SP 2023., završnica, polufinale, 27.01.2023, 21:00 h
Francuska
Francuska 31:26 Švedska
Švedska

Gottfridssonov izostanak prevelik hendikep, Francuska preko Švedske do finala

Mihaela Bradovski • petak, 27.01.2023.
Gottfridssonov izostanak prevelik hendikep, Francuska preko Švedske do finala
Foto: EPA

U velikom finalu Svjetskog prvenstva rukometaša igrat će Francuska i Danska. Francuzi su u drugom polufinalu bili bolji od Švedske s 31:26 i tu se potvrdilo kako imaju veliku širinu te da je neigranje Nikole Karabatića ipak puno manji hendikep nego neigranje Jima Gottfridssona...

Nakon što je u prvom polufinalnom susretu Danska svladala Španjolsku, u drugoj utakmici dana rukometaši Francuske bili su uspješniji od domaćina Švedske. I danska i francuska vrsta tako su borbu za zlato izborile protiv istih protivnika protiv kojih su godinu dana prije pokleknule korak do te najvažnije utakmice.

I Palicka i Gerard otvorili su susret obranama, do desete minute obojica su skupili po četiri, a Francuska je tada držala minimalnu prednost. Ta je prednost do odlaska na predah narasla na 16:12. Držali su Gilleovi izabranici i +5, zahvaljujući 4:0 seriji i naletu kao odgovoru na švedski dolazak na korak do izjednačenja.

Koliko je francuska svojim dugim napadima razbijala ritam švedske igre, one koju je prikazivala u dosadašnjim susretima, a Gerard od starta pokazao sasvim drugačije lice od onoga u četvrtfinalnom dvoboju, toliko su i Šveđani sami sebi konstantno branili rezultatski povratak. Prije svega udarcima van okvira gola, kojih su do odmora skupili vjerojatno više nego u dosadašnjim utakmicama zajedno.

Susret je ovo koji je potvrdio da potpora pune dvorane ne znači puno ako na parketu nema onog jednog, najboljeg. Da bez Gottfridssona pati protok lopte i ideja što s njom pokazalo je već drugo poluvrijeme utakmice protiv Egipta, danas protiv Francuske njegov je izostanak bio još izraženiji.

Francuska je Švedskoj oduzela brzinu, a kada je jednom otišla na komotniju razliku to je bilo to. Drugo se poluvrijeme odvilo po već uvježbanom scenariju. Osigurana prednost prebacila je sav pritisak na protivnička leđa, a s Gerardom, koji je do kraja obranio 12 šuteva, u svom zaleđu nije joj bilo teško održavati razliku, a nije bilo niti potrebe uvoditi Nikolu Karabatića koji je bio pod znakom upitnika za ovaj dvoboj.

Šveđani su se nakratko, dolaskom na -3, ponadali mogućnosti eventualnog potpunog sustizanja i ostanku u igri do samog kraja, ali dva, tri ozbiljnija francuska napada vratila su ih ponovno na početak. Na nesreću punih tribina navijača u žutom, švedski rukometaši nisu došli niti blizu da susret odvedu u naizvjesnu završnicu.

Ludovic Fabregas predvodio je francuski napad sa šest pogodaka iz sedam pokušaja, a po pet su se puta u listu strijelaca upisivali Mahe i Mem.

Na drugoj strani isti broj golova postigao je Eric Johansson, ali je njima dodao i pet promašaja, a svojim šuterskim izdanjem posebno ne može biti zadovoljan Felix Claar koji je iz devet pokušaja uspio poentirati tri puta. Max Darj ostao je na mizernom 1/3 učinku. Palicka je susret završio s devet obrana.

FOTO: EPA/Adam Warzawa

SP 2023., završnica

polufinale

Španjolska23:26Danska
Francuska31:26Švedska

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!