Europska liga, nokaut faza, Finale, 31.05.2023, 21:00 h, Puskás Aréna - Budimpešta, gledatelja: 61476
Suci: Anthony Taylor, Gary Beswick, Adam Nunn (Engleska)
Sevilla
Sevilla
Gianluca Mancini 55' (ag)
4:2(0:1, 1:1, 1:1 pp, 4:2 pen) Roma
Paulo Dybala 35'
Roma

Mancini će sanjati dugu, budimpeštansku noć, Ivan Rakitić ponovno osvajač Europske lige sa Sevillom!

Petar Jenjić • četvrtak, 01.06.2023.
Mancini će sanjati dugu, budimpeštansku noć, Ivan Rakitić ponovno osvajač Europske lige sa Sevillom!
Foto: EPA

Nogometaši Seville osvojili su svoju sedmu titulu u sedmom finalu Europske lige. Nakon boljeg izvođenja penala svladali su Romu i ostali neprikosnoveni u ovom natjecanju. Ivan Rakitić tako je ponovno osvojio trofej s Andalužanima...

Sevilla
Roma
Sevilla
Roma
13
Yassine Bounou
3
Alex Telles
(do 94')
6
Nemanja Gudelj
(do 120'+7')
10
Ivan Rakitić
15
Youssef En-Nesyri
16
Jesús Navas
(do 94')
20
Fernando
(do 120'+8')
21
Óliver Torres
(do 46')
25
Bryan Gil
(do 46')
44
Loïc Badé
55
Lucas Ocampos
Pričuvni igrači
7
Suso
46'
17
Erik Lamela
46'
2
Gonzalo Montiel
94'
6
Karim Rekik
94'
23
Marcão
120'+7'
8
Joan Jordán
120'+8'
Trener
Jose Luis Mendilibar
1
Rui Patrício
3
Roger Ibañez
4
Bryan Cristante
6
Chris Smalling
7
Lorenzo Pellegrini
8
Nemanja Matić
(do 120')
9
Tammy Abraham
(do 75')
19
Zeki Çelik
(do 91')
21
Paulo Dybala
(do 68')
23
Gianluca Mancini
37
Leonardo Spinazzola
Pričuvni igrači
25
Georginio Wijnaldum
68'
11
Andrea Belotti
75'
59
Nicola Zalewski
91'
52
Edoardo Bove
120'
 
 
Trener
José Mourinho

Sedmo finale, sedma titula u Europskoj ligi. Sevilla je apsolutno neprikosnovena u drugom po važnosti europskom nogometnom natjecanju koje je osvojila i večeras u jako dramatičnoj utakmici protiv Rome nakon boljeg izvođenja penala.

Igraj na nogometne utakmice na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Nakon regularnog dijela, a zatim i produžetaka, bilo je 1:1. Sve se to odužilo na gotovo dva i pol sata s prekidima, izvodili su se penali, a bolja je bila španjolska momčad s ukupnih 4:1. Jedan od Rominih tragičara definitivno će biti Gianluca Mancini koji je prvo zabio autogol, a zatim i u raspucavanju isto promašio.

Prva velika prilika na susretu stigla je u 12. minuti. Leonardo Spinazzola je dobio loptu u 16 metara, ostao je posve sam na desetak metara po sredini, ali pucao je previše u Yassinea Bounoua koji brani taj pokušaj.

Tražila je Roma penal u 32. minuti, Nemanja Gudelj je išao na loptu i visoko podigao nogu, u blizini je bio Tammy Abraham koji je pao, ali u konačnici ništa od penala. Tri minute kasnije Talijani su poveli, Gianluca Mancini sjajnim proigravanjem uposlio je Paula Dybalu koji dolazi pred vratara i rutinski zabija za 1:0.

Sevilla je po primljenom golu proigrala puno bolje. Izdvaja se udarac glavom Fernanda nakon kornera, ali lopta završava na mreži. Najbolja šansa stigla je duboko u sudačkoj nadoknadi kada je Ivan Rakitić sjajno opalio izvana, ali vratnica je spasila Romu od izjednačenja.

Sevilla se vratila u 55. minuti Mancini je jako loše ušao u drugo poluvrijeme, dosta pogrešaka i pehova pa tako i kod Sevillinog izjednačenja. Loptu je ubacio s desne strane Jesus Navas, a ona pogađa upravo njega u koljeno i odbija se u mrežu.

Gužva pred golom Seville u 67. minuti, a sve je počelo ubačenom loptom na peterac gdje je pucao u padu Abraham. Bounou sjajno obranio, odbila se lopta prema Bryanu Cristanteu, pa zatim Rogeru Ibanezu koji u odličnoj poziciji promašuje loptu i ona ide van terena.

Osam minuta kasnije sudac Anthony Taylor svirao je kazneni udarac za Sevillu. Ibanez je izbio loptu Ocamposu koji pada, ali VAR poziva suca koji brzo poništava svoju odluku. Tražila je ubrzo i Vučica penal nakon igranja rukom Fernanda, no ništa ni od toga.

Veliku priliku imao je za Romu Belotti u 83. minuti, no udarac mu je skrenuo vratar Seville u korner. Otišla je utakmica u produžetke, a u prvom je prošlo sve bez prevelikih uzbuđenja.

U dodatnih 15 minuta bilo je više prekida, svađanja, razgovara i ozljeda igrača od same igre. Nije se moglo vidjeti puno toga, osim svađa uz klupu pa je četvrti sudac Michael Oliver u pojedinim trenucima imao više posla od glavnog.

Roma je u doslovno zadnjim sekundama, negdje u 131. minuti izvela korner, a udarac glavom Chrisa Smallinga završio na gredi. Slijedili su penali.

Mancini je nakon autogola ponovno bio tragičar jer mu je u trećoj seriji obranio Bono, a s druge strane poentirao sjajno Rakitić. Vratar Seville obranio je nakon toga i Rogeru Ibanezu, a penal Gonzala Montiela donio je Andalužanima novu titulu, iako ga je Argentinac morao ponavljati jer je vratar Rome izašao s gol linije.

Ivan Rakitić tako je osvojio svoju drugu titulu Europske lige sa Sevillom, a danas je odigrao cijeli susretu i bio među istaknutijim pojedincima svoje momčadi.

S druge strane, Jose Mourinho izgubio je svoje prvo europsko finale kao trener.

Europska liga, finale:
Sevilla - Roma 1:1 (4:1 nakon penala)

Europska liga, nokaut faza

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!