Nogomet

Izrael želi uzvratiti Englezima i izboriti prvo veliko U-21 finale

Petar Jenjić • srijeda, 05.07.2023.
Izrael želi uzvratiti Englezima i izboriti prvo veliko U-21 finale
Foto: EPA

Pred nama je polufinale Europskog prvenstva do 21 godine u kojem će snage odmjeriti Izrael i Engleska. Jedni traže prvo finale u povijesti, a drugi prvo nakon 16 godina...

Prvi polufinalni dvoboj na Europskom prvenstvu do 21 godine odigrat će reprezentacije Izraela i Engleske koje se sastaju u gruzijskom Batumiju u borbi za plasman u finale natjecanja.

Igraj na Izrael - Engleska (U-21) na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Izraelci su sa svojom U-19 reprezentacijom prošle godine upravo od engleskih vršanjka izgubili finale Eura. Momčadi se za ovo natjecanje priključilo i nekoliko igrača koji su osvojili broncu na U-20 Svjetskom prvenstvu prije nekoliko tjedana, tako da je ovo definitivno uspješno ljeto za njih.

Igrali su u skupini upravo s Engleskom od koje su pretprjeli i jedini poraz (0:2). Uz to su remizirali s Njemačkom (1:1) te minimalnom pobjedom protiv Češke izborili četvrtfinale gdje su nakon boljeg izvođenja penala izbacili domaćina Gruziju. Nakon 120 minuta igre nije bilo golova.

Do sada su samo dva puta igrali na Euru u ovom uzrastu, 2007. u Nizozemskoj i šest godina kasnije kao domaćin natjecanja. Nijednom nisu prošli skupinu, a sada će ovim plasmanom izboriti nastup na nogometnom turniru na Olimpijskim igrama po prvi puta još od 1976. godine.

Englezi u polufinale stižu nakon potpuno savršeno odrađene grupne faze u kojoj su u sve tri utakmice upisali pobjede rezultatom 2:0. Redom su padali: Češka, Izrael i Njemačka za uvjerljivo osvojeno prvo mjesto u skupini.

U tada prvom nedjeljnom četvrtfinalu Engleska je minimalno bila bolja od Portugala. Portugalci imaju za čim žaliti, Engleska je bila pod velikim pritiskom u drugom dijelu i uspjela se obraniti, a jedini pogodak postigao je Anthony Gordon u 34. minuti.

Podsjetimo, dva je puta Engleska bila prvak Europe u ovom uzrastu, ali oba naslova datiraju iz 80-ih godina. Posljednje finale igrali su još 2009. godine u Švedskoj gdje je u finalu bila bolja Njemačka.

Što su rekli

Guy Luzon, izbornik Izraela: "Rekao sam igračima da su oni djeca revolucije izraelskog sporta i izraelskog nogometa. Nalazimo se među četiri najbolje u Europi, na Europskom prvenstvu. Jako sam ponosan na njih."

Morgan Gibbs-White, igrač Engleske: "Ovo je sada potpuno nova utakmica. Izrael će biti još gladniji sada kad su došli do polufinala, željet će osvetu. Pobijedili smo ih u skupini i sada će nas sigurno željeti poraziti, tako da ćemo se morati pobrinuti da budemo maksimalno spremni. Nadamo se da možemo ponoviti rezultat i ući u finale."

Mjesto, vrijeme, suci

Sudac: Morten Krogh

Batumi Arena, Batumi, 18:00

Nedostaju

Izrael: Peretz, Karzev (kartoni)

Engleska: Johnson, Aarons (kartoni)

Zadnji susret

U utakmici u skupini Engleska je slavila rezultatom 2:0. Prvo je zabio Anthony Gordon, dok je pobjedu potvrdio Emile Smith Rowe.

Prognoza

Izraelu su sigurno dobro došli dani odmora nakon četvrtfinala, ali s obzirom na ishod utakmice u skupini, teško će se nešto promijeniti sada, unatoč ulogu. Tako da i večeras prognoziramo pobjedu Engelske.

FOTO: EPA/YURI KOCHETKOV

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!