Nogomet

Sport petkom: Vraća se HNL, košarkaši u akciji diljem zemlje i regije

Matej Kačan • petak, 15.10.2021.
Sport petkom: Vraća se HNL, košarkaši u akciji diljem zemlje i regije
Foto: Pixsell

Sportski program u petak svakako je u znaku košarkaških obveza za hrvatske klubove. Cibona i VROS imaju regionalne obveze, dok će Split i Sonik otvoriti šest kolo domaće lige. Domaća liga vraća se i u nogometu nakon reprezentativne stanke, a led probijaju Dragovoljac i Lokomotiva...

HT Prva liga, 12. kolo: Hrvatski dragovoljac - Lokomotiva (18)

Nakon dvotjedne reprezentativne stanke, susretom na stadionu u Kranjčevićevoj vraća nam se HT Prva liga. 12. kolo prvoligaškog društva započinje gradskim dvobojem između Hrvatskog dragovoljca i Lokomotive, dvije momčadi koje dijele domaćinstvo na istom stadionu, a ovaj put domaćin će biti Dragovoljac.

Momčadi u ovaj susret ulaze u suprotnim raspoloženjima. Dragovoljac je na dnu lige i u posljednjem kolu dobio je pljusku od osam pogodaka u mreži protiv Dinama, dok je Lokomotiva pronašla svoje mjesto u sredini poretka te je protiv Slavena prekinula svoj neugodni niz bez pobjede.

Dva tjedna su oba trenera imala za uigravanje momčadi i sigurno nas očekuje zanimljiva utakmica, jer takva je bila i u prvom dvoboju ove dvije ekipe. Igralo se treće kolo kad je Lokomotiva preokrenula rano vodstvo nakon pogotka Veljače, a na kraju smo vidjeli čak pet pogodaka na susretu.

Kod obje ekipe postoji i svojevrsni imperativ pobjede. Lokomotiva bi uz malu pomoć Istre pobjedom uspjela preskočiti Goricu na petom mjestu, dok bi Dragovoljac bodom ili pobjedom uz poraz Slavena došao na diobu, ili čak samostalno pretposljednje mjesto.

"Prva utakmica protiv Dragovoljca je bila teška utakmica. Dragovoljac se u međuvremenu pojačao, doveli su nekoliko novih igrača. Neće to biti ista utakmica, no mi ćemo dati sve od sebe kako bi neokrznuti izašli iz susreta s tri osvojena boda", najavio je trener Lokomotive Silvijo Čabraja.

ABA liga, četvrto kolo: Cibona - Partizan (19)

Pogonjeni svršenim startom u ABA ligu i pobjedom u gostima nad najvećim rivalom u trećem kolu, košarkaši Cibone ulaze u najveći ispit dosadašnje sezone sa sigurno mnogo motiva i samopouzdanja. Cibonini mladići imaju u petak priliku dokazati se i pokazati protiv igrača s najveće europske pozornice i klase jer pod Toranj stiže Partizan.

Beogradska momčad predvođena Željkom Obradovićem i s nekolicinom igračkih pojačanja euroligaškog ranga u sezonu je krenula također s 3-0 pa je ovo dvoboj vrha tablice i pravi klasik dva velika rivala još iz bivše države. Partizan plijeni sjajnom obranom, ali u napadu se još vidi neuigranost linija i poučak Zadra i Splita na domaćem terenu može poslužiti Ciboni kao priprema za ovaj susret.

Naime, Zadrani su u prvom kolu s Partizanom igrali praktički na jednu-dvije lopte, dok su Žuti odbijali potpisati poraz i odvajanje te su pružili dobar otpor, a Cibona je na svojoj koži osjetila utakmice protiv oba domaća rivala pa sigurno može dio plana prenijeti na ovaj susret s određenim iskustvom i znanjem gdje je kvalitetom u odnosu na izrazito skuplju momčad.

Cibosi su mladi, agresivni i rastrčani i upravo takav tempo žele nametnuti i zato će ključno biti iskontrolirati skok i izgubljene lopte kako Partizan ne bi uveo utakmicu na svoj mlin i slavio "na mišiće" u dvoboju na malo poena.

"Očekuje nas jako teška utakmica između dvije ekipe koje su još neporažene. Moramo održati koncentraciju na razini svih 40 minuta i poštovati dogovore iz svlačionice te igrati s puno kontakta", kazao je igrač Cibone i nekadašnji košarkaš Partizana Amar Gegić.

