Rukomet

Rukometna vratarska elita u Omišu: 'Postavili smo visoke standarde koje pratimo iz godine u godinu'

iz Omiša:Krešimir Milić • utorak, 27.06.2023.
Rukometna vratarska elita u Omišu: 'Postavili smo visoke standarde koje pratimo iz godine u godinu'

Osvajači i finalisti Lige prvaka, hrvatski reprezentativci, neki od najboljih rukometnih vratara svijeta u Omišu treniraju s 280 polaznika Kampa rukometnih vratara. 13. izdanje privuklo je polaznike iz 23 zemlje, a imaju priliku raditi s eminentnim imenima dobro poznatima u svijetu rukometa...

Jedan od zanimljivijih sportskih projekata koji Omiš stavlja na svjetsku sportsku kartu svakako je Kamp rukometnih vratara. Zanimljiv je podatak da su neka od poznatijih svjetskih vratarskih imena današnjice prolazili kroz ovaj ljetni kamp u Omišu, a ovogodišnje 13. izdanje privuklo je 280 polaznika iz 23 zemlje.

Igraj na rukometne utakmice na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Mnogi mladi rukometni vratari nemaju priliku raditi sa specijaliziranim trenerima u svojim klubovima sve do seniorskih godina, a u kampu u Omišu treniraju s eminentnim imenima dobro poznatima u svijetu rukometa poput Andreasa Wolffa, Viktora Hallgrimssona, Marina Šege, Filipa Ivića. Tu su i treneri kao što su Urh Kastelič, Haris Porobić, Marina Škrobot, trener vratara europskih prvaka Magdeburga Dino Špiranec, Miloš Čučković, Primož Prošt, trener makedonske reprezentacije Ice Sokoleski, Radek Kozachuk, Marton Szekely...

Andreas Wolff nije prvi put u Omišu. Vrataru Kielcea, finalistu rukometne Lige prvaka ovo je drugi put da trenira s mladim golmanima u Hrvatskoj.

"Ovo je moj drugi dolazak na kamp na kojem je i ove godine jako puno velikih trenera i mladih golmana. Vjerujem da će svi puno toga naučiti, ovo je sjajan dodatak nakon sezone uobičajenih treninga, pogotovo za golmane koji nemaju prilike raditi s trenerima golmana u svojim klubovima. To je velika šteta, jako je puno umirovljenih golmana koji bi im mogli pomoći, znam to i iz osobnog iskustva jer su i meni stariji pomagali. Golmani uče dok god brane, i ja u ovim godinama učim i zato sam tu, da prenesem znanje, ali i da sam učim."

Wolf je u karijeri igrao s tri sjajna vanjska igrača Ivanom Balićem, Domagojem Duvnjakom i Igorom Karačićem.

"Sretan sam što sam dijelio svlačionicu s njima. Slični su, svi su jako dobri momci i genijalni rukometaši koji imaju sjajan osjećaj za sportove s loptom, ne samo za rukomet, nego i za nogomet, košarku... To je ono što ih čini još boljima, ta različitost. Ponosan sam što sam mogao igrati s njima i što sam mogao učiti od njih ", rekao je Wolf i otkrio svoje mišljenje o hrvatskim vratarima.

"Sjajni, nikad ne znaš tko će biti pozvan u reprezentaciju i tko će bratiti na turnirima. Ima ih 6-7 sjajnih, da ne nabrajam imena, da nekoga ne bih zaboravio. Hrvatska ima sjajne golmane i možda je razlog nešto lošijih izdanja zadnjih godina to što se niste odlučili za jednoga i stali iza njega. Povjerenje trenera i suigrača je ključno za golmana, to mu daje dodatnu sigurnost. Ako ima dva - tri loša dana ili tjedna, da svi stanu iza njega, a ne da ga se zamijeni drugim i zaboravi. "

Sljedeće godine u Njemačkoj je Euro, a otkrio je i vidi li Hrvatsku u borbi za medalje

"Ja nikad ne bih isključio Hrvatsku iz utakmica u kojima se odlučuje o medaljama, vjerujem da će to pokazati i na Europskom prvenstvu u Njemačkoj. Vjerujem da će se Hrvatska vratiti medaljama, mene to sigurno ne bi iznenadilo. Ali bit će teško, i mi i Hrvatska smo u drugom krugu kandidata, iza Francuske, Danske, Švedske, Španjolske... Tu su negdje Norveška, Njemačka i Hrvatska, koje sve imaju potencijal da uzmu medalju."

