Košarka

Latvija iznenadila Španjolsku, Srbija u obranu naslova krenula pobjedom

Petar Jenjić • četvrtak, 15.06.2023.
Latvija iznenadila Španjolsku, Srbija u obranu naslova krenula pobjedom
Foto: EPA

Krenulo je Europsko prvenstvo za košarkašice koje se igra u Sloveniji i Izraelu. Danas su odigrane utakmice prvog kola iz kojih izdvajamo pobjedu branitelja naslova Srbije te pobjedu Crnogorki protiv Grčke...

Skupina A

Crna Gora - Grčka 74:69

Pomalo iznenađujuće je do pobjede stigla Crna Gora koja je bila bolja od Grčke rezultatom 74:69. Nakon odlične druge i treće dionice Crnogorke su u posljednju dionicu ušle s deset koševa viška, a do kraja su prednost sačuvale.

Igraj na utakmice Europskog prvenstva (ž) na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Dragana Živković s 15 koševa i 14 skokova te Jelena Vučetić s 14 poena i pet skokova predvodile su ih do pobjede.

Po 15 poena za Grkinje ubacile su Artemis Spanou (11 skokova i šest asistencija) i Mariella Fasoula (devet skokova).

Latvija - Španjolska 67:63

Najveće iznenađenje dana definitivno je reprezentacija Latvije koja je slavila protiv Španjolske rezultatom 67:63. U osmom međusobnom dvoboju tako je stigla do prve pobjede protiv Furije, a i jedne od najznačajnijih u povijesti.

Najbolja je u pobjedničkom sastavu bila Anete Steinberga s 22 poena i šest skokova, Kitja Laksa dodala je 17 koševa.

Laura Gil s 20 poena i deset skokova bila je najbolja kod Španjolske.

Skupina B

Italija - Češka 58:61

Tijesnu pobjedu upisala je Češka koja je bila bolja od Italije sa 61:58. Konačan rezultat postavila je Eliška Hamzova osam sekundi prije kraja, Cecilia Zandalasini imala je tricu za eventualan produžetak, ali nije bila precizna.

Po 14 poena u pobjedničkim redovima ubacile su Eliška Hamzova i Petra Holesinska. Olibis Andre, Jasmine Keys i Cecilia Zandalasini ubacile su po deset koševa za Talijanke.

Belgija - Izrael 108:59

U drugoj utakmici skupine košarkašice Belgije nisu imale nikakvih problema protiv Izraelki. U prilično jednosmjernom dvoboju stigle su do pobjede od čak 108:59.

Najbolja je u pobjedničkim redovima bila Emma Meesseman s 23 poena i pet skokova, dok je Laure Resimont dodala 22 koša. Yarden Garzon dodala je 13 koševa i šest skokova.

Skupina C

Velika Britanija - Slovenija 76:71

U prvoj utakmici skupine C, košarkašice Velike Britanije upisale su pobjedu protiv Slovenije rezultatom 76:71. Iako su Slovenke imale i 18 koševa viška u jednom trenutku, ipak su posustale u drugom poluvremenu te izgubile dvoboj prvog kola.

Po 15 koševa kod pobjedničke ekipe ubacile su Kristine Anigwe (14 skokova) i Holly Winterburn (sedam skokova, šest asistencija).

Sloveniju je predvodila Teja Oblak s 25 poena i pet asistencija.

Njemačka - Francuska 50:58

Posljednja utakmica dana odigrana je u Stožicama gdje je Francuska opravdala ulogu favorita i u dvoboju na mali broj koševa bila bolja od Njemačke. Susret je završen rezultatom 58:50.

Najbolja je kod Francuskinja bila Valeriane Vukosavljević s 11 koševa, dok je jedina dvoznamenkasta kod Njemačke bila je Lina Sontag s deset koševa.

Skupina D

Slovačka - Mađarska 67:89

Gotovo pa lakoćom do pobjede danas stigla i Mađarska koja je slavila protiv Slovačke sa 89:67. Sve do posljednje četvrtine utakmice bio je egal, a zadnjih deset minuta Mađarice su dobile s 34:14.

Do pobjede ih je predvodila Virag Kiss s 22 poena, a jedina dvoznamenkasta kod Slovakinja bila je Nikola Dudašova s 15 koševa.

Turska - Srbija 63:71

Po obranu naslova uspješno su krenule košarkašice Srbije koje su u prvom kolu bile bolje od Turske rezultatom 71:63. Kroz veći dio susreta bile su jača ekipa te su na koncu i više nego zasluženo došle do pobjede.

Yvonne Anderson sa 17 poena i pet asistencija predvodila je Srbiju, Jovana Nogić ubacila je 12 koševa. Turkinje je predvodila Teaira McCowan s 12 koševa i pet skokova.

FOTO: EPA/ABIR SULTAN

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!