EP 2020., skupina F, 3. kolo, 23.06.2021, 21:00 h, Puskas Arena, Budimpešta
Suci: Antonio Mateu Lahoz, Roberto del Palomar, Pau Cebrián Devís
Portugal
Portugal
Cristiano Ronaldo 30' (11m), 60' (11m)
2:2(1:1) Francuska
Karim Benzema 45'+2' (11m), 48'
Francuska

Tri kaznena udarca u Budimpešti, Francuzi remijem do prvog mjesta

Jan Šneler • srijeda, 23.06.2021.
Tri kaznena udarca u Budimpešti, Francuzi remijem do prvog mjesta

Utakmica Portugala i Francuske bila je iznimno uzbudljiva i neizvjesna, a na kraju možemo reći kako je najpravedniji neriješeni ishod koji obje momčadi ostavlja u natjecanju...

Portugal
Francuska
Portugal
Francuska
1
Rui Patricio
2
Nelson Semedo
(do 79')
4
Ruben Dias
3
Pepe
5
Raphael Guerreiro
8
Joao Moutinho
(do 72')
13
Danilo Pereira
(do 46')
16
Renato Sanches
(do 87')
10
Bernardo Silva
(do 72')
7
Cristiano Ronaldo
21
Diogo Jota
Pričuvni igrači
26
Joao Palhinha
46'
11
Bruno Fernandes
72'
18
Ruben Neves
72'
20
Diogo Dalot
79'
24
Sergio Oliveira
87'
Trener
Fernando Santos
1
Hugo Lloris
25
Jules Kounde
4
Raphael Varane
3
Presnel Kimpembe
21
Lucas Hernandez
(do 46')
6
Paul Pogba
13
N'Golo Kante
12
Corentin Tolisso
(do 66')
7
Antoine Griezmann
(do 87')
10
Kylian Mbappe
19
Karim Benzema
Pričuvni igrači
18
Lucas Digne
46'
14
Adrien Rabiot
51'
20
Kingsley Coman
66'
17
Moussa Sissoko
87'
 
Trener
Didier Deschamps

Završnica grupne faze Europskog prvenstva bila je baš onakva kakvu smo mogli poželjeti. Utakmica između Portugala i Francuske odigrana je pred punim stadionom u Budimpešti, atmosfera je bila odlična, a obje momčadi pobrinule su se da gledamo 90 minuta uzbudljivog nogometa.

Susret je očekivano počeo s dosta opreza. Ulozi su veliki, dosta toga je već poznato i niti jedna ekipa nije htjela ući u susret nepotrebno srljajući.

Nakon desetak minuta utakmice do Budimpešte je stigla vijest kako u Münchenu Mađarska vodi protiv Njemačke što je također prilično utjecalo na stanje u grupi F. Pet minuta nakon vodstva Mađarske, povesti je mogla i Francuska.

Paul Pogba fenomenalnom loptom je pronašao natrčalog Kyliana Mbappea koji malo prebrzo puca i Rui Patricio uspijeva obraniti gotovo stopostotnu priliku. Portugalci su dobro stajali na terenu, vrlo čvrsto su se branili i opasno prijetili iz kontri.

U 27. minuti, nakon jednog ubačaja iz slobodnog udarca, Hugo Lloris je neoprezno boksajući loptu nokautirao Danila Perreiru te je Antonio Mateu Lahoz momentalno pokazao na bijelu točku za Portugal. Udarcu je pristupio tko drugi nego Cristiano Ronaldo i mirno poentirao za vodstvo Portugalaca.

Nakon postignutog gola, Portugalci su nastavljali s pritiskom i mogli iz još nekoliko prilika doći do povećanja prednosti. Ipak, mreža se nije tresla, a s druge strane uvijek neugodni Francuzi ponovno su se izvukli u ključnom trenutku.

Već gotovo u sudačkoj nadoknadi, Pogba šalje jednu dubinsku loptu za Mbappea kojeg Nelson Semedo rukom gura te Lahoz ponovno pokazuje na bijelu točku. Ovoga puta jedanaesterac je dosta strogo dosuđen, ali VAR nije promijenio odluku glavnog suca.

Kao i njegov bivši suigrač Ronaldo, Karim Benzema mirno je zabio za izjednačenje s kojim se otišlo na odmor. U nastavku susreta, Francuzi nastavljaju s odličnom završnicom prvog dijela.

Maestralni Pogba je u 48. minuti sjajno proigrao Benzemu koji uz pomoć stative pogađa za vodstvo Francuske. Nakratko je prekinuto slavlje zbog podignute zastavice, ali pregledom VAR snimke utvrđeno je kako se radilo o dozvoljenoj poziciji.

Ovim pogotkom Francuska je gurnula Portugal na posljednje mjesto, a Njemačka premda je gubila od Mađarske, uspjela je uhvatiti treće mjesto koje bi vodilo u osminu finala. Ipak, Portugalci sada više nisu imali što izgubiti i krenuli su još jače prema naprijed.

Isplatilo im se vrlo brzo, u 58. minuti Jules Kounde nepotrebno igra rukom u kaznenom prostoru, a Lahoz pokazuje na novi udarac s bijele točke. Ponovno je Ronaldo u glavnoj ulozi koji mirno zabija za svoj peti pogodak na Euru za 2:2 i ponovno vraća Portugal u igru.

Nešto kasnije ponovno je prekrasno zdanje u Budimpešti implodiralo, ali ne zbog rezultata na terenu. Prvo je Njemačka izjednačila da bi samo koju minutu kasnije Mađarska ponovno povela. Doslovno se situacija mijenjala iz minute u minutu i bilo je na trenutke nejasno tko drži koju poziciju.

Najvažnije za gledatelje je da su mogli uživati u sjajnoj utakmici. U 67. minuti Pogba je potegnuo s dvadesetak metara, ali Patricio uz pomoć stative sprječava novi gol Francuske. Udarac Antoinea Griezmanna na odbijenu loptu također brani sjajni portugalski vratar.

Nakon silnih uzbuđenja ritam utakmice malo je pao što je bilo i očekivano. Izbornici su se odlučili za izmjene, poneka igračka osvježenja i ulazak u posljednjih desetak minuta ovog iznimno uzbudljivog i neizvjesnog susreta.

Do kraja susreta većih prilika više nije bilo te su obje reprezentacije podijelile bodove. Obzirom na to da je u drugom susretu Njemačka uspjela izvući bod protiv Mađarske, Portugal je kao trećeplasirani u skupini prošao dalje, dok je Francuska zadržala prvu poziciju.

Što se tiče ždrijeba osmine finala, to je značilo da će Francuska u borbu za četvrtfinale protiv Švicarske, Njemačka će u Londonu igrati protiv domaćina Engleske dok će Portugal ulaz među osam tražiti protiv Belgije.

EP 2020., skupina F

  • Rezultati
  • Ljestvica

3. kolo

Portugal2:2Francuska
Njemačka2:2Mađarska
1Francuska 34:3+15
2Portugal 37:6+14
3Njemačka 36:5+14
4Mađarska 33:6-32

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!