Ostali sportovi

Bengalsi šokirali svijet i Chiefse za Super Bowl u kojem igraju protiv domaćih Ramsa

Matej Kačan • ponedjeljak, 31.01.2022.
Bengalsi šokirali svijet i Chiefse za Super Bowl u kojem igraju protiv domaćih Ramsa

I konferencijska finala NFL doigravanja ponudila su velike drame, kao i druga runda, ali i jedno veliko iznenađenje. Joe Burrow i Cincinnati Bengalsi idu u završnu utakmicu...

Joe Burrow i Cincinnati Bengalsi nastavljaju pričati veliku priču ove sezone, jednu od najljepših u NFL-u posljednjih godina. Momčad koju su kladionice smještale na samo dno lige prije početka sezone ušla je u Super Bowl, i to kao najveći underdog ikad.

Burrowu je ovo tek druga sezona nakon što je na NFL draftu 2020. biran prvim izborom i već se upisao u povijest. On i njegovi Bengalsi na tom su putu do finala šokirali i prošlosezonske finaliste, a prije toga prvake Kansas City Chiefse.

Naravno, nije bilo bez drame i ogromnog preokreta, pa i produžetka, kako smo već navikli od ove sezone. Naime, Chiefsi i Patrick Mahomes krenuli su savršeno, stroj u napadu je funkcionirao i u prva tri napada postigao po polaganje.

Tako je pet minuta do kraja poluvremena, nakon 20 minuta igre 21:3 za Chiefse nakon Mahomesovog dodavanja za Mecolea Hardmana, ali su do poluvremena Bengalsi napokon uspjeli staviti TD i smanjiti na 11 razlike dodavanjem Burrowa za Perinea.

Činilo se da sve ide na mlin Chiefsa koji su napade odrađivali idealno i nalazili lijek za sve što bi obrana bacila na njih, ali u drugo poluvrijeme izlaze neke nove momčadi i kreće preokret.

Sigurno će se o Burrowu najviše pričati, ali neopjevani junaci i pravi heroji ostat će obrambeni igrači. Obrana Bengalsa u drugom je dijelu i produžetku ostavila Chiefse na samo tri poena.

Nakon tri punta u prva tri napada drugog dijela napokon Evan McPherson stavlja FG, a onda prijelomni trenuci utakmice jer Mahomes baca presječenu loptu, Bengalsi idu u napad i Burrow pronalazi svog najdražeg partnera Ja'Marra Chasea za TD i dolazak na 21:21 nakon pretvaranja za dva poena.

Četvrta dionica krenula je teško i za Bengalse jer Burrow baca jedinu presječenu, ali Chiefsi su potpuno stali u napadu pa ga ne koriste i McPherson s 52 yarda zabija novi FG za 24:21 i potpuni preokret Bengalsa od 21 neodgovorenog poena.

Ostalo je šest minuta da Chiefsi naprave napad za pobjedu, inače je to Mahomesu i više nego dovoljno, ali ovaj put ne. Bili su to neprepoznatljivi Chiefsi i Mahomes pa po dolasku na 5 yardi od end zone Bengalsa ne stavljaju TD, već rade niz grešaka i moraju na FG i produžetak.

To se i dogodilo, a u bacanju novčića u produžetku Chiefsi dobivaju prvi napad. No, domaći su prokockali i tu šansu, Mahomes baca presječenu pa Bengalsi loptu uzimaju blizu polovice terena.

Tek nekoliko akcija i pravih dodavanja bilo je potrebno da Burrow dovede napad do 31 yarda odakle je FG lak posao za McPhersona, novak pogađa i nastavlja svoj savršen niz i vodi Bengalse u prvi Super Bowl od 1988.

Burrow je na kraju pogodio 23 dodavanja za 250 yardi, dva polaganja i jedan INT, a trčanjem je sjajan bio Joe Mixon s 88 yarda iz 21 pokušaja. Chase je uhvatio jedno polaganje i 54 yarda sa šest lopti, dok je Tee Higgins imao šest hvatanja za 103 yarda.