ABA liga 2, drugo kolo: VROS - Lovćen (15)

Uz dvoboj prve ABA lige, u tijeku je i prvi turnir drugoligaškog regionalnog društva, a u petak svoju prvu pobjedu traže košarkaši Vrijednosnica Osijek. Prvo kolo donijelo je poraz, ali i solidan otpor vrlo dobrim Sparsima koji su ipak bili favoriti.

Zato igrači iz Osijeka imaju pravo nadati se prvom iznenađenju i pobjedi u drugom kolu, a suparnik je Lovćen. Momčad iz Cetinja u prvom je kolu bila dionik najefikasnijeg susreta u kojem je deklasirala Pelister sa 108:85.

Lovćen je klasična regionalna ekipa, na domaću crnogorsku bazu nadograđena je s nekoliko klasnih stranaca, od kojih se ističu Šveđanin Clarance i Amerikasnac Washington.

Upravo će Clarance biti stari poznanik i čovjek na kojeg se treba posebno pripaziti, ali i kojeg Brokeri najbolje poznaju jer prošlu je sezonu odradio upravo pod koševima Gradskog vrta.

Iza Osijeka je također jako težak ritam, turnir u Zlatiboru razbili su domaćim susretom protiv Furnira u četvrtak gdje su slavili s tek pola koša razlike, a već dan poslije imaju težak regionalni ispit. Ostaje za vidjeti kako će se VROS nositi s takvim naporima.

HT Premijer liga, šesto kolo: Split - Sonik Puntamika (18)

Šesto kolo HT Premijer lige započinje na Gripama gdje će Split u dobrom ritmu dočekati Sonik Puntamiku. Povijest je znala ponuditi iznenađenje zadarske momčadi nad Žutima, poput prošle sezone u Jazinama, ali ovo su neke druge ekipe i forme.

Sonik je nakon tijesnog poraza od Cibone uvjerljivo pao na gostovanju kod Gorice, a momčad Stipe Kuliša igra bez četiri igrača koji imaju problema s ozljedama te bez Pavla Marčinkovića koji je nakon tri kola preselio u "starijeg brata" iz Zadra.

S druge strane, Žuti nakon teškog početka sezone ostavljaju sve bolji i bolji dojam. Iako su bez pobjede u ABA ligi, bilježe pružen dobar otpor protiv Zvezde i Budućnosti, dok u domaćem prvenstvu broje četiri pobjede u nizu nakon početnog poraza, a već su svladali i Cibonu i Zadar.

Upravo je pobjeda nad Zadrom u Višnjiku i posljednji susret Splita prije ovog, a time je tek "počela" sezona za Split jer uvodna tri abaligaška kola protiv Partizana, Zvezde i Budućnosti nisu nosila imperativ rezultata i mogla su poslužiti za dodatno uigravanje.

No, od ovog tjedna od Srđana Subotića i igrača tražit će se pobjede u utakmicama koje mogu udariti kurs sezone, a Žuti si uz ovako dobru formu ne bi smjeli dopustiti domaći poraz od objektivno dosta slabije momčadi.

"Ozljede koje su nas pogodile su nedvojbeno otegotne okolnosti, no nema smisla previše žaliti. Radi se o činjenici koju moramo prihvatiti, a na nama je da nastavimo raditi i naporno trenirati te da iz unutrašnjih rezervi izvučemo što je moguće više", kazao je u najavi susreta trener krnjeg Sonika Stipe Kuliš.

Ostali važniji događaji

Ligue 1, 10. kolo
PSG - Angers 21:00

Bundesliga, 8. kolo
Hoffenheim - Köln 20:30

Indian Wells, četvrtfinale (M)
Nikoloz Basilašvili - Stefanos Tsitsipas
Taylor Fritz - Alexander Zverev

Euroliga, 4. kolo
CSKA - Crvena zvezda 19:00
Monaco - Barcelona 19:00
Olympiakos - Žalgiris 20:00
Olimpia Milano - Efes 20:30
Real Madrid - Panathinaikos 21:00

ABA Liga 2
Pelister - Sutjeska 18:00

1. HMNL
Futsal Dinamo - Novo Vrijeme 18:15

FOTO: Luka Stanzl/PIXSELL

SuperSport HNL

1Dinamo 3461:25+3678
2Rijeka 3465:28+3771
3Hajduk 3447:23+2462
4Osijek 3458:43+1551
5Lokomotiva 3447:37+1050
6Varaždin 3539:45-642
7Istra 1961 3536:52-1641
8Gorica 3432:48-1638
9Slaven Belupo 3441:62-2133
10Rudeš 3416:79-637

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!