Nogomet

Vrijeme je za HNL: Branitelj naslova i doprvak kreću kao domaćini

Mihaela Bradovski • petak, 16.07.2021.
Vrijeme je za HNL: Branitelj naslova i doprvak kreću kao domaćini
Foto: Pixsell

Vrijeme je za novu sezonu HT Prve lige. Susretima u Zagrebu i Osijeku kreće nova sezona, a odmah su u akciji kao domaćini prvi favoriti za osvajanje titule - Dinamo i Osijek...

Dinamo - Slaven Belupo 18:55

Nova sezona HT Prve lige bit će otvorena na Maksimiru gdje aktualni prvak Dinamo dočekuje Koprivničance. Modri u novu sezonu ulaze s istim ambicijama kao i svake sezone, žele titulu prvaka i trofej Kupa, a u Europi dohvatiti skupine nekog od natjecanja i pokušati napraviti što je više moguće.

Damir Krznar ima na raspolaganju vrlo širok kadar, svi osim Joška Gvardiola koji su značajno participirali su i dalje u Dinamu, a dodan je još niz mladih i potentnih igrača te povratnici u modri dres. Konkurencija je ogromna, čak i prevelika i u Maksimiru će morati pristupiti rezanju kadra i slanja igrača na posudbu.

Prva prepreka u novom prvenstvu bit će Slaven Belupo, a Damir Krznar oprezno prilazi ovom susretu. Koprivničanci su dijelom nepoznanica zbog novog trenera i onog što takva situacija obično nosi.

"Slaven bi mogao biti vrlo opasan, promijenili su trenera i došao je trener koji jako dobro poznaje Dinamo i naš stožer. Poznavajući Deana, može predstavljati nagaznu minu i svakako neće biti lako. Slaven je uvijek, bez obzira na te naše pobjede u prošlosti, nudio borbu. Manje nam odgovara, ali na našu kvalitetu uglavnom smo prolazili dobro. Oni su nešto mijenjali i sustav i tu nas čeka jedna nepoznanica, ali vjerujem da imamo snage, želje i volje te da ćemo biti zadovoljni", poručio je Krznar.

U ovom susretu nema na raspolaganju kartoniranog Marka Tolića te ozlijeđenog Sadegha Moharramija.

Slaven Belupo definitivno predstavlja nepoznanicu. Na klupi je novi trener Dean Klafurić koji sa sobom donosi i drugačiji sustav igre nego što je njegovao Tomislav Stipić, a bilo je promjena i u igračkom kadru.

Najmanje je promjena u zadnjoj liniji gdje su Božić i Paracki i dalje glavni oslonac, a njima bi se ponovno u prvih 11 trebao pridružiti povratnik Soldo.

Dosadašnji prvi vratar Ivan Filipović napustio je klub i ovo je vjerojatno prilika za Ivana Čovića koji je prošle sezone strpljivo sjedio na klupi. Stigli su i Marković i Sušak koji će mu predstavljati konkurenciju.

U svim linijama Slaven Belupo ima novih imena i trebat će vremena Klafuriću da sve to posloži. Na gostovanju na Maksimiru nema neka prevelika očekivanja.

"Ja bih rekao da je to najlakša utakmica za nas jer mi tu nemamo što izgubiti. Očekujem da steknemo iskustvo i puno naučimo u toj utakmici. Imat ćemo trojicu-četvoricu debitanata u toj utakmici, ja kao trener također debitiram u HNL-u te smatram da je to za nas velika škola i ne možemo imati bolju utakmicu na startu. Možemo se mi sada hvatati na to da će Dinamu biti teško, da će biti umoran, fokusiran na Omoniju, ali on ima toliko igrača, a svaki igrač koji ima ugovor s Dinamom je ozbiljan igrač. Uopće ne gledamo na Dinamo kako sam naveo, gledamo sebe i kako da pokažemo svoj stil igre i da smo organizirana momčad te da prezentiramo te naše mladiće koji će dobiti priliku ove sezone u HNL-u", poručio je Klafurić.

On ovdje nema na raspolaganju kartoniranog Knölla dok su Lulić, Goda i Hlevnjak još nespremni za nastup.

Osijek - Šibenik 21:00

Osječani u novu sezonu ulaze vrlo ambiciozno, žele pokazati kako se mogu ravnopravno nositi s Dinamom i uzeti mu neki od trofeja. Nenad Bjelica stvorio je sjajnu atmosferu u klubu, to nije tajna i Osijek je od njegovog dolaska napredovao u svim segmentima.

Igrački je danas jači nego što je bio prošle sezone i od onih koji su igrali, u klubu više nisu Ivan Santini i Josip Vuković, no oni ionako nisu imali status nositelja igre te je Osijek pronašao adekvatne zamjene. Neki igrači su se vratili s posudbe, neki poput Gržana, Hiroša, Nejašmića i Bralića su stigli iz drugih sredina i u svakom slučaju Osijek će biti vrlo opasan.

Ulazak u sezonu je vrlo bitan i u ovom susretu protiv Šibenika ne smije kiksati. Bjelica još uvijek ne može računati na Škorića i Kleinheislera koji su bili na Europskom prvenstvu i kasnije su se priključili te na Brleka, Grezdu i Ercega.

"Pogledali smo neke utakmice Šibenčana, novi je trener, ne znamo njegovu filozofiju, ali nešto se može vidjeti na snimkama. Tu su neki novi igrači, ali ih dosta dobro poznajemo. Nema tu nekih prevelikih iznenađenja. Sigurno su momčad koja će se dizati, očekuju pojačanja, svakako neugodan protivnik", kaže Bjelica o današnjem protivniku.

Šibenik je ponovno doživio puno promjena i u igračkom kadru, ali i na klupi. Momčad vodi novi Španjolac Mario Rosas, a bit će zanimljivo vidjeti s kakvim će sustavom igre zaigrati i kako će se brojna nova imena snaći.

Prošlosezonski kapetan Marko Bulat nije više u klubu, preselio je u Dinamu, kapetansku traku preuzeo je Mario Ćurić, a središnju poziciju u sredini terena povratnik u dres Šibenika Stipe Bačelić-Grgić.

Odmah prvi protivnik bit će vrlo težak, a Rosas u ovom susretu nema na raspolaganju Močinića, Torresa i Minu koji još nisu potpuno spremni.

"Znam sve o hrvatskoj ligi, gledao sam puno Osijekovih utakmica. To je odlična momčad koja se dobro snalazi s loptom i bez nje, a dobra vijest za nas je što neće igrati sjajni Kleinheisler. Spremni smo za zahtjevnu utakmicu, svaka će biti teška u ovoj kvalitetnoj ligi", poručio je Rosas.

FOTO: Marko Prpić/PIXSELL

HT Prva liga

  • Rezultati
  • Ljestvica
1Dinamo 3668:22+4679
2Hajduk 3664:31+3372
3Osijek 3649:29+2069
4Rijeka 3671:51+2065
5Lokomotiva 3655:50+549
6Gorica 3643:50-745
7Slaven Belupo 3635:54-1936
8Šibenik 3646:75-2932
9Istra 1961 3642:67-2531
10Hrvatski dragovoljac 3631:75-4419

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!