Nogomet

Prilika za prvu pobjedu stiže u Bursi, Hrvatskoj neće biti lako protiv Turske

Petar Jenjić • utorak, 28.03.2023.
Prilika za prvu pobjedu stiže u Bursi, Hrvatskoj neće biti lako protiv Turske
Foto: FaH

Drugo kolo kvalifikacija za Europsko prvenstvo donosi Hrvatskoj vrlo nezgodno gostovanje. Turska će na krilima punih tribina u Bursi tražiti svoju drugu pobjedu u borbi za plasman u Njemačku...

Pred hrvatskom nogometnom reprezentacijom novi je izazov u kvalifikacijama za odlazak na Europsko prvenstvo. U svakom slučaju teži od Walesa, s obzirom na to da se radi o gostovanju kod Turske koja će igrati na krilima svojih navijača prvu domaću utakmicu nakon katastrofe i potresa koji je zadesio zemlju.

Igraj na Turska - Hrvatska na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Definitivno se ne može kriti razočaranje nakon remija s Walesom na Poljudu. Iako kroz veći dio susreta gosti nisu bili nikakva prijetnja, jedan dobro izveden prekid u završnici susreta ipak im je donio bod, a Vatrenima odnio dva. Atmosfera se ne bi trebala poljuljati, znajući da nije prvi put da Hrvatska kiksa kroz kvalifikacije.

Iako se očekuje da će izabranici Zlatka Dalića otići na završnicu koja se sljedeće godine igra u Njemačkoj, nikako si ne mogu dozvoliti dvije uzastopne utakmice bez pobjede pa kasnije hvatati bodovni zaostatak za protivnicima.

Hrvatska i Turska do sada su se susretale čak deset puta, a nakon dvije odigrane utakmice u ovim kvalifikacijama, upravo će Turci uz Slovence postati nacija s kojom su Vatreni igrali najviše puta u povijesti.

Posljednji dvoboj bio je prava golijada, 3:3 u Istanbulu, no u posljednjoj natjecateljskoj utakmici, koja je odigrana u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Rusiji, Turska je slavila na domaćem terenu pogotkom Cenka Tosuna.

Iz početne postave tog susreta danas bi trebali igrati Luka Modrić, Mateo Kovačić, Marcelo Brozović i Ivan Perišić, dok će Domagoj Vida eventualno ući u obrani, ako za to bude bilo potrebe. Takva su očekivanja, a izbornik rijetko kada iznenadi sastavom.

U sastavu sigurno neće biti Bruna Petkovića, koji je otpao nešto ranije, kao ni Marka Livaje koji je protiv Walesa zaradio udarac i morao napustiti igru. Kolika je težina ozljede, saznat će se u narednim danima pa se zato i očekuje da će Andrej Kramarić ponovno startati u prvih 11.

Klupu Turske u rujnu 2021. godine preuzeo je Stefan Kuntz koji želi s ovom reprezentacijom otići na veliko natjecanje. Kvalifikacije su započeli uspješno, preokretom i gostujućim slavljem kod Armenije od 2:1. Jednom je zabio Orkun Kokcu, a drugi put Kerem Akturkoglu.

U odnosu na tu utakmicu mogla bi se dogoditi poneka promjena, no ne bi iznenadilo da na teren istrči isti sastav. U napadu bi sigurno trebao ostati Enes Unal koji u posljednje vrijeme pronalazi golgetersku formu, a u zadnje četiri utakmice za Getafe zabio je šest pogodaka.

Što se tiče Hrvatske, obrana i sredina terena trebala bi ostati ista, iako je Dalić na pressici isticao varijacije s Josipom Juranovićem na desnom krilu. Međutim, ne očekujemo nešto tako, s obzirom na to da te pozicije mogu odigrati i Lovro Majer i Mario Pašalić.

Što su rekli

Stefan Kuntz, izbornik Turske: "Nismo igrali dovoljno dobro protiv Armenije, ali imali smo nekoliko razloga, najveći je što imamo lošu prošlost. U drugom poluvremenu promijenili smo taktiku i odigrali bolje. Sutra je drugačija situacija, mi igramo kod kuće pred 40 tisuća navijača. To nam daje snagu za pobjedu. Hrvatska je težak protivnik, zna dominirati. Sutra nam je šansa pokazati da znamo igrati s velikim ekipama."

Zlatko Dalić, izbornik Hrvatske: "Turska ima izvrsne pojedince, jako je kvalitetna, a Kuntz je dobro vodi. Zaista se radi o neugodnoj reprezentaciji. Dobro ih je posložio, donio im je što im je bilo potrebno. Bolja je od Walesa i igra kod kuće. Neće biti jednosmjerna ulica kao što je bilo na Poljudu."

Mjesto, vrijeme, suci

Büyükşehir Belediye Stadyumu, Bursa, 20:45

Suci: Andreas Ekberg, Fredrik Klyver, Niklas Nyberg; 4. sudac: Granit Maqedonci (svi Švedska); VAR: Christian Dingert, Mike Pickel (oba Njemačka)

Nedostaju

Turska:

Hrvatska: Petković, Livaja (ozljeda)

Zadnji susret

Bila je to prijateljska utakmica u Istanbulu 2020. godine, a završila je 3:3. Cenk Tosun, Deniz Turuc i Cengiz Under zabijali su za Tursku, a za Hrvatsku: Ante Budimir, Mario Pašalić i Josip Brekalo.

Prognoza

Hrvatska danas jednostavno mora doći do pobjede. Nisu tu samo bodovi u pitanju, nego i cjelokupna atmosfera uoči nastavka kvalifikacija. Vjerujemo da će na kraju sve završiti u pozitivnom tonu.

FOTO: HINA/ Ivana IVANOVIĆ

EP 2024., skupina D

  • Rezultati
  • Ljestvica

2. kolo

Turska0:2Hrvatska
Wales1:0Latvija
1Turska 814:7+717
2Hrvatska 813:4+916
3Wales 810:10012
4Armenija 89:11-28
5Latvija 85:19-143

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

EP 2024., skupina D

  • Rezultati
  • Ljestvica

2. kolo

Turska0:2Hrvatska
Wales1:0Latvija
1Turska 814:7+717
2Hrvatska 813:4+916
3Wales 810:10012
4Armenija 89:11-28
5Latvija 85:19-143

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!