Ostali sportovi

Alen Babić vs. Lukasz Rozanski: Borba za titulu svjetskog WBC prvaka

Petar Jenjić • subota, 22.04.2023.
Alen Babić vs. Lukasz Rozanski: Borba za titulu svjetskog WBC prvaka

Alen Babić večeras će oko ponoći boksati za titulu svjetskog prvaka po WBC-ovoj "bridger" kategoriji. Protivnik će mu biti Lukasz Rozanski iz Poljske...

Pred nama je veliki meč, najveći meč karijere hrvatskog boksača Alena Babića. "Savage" će se boriti protiv Poljaka Lukasza Rozanskog za WBC-ovu titulu svjetskog prvaka u "bridger" kategoriji - težinskoj kategoriji čiji je gornji prag 102,06 kilograma.

Igraj na boksačke mečeve SuperSport HNL-a na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Velika prilika ukazala se 32-godišnje Hrvatu koji će se boriti za upražnjeni pojas. WBC je naredio borbu između njega i Rozanskog nakon što ju je napustio Oscar Rives. Naime, Rivesa su dugo pratili zdravstveni problemi, nakon čega je ugovorio meč u drugoj kategoriji. Uslijedila je ozljeda oka pa je postalo jasno da od nove borbe neće biti.

Hrvatski borac do sada je odradio 11 profesionalnih mečeva i u njih deset slavio nokautom. Poznat je kao odličan udarač koji može srušiti više i jače protivnike. Sve do posljednjeg meča, onog protiv Adama Balskog u O2 Areni nije zaostajao. Tu ga je Poljak rušio u prvoj rundi, ali se Babić kasnije oporavio i stigao do pobjede nakon deset rundi jednoglasnom odlukom sudaca.

Neće to biti prvi put Babiću da se susreće s višim i težim protivnikom. Tako je protiv Davida Spilmonta, a zatim i protiv Erica Moline. Imao je i dvadesetak kilograma manje, a do sada mu nije stvaralo problem. Štoviše, ovo će mu predstavljati još veći izazov, posebno kada na sve to nadovežemo i visoku dozu samopouzdanja kojom "Savage" zrači.

S druge strane, Rozanski je u 14 profesionalnih mečeva upisao 14 pobjeda, od čega 13 nokautom. Međutim, posljednju borbu odradio je prije gotovo dvije godine kada je srušio Artura Szpilku u prvoj rundi. Uvijek se borio u svojoj rodnoj Poljskoj, a to će biti slučaj i večeras, s obzirom na to da se borba održava u njegovom rodnom gradu Rzeszowu.

Dan prije meča odrađeno je tradicionalno vaganje. Babiću je vaga pokazala 95.62 kilograma, jedan više u odnosu na posljednju borbu protiv Balskog. S druge strane, Rozanski teži 100.79 kilograma. S obzirom na to da se ranije kroz karijeru borio i u teškoj kategoriji te imao više od 110 kilograma, ovakav ishod zapravo i ne začuđuje.

Što su rekli

Alen Babić, hrvatski boksač: "Spreman sam, spreman sam pružiti "Savage" izdanje. Rozanski ima nasilnički stil, ali takav stil kod mene ne prolazi, ja sam najveći nasilnik. Bit će zanimljivo, ovdje sam kao na gostujućem terenu. Mi ne moramo niti pričati, on ne mora ništa reći, ova borba prodat će se sama od sebe. Imamo oko 90 posto nokauta u našim mečevima. "Savage" može doći u bilo koje doba, jednostavno ga osjetim kad dolazi. Nadam se da će doći na dan borbe, ali osjećam da je sada već stigao. Smatram da sam tehnički puno bolji boksač od njega."

Lukasz Rozanski, poljski boksač: "Cilj je kontrolirati emocije. Svi ih žele kontrolirati, ali to jednostavno ponekad ne možete. To je stvar sporta, njegove ljepote i snage. Neke stvari ne možete predvidjeti. Ne može me iznenaditi, posebno na početku u prvoj rundi kada može zadati neugodan udarac. Napravit ću sve što je u mojoj moći da meč od samog početka ide u moju korist."

Mjesto, vrijeme

G2A Arena, Rzeszow, iza 23 sata

Zadnji mečevi

Zadnji meč Babić je odradio protiv Adama Balskog u Londonu prije 11 mjeseci kada je slavio jednoglasnom odlukom sudaca. Godinu dana prije toga posljednji meč odradio je Rozanski koji je bio bolji od Szpilke. Srušio ga je u prvoj rundi.

Prognoza

Ni jedan ni drugi boksač nisu vrsni tehničari, ali znaju itekako dobro udarati. Ne očekujemo da će ovaj meč predugo potrajati. Jednostavno, stilovi boksa su im preslični da netko nekoga ne sruši. Prognoziramo da će Babić biti taj koji će ostati na nogama.

Ako se meč oduži, to sigurno očekujemo, posebno jer Rozanski nije naviknuo dugo boksati. U svojih 14 mečeva odradio je svega 25 rundi, a nijednom nije ostao dalje od četvrte runde.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!