Valja istaknuti i McPhersona s pogođenim udarcima, a posebno Vonna Bella, čovjeka koji je presijecanjem prekinuo napad Chiefsa u produžetku i doveo Bengalse na prag pobjede.

Mahomes je završio s tri TD dodavanja, sve iz prvog dijela te ukupno 275 yardi uz dvije presječene. Jerick McKinnon trčao je 12 puta za 65 yarda, a po TD hvatanje imali su Travis Kelce (ukupno 95 yarda hvatanja), Tyreek Hill i Hardman.

U finalu će Bengalsi tražiti novu senzaciju, i to protiv "domaćina" LA Ramsa na SoFi Stadiumu u Los Angelesu. Upravo na poprištu ovogodišnjeg finala Ramsi su kod kuće u teškoj borbi obrana svladali San Francisco 49erse s 20:17, također preokretom.

Bila je to teška utakmica, oku ne pretjerano ugodna, ali vrlo kvalitetna i borbena koju su Ramsi zaključili velikim preokretom od 13 poena u nizu i nadoknadom 17:7 u posljednjoj četvrtini. Deset poena deficita najveći je preokrenuti zaostatak u povijesti NFC finala.

U prvoj dionici poena nije bilo, a drugu polaganjem otvaraju Ramsi s dobro znanom kombinacijom Matthew Stafford - Cooper Kupp. No, napad Ramsa tu je stao na gotovo pola sata jer 49ersi su odgovorili sa 17 poena.

10 je palo do poluvremena preko velikog polaganja Deeboa Samuela pa FG-a, a u trećoj Jimmy Garoppolo pronalazi Georgea Kittlea za visokih 17:7.

Ramsi su ipak krenuli u sjajan napad preko 60 yardi koji je opet zaključen početkom četvrte dodavanjem Stafforda za Kuppa, a i u sljedeća dva napada 49ersi će morati brzo s terena jer proradila je obrana Ramsa, dok domaćin oba puta stavlja FG.

Drugi Matta Gayja postavio je 20:17 i ostavio gostima loptu minutu i 46 do kraja, ali nisu 49ersi napravili nekakav podvig i novi povratak, već je opet ofenzivna linija terorizirala Garoppola i natjerala ga na pogrešku i bacanje lopte koju presijeca Travin Howard.

Označilo je to praktički kraj jer Ramsi su pustili sat da iscuri i vraćaju se u Super Bowl gdje su posljednji put bili 2019. kad su poraženi od New England Patriotsa. 49ersi se pak nisu uspjeli vratiti nakon 2020. i poraza od Chiefsa.

Matthew Stafford nakon 12 sezona u Lionsima uspio je do finala u svojoj prvoj u Ramsima, a u ovoj utakmici pogodio je 31 dodavanje za 337 yardi i dva polaganja uz jedan INT.

Trčali su najviše Cam Akers i Sony Michel, zajedno za 64 yarda, dok je junak hvatanjima bio Kupp s 11 uhvaćenih za dva polaganja i 142 yarda. Odličan je bio i Odell Beckham Jr. s devet hvatanja i 113 yarda, što mu je prva utakmica sa 100 ili više yardi od 2019. kad je bio u Brownsima.

Garoppolo je malo bacao, pogodio je tek 16/30 za 232 yarda, dva polaganja i INT, ali malo je podbacila igra trčanjem jer napad je uzeo tako samo 50 yarda, od čega su Samuel i Elijah Mitchell podijelili 46 bez polaganja.

No, Samuel je i hvatao, četiri puta za 72 yarda i polaganje, tri yarda manje imao je Brandon Aiyuk, a na jednom polaganju ostao je Kittle.

Tako je postavljena pozornica za Super Bowl. Za dva tjedna, mjesto radnje LA, hoće li Stafford ili Burrow uzeti prvi naslov? Hoće li Ramsi postati druga momčad u nizu nakon Tampe koja naslov uzima na domaćem stadionu? Saznat ćemo uskoro.

NFL, Finala konferencija:
Kansas City Chiefs - Cincinnati Bengals 24:27
LA Rams - San Francisco 49ers 20:17

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!