U Omišu je i najbolji vratar s posljednjeg Eura, islandski reprezentativac Viktor Hallgrimsson.

"Najveća vrijednost ovoga kampa je što mladi mogu naučiti kako pravilno i koliko naporno moraju raditi da bi uspjeli. Sigurno je da će se svi s ovog kampa vratiti kućama kao bolji vratari nego što su to bili", rekao nam je, a onda i dodao kako se družiti s Ivanom Pešićem s kojim dijeli svlačionicu Nantesa.

"Ivan je sjajan tip, smiješan i zabavan, ima jako puno šala s njim, a riječi koje me naučio nisu baš za medije i javnost, ha, ha, ha..."

Hallgrimsson spada u među najbolje vratare svijeta s 22 godine, a na dobrom je putu da postane najbolji od najboljih.

"Najvažnije je da nastavim raditi, skupljam iskustvo. Tako se postaje sve bolji i bolji, u klubu i u reprezentaciji."

Na skoro svim izdanjima Kampa rukometnih vratara bio je i hrvatski reprezentativni vratar Marin Šego pa tako nije propustio ni ovo.

"Ovo je 13 izdanje kampa, ja sam bio skoro na svim izdanjima i mogu posvjedočiti da je ovo jedna vrhunska priča, da je kvaliteta rada na visokom nivou, što prepoznaju i djeca, i roditelji, i klubovi. Sretni smo što nam se vraćaju stara lica na kamp, a već ima i dosta predbilježbi za sljedeću godinu. Najveća vrijednost kampa je postava trenera i demonstratora, sve su to vrhunska imena. U zadnje vrijeme se organiziraju slični kampovi po cijelom svijetu, svi pokušavaju napraviti neku sličnu priču, i svima ide ok, ali nikome kao Mariju Čaljkušiću koji iz godine u godinu u Omišu okuplja vrhunsku kvalitetu. Za djecu je sjajno da imaju priliku vježbati i uživo vidjeti svoje idole, pogotovo što većina njih u svojim klubovima nemaju specijalizirane trenere, a kad odrastu od njih se očekuje da donose ključne stvari za klubove. Ali to je tako, navikli smo", rekao je Šego i dodao kako bi se volio vratiti s medaljom s idućeg Europskog prvenstva.

S njim se slaže i kolega iz reprezentacije Filip Ivić koji je imao samo riječi hvale za organizaciju ovakvog kampa.

"Činjenica da je ovo 13. izdanje kampa najbolje svjedoči o njegovoj kvaliteti i rastu iz godine u godinu. Drago mi je da je tako, da se ulaže u sport i vratare, da bi morali puno više raditi s njima u klubovima. Ovdje nauče osnove, gledaju izbliza svoje idole, pričaju s njima, i to je neprocjenjivo iskustvo. Ja sam ovdje svako ljeto jer i sam želim učiti, planiram se u budućnosti baviti trenerskim poslom i ovo mi je dobra osnova."

Sve te pohvale za organizaciju idu Marinu Čaljkušiću koji je s ovakvim projektima plasirao Omiš na svjetsku sportsku kartu.

"Imena koja okupljamo svake godine i broj djece najbolje govore u prilog ovom projektu. Postavili smo visoke standarde koje pratimo iz godine u godinu, svi noviteti koji se pojavljuju u svijetu rukometnih vratara kreću upravo iz Omiša, s našega kampa. Cijeli svijet uči od nas, a malo po malo djeca koja su dolazila na prva izdanja kampa ulaze u seniorski rukomet, ostvaruju svoje, ali i naše snove. To je znak da radimo dobre stvari, kao što ih radimo i sa Svjetskim kupom košarkaških veterana i Svjetskim kupom rukometnih veterana."

Foto: Kamp rukometnih vratara Omiš

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!