Nogomet

Englezi su bili bolji, ali zar je baš moralo na taj način?

Branimir Korać • četvrtak, 08.07.2021.
Englezi su bili bolji, ali zar je baš moralo na taj način?

Engleska je nakon produžetaka proslavila pobjedu i prolaz u finale Europskog prvenstva. Međutim ostaje mrlja na ovom dvoboju i to kod pogotka za prolaz...

Igrala se 103. minuta. Danci su bili potpuno ispuhani, pod teškim pritiskom i gol je visio u zraku. Očajnički su se branili, izbili nebrojeno lopti iz opasne zone i onda su pali. Jednostavno ne svojom krivicom, nego krivicom nizozemskog suca Dannyja Makkeliea koji će Još jednom puniti stupce.

Iako UEFA ima ogromno povjerenje u ovog Nizozemca, šira sportska javnost upoznala ga je jako dobro tijekom kvalifikacijskog dvoboja između Srbije i Portugala u Beogradu kada nije priznao pogodak Ronalda. Lopta je prešla gol liniju što Makkelie i njegov tim nisu primijetili, Završilo je 2:2, a Portugalci su bili vrlo ljuti nakon susreta.

Epilog je poznat, Makkelie se ispričao Portugalcima u utrobi stadiona nakon pregledane snimke, ispričao se i putem medija te je otpustio pomoćnika koji je bio na toj strani.

Sada će se morati ispričavati Dancima, a ulog je daleko veći. Makkelie je nasjeo na glumu Raheema Sterlinga, a što je još teže za shvatiti, nasjeli su i u VAR sobi.

Sterlingova teška životna priča svima je već dobro poznata, ali dobro je poznata i njegova povijest "divinga" kako bi Englezi rekli. Od klupskog do reprezentativnog dresa niz je kontroverznih situacija u kojima je Sterling u glavnoj ulozi. Zanimljivo, kritizirali su ga brojni veliki engleski igrači i upozoravali na tu lošu naviku, no nakon susreta protiv Danske neki od tih istih stručnjaka i igrača slave prolaz, a na smiješan kazneni udarac se ne osvrću.

Gary Lineker je primjerice za brutalan prekršaj Danielssona na Besjedinu uporno tvrdio kako nije za isključenje, a možda niti opomenu dok je ovaj "brutalan prekršaj" nad Sterlingom prešutio.

Dancima nije bilo svejedno 1:1 ili 2:1 za zadnjih 15 minuta. Oni su fizički bili potpuno potrošeni i snage za napad i pritisak nije bilo.

Uz huk s tribina Englezi su do kraja susreta rutinski zadržali vodstvo i slavili. Došli su na korak do titule, a ako sada ne osvoje titulu, neće to napraviti skorih dana.

Puno toga ide im u prilog od prvog dana. Praktički su oni domaćin Prvenstva, samo jednu utakmicu odigrali su van Wembleyja, a sve ostale u potpuno domaćinskom okruženju. Restrikcije koje su na snazi omogućile su Engleskoj da nema pPritisak protivničkih navijača, pripremala se i trenirala u svom kampu, nije imala problema s putovanjima, mijenjanjem smještaja, rutine...

Sve isto ostaje i za finale. Talijani su dobili dozvolu za dolazak do tisuću navijača iz Italije uz nešto Talijana koji žive u Ujedinjenom kraljevstvu. Engleza će biti nebrojeno više. Ponovno će imati daleko veću podršku, igrat će u svom dvorištu i znaju da im je ovo prilika do koje se ne dolazi svaki dan.

Međutim na drugoj strani je protivnik koji je impresionirao u dosadašnjem dijelu Prvenstva i koji je najteži i najzahtjevniji s kojim će se Engleska susresti na ovom Prvenstvu.

U svim eliminacijskim susretima na ovom Euru Engleska je bila bolji protivnik. To vrijedi i za susret protiv Danske, no ostat će ta sjena kaznenog udarca koji je nanio nepravdu Dancima. Veće su šanse da bi Engleska do kraja susreta probila dansku obranu nego da bi Danska izdržala, barem je takav bio dojam, ali drugog gola Engleske nije trebalo biti, barem ne u trenutku kada je on stigao.

I poveći broj engleskih navijača na društvenim mrežama spominje taj kazneni udarac kao nešto što je nepravedno prelomilo ovaj meč. O tome će se pričati još dan ili dva i vrlo brzo otići će u zaborav, a fokus se prebaciti na finale. Nikada to nećemo sa sigurnošću znati, ali u tom finalu mogla se pojaviti i Danska. Makkelie je ipak presudio da će to biti Engleska.

Inače, Makkelie je i otvorio ovo Prvenstvo gdje je sudio dvoboj Italije i Turske te nije dosudio kazneni udarac za Talijane nakon očitog igranja turskog braniča rukom.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!