Nogomet

Može li Engleska bez primljenog gola osvojiti U-21 Europsko prvenstvo?

Petar Jenjić • subota, 08.07.2023.
Može li Engleska bez primljenog gola osvojiti U-21 Europsko prvenstvo?
Foto: EPA

Engleska i Španjolska odigrat će finalnu utakmicu za naslov prvaka Europe u uzrastu do 21 godine. I jedni i drugi došli su do ove faze i više nego zasluženo, Englezi traže treći, a Španjolci šesti naslov...

Europsko prvenstvo do 21 godine stiglo je do samog finala, a večeras je pred nama utakmica za naslov prvaka. Snage će odmjeriti dvije najbolje reprezentacije na ovom natjecanju, Engleska i Španjolska.

Igraj na Engleska - Španjolska (U-21) na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Mladi Španjolci u skupini su svladali Rumunjsku i Hrvatsku te remizirali s Ukrajinom. Prošlu subotu u četvrtfinalnom su dvoboju svladali vršnjake iz Švicarske s 2:1 u produžetku, da bi u polufinalu ponovno igrali protiv Ukrajinaca i svladali ih vrlo uvjerljivo.

U dvoboju na stadionu Steaue Ukrajinci su poveli pogotkom Artema Bondarenka, ali uslijedio je preokret u kojem su do kraja dvoboja Španjolci postigli pet pogodaka, od toga dva već u prvom poluvremenu. Zabijali su redom: Abel Ruiz, Ohian Sancet, Antonio Blanco, Aimar Oroz i Sergio Gomez.

Englezi u finale stižu nakon potpuno savršeno odrađene grupne faze u kojoj su u sve tri utakmice upisali pobjede rezultatom 2:0. Redom su padali: Češka, Izrael i Njemačka za uvjerljivo osvojeno prvo mjesto u skupini.

U nedjeljnom četvrtfinalu Engleska je minimalno bila bolja od Portugala. Portugalci imaju za čim žaliti, Engleska je bila pod velikim pritiskom u drugom dijelu i uspjela se obraniti, a jedini pogodak postigao je Anthony Gordon u 34. minuti.

Finale je izboreno još jednom "čistom mrežom", zahvaljujući uvjerljivoj polufinalnoj pobjedi u dvoboju protiv Izraela kojeg su svladali s 3:0. Strijelci su bili: Morgan Gibbs-White, Cole Palmer i Cameron Archer.

Podsjetimo, dva je puta Engleska bila prvak Europe u ovom uzrastu, ali oba naslova datiraju iz 80-ih godina. Posljednje finale igrala je još 2009. godine u Švedskoj gdje je u finalu bila bolja Njemačka. Prvaci su bili 1982. i 1984. godine, a hoće li ponoviti uspjeh nakon 39 godina, ostaje nam saznati.

Dodajmo i to da je Španjolska, uz Italiju, najuspješnija nacija na ovom natjecanju s osvojenih pet naslova prvaka Europe. Posljednji je stigao prije četiri godine kada je u finalu u Udinama bila bolja od Njemačke.

Što su rekli

Lee Carsley, izbornik Engleske: "Pripreme su protekle dobro, momci su imali i slobodan dan. Pokušavali smo im ne davati previše informacija, ali one koje jesmo bit će im od koristi. Naglasili smo da pokušaju uživati. Važno je da se dobro branimo, do sada smo bili dobri i ne vidim razlog zašto bi se to sada promijenilo. Španjolska je top reprezentacija s dobrim učinkom u ovom natjecanju i jako je poštujemo."

Abel Ruiz, kapetan Španjolske: "Znamo Englesku jako dobro, ima nekih s kojima smo igrali u U-17 uzrastu. Očekujemo izrazito natjecateljsku utakmicu, a oni su puno puta sačuvali svoju mrežu netaknutom. Znamo da moramo postići pogodak protiv njih i uzeti trofej. Moramo biti fokusirani i odigrati naš najbolji nogomet, da vratimo titulu u Španjolsku."

Mjesto, vrijeme, suci

Batumi Arena, Batumi, 18:00

Sudac: Espen Eskas (Norveška) p>

Nedostaju

Španjolska: svi su spremni

Engleska: Ramsey pod upitnikom

Zadnji susret

Posljednji puta igrali su prije 12 godina u skupini Europskog prvenstva. Dvoboj je završio rezultatom 1:1, a strijelci su bili Ander Herrera i Danny Welbeck.

Prognoza

Španjolska ima više iskustva u finalima na ovim natjecanjima i mentalitet pobjednika, dok je s druge strane izvrsna momčad s još boljom obranom. Za večeras ćemo prognozirati pobjedu Engleske nakon penala.

FOTO: EPA/YURI KOCHETKOV

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!