Pripremamo ekipu koja će biti moćna i agresivna, borbena i kompaktna. Vidjet ćete što ćemo izvesti sutra, ono što je najbolje ćemo staviti unutra."

Hrvatska je igrala to polufinale SP s Englezima, ali je od tad Engleska još napredovala, a vidjeli smo to i u Ligi nacija 2018.

"Ja sam i u Ligi nacija rekao da je Engleska momčad koja se vraća u vrh, imaju najjaču ligu i velik izbor igrača. Po meni su jedan od favorita jer imaju sve. Igraju na svom stadionu pa im se otvaraju ta vrata uspjeha."

O Luki Modriću ne treba trošiti riječi. I u poznim igračkim godinama Modrić ne pada u formi i opet će biti ključan čovjek Hrvatske.

"Što god da kažem o Luki, bit će premalo. U 35-36 godini igra ovakav nogomet, nakon SP su mislili da će stati, a on je još bolji i bolji. Primjer je mladima, i mislim da će još dugo trajati. "

Između dva velika natjecanja veliki problem je bio desni bek. Šime Vrsaljko napokon se oporavio, ali je igrao malo i još se diže u formi.

"Šime se diže u formi i treningu jer je činjenica da je u zadnje vrijeme igrao premalo da bi se dignuo u klubu. Protiv Belgije je igrao cijelu utakmicu što me veseli. Naravno da nije u formi kao na SP, imao je tih pehova, ali moramo ga dizati kroz utakmice i treninge. Očekujemo da će biti pravi, vidi se da je imao pauzu, ali se diže iz treninga u trening", zaključio je Dalić.

FOTO: Saša Miljević/PIXSELL

EP 2024., skupina D

1Turska 814:7+717
2Hrvatska 813:4+916
3Wales 810:10012
4Armenija 89:11-28
5Latvija 85:19-143

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!