Košarka

Šarić: 'Turci posjeduju strašan talent i na visokim i na bekovskim pozicijama'

Sportnet, Petar Jenjić • nedjelja, 20.08.2023.
Šarić: 'Turci posjeduju strašan talent i na visokim i na bekovskim pozicijama'

Hrvatska košarkaška reprezentacija od 19 sati igra finale pretkvalifikacija za Olimpijske igre. Protivnik je domaćin Turska, a dvoboj je najavio kapetan Dario Šarić...

Dario Šarić od ovog ljeta je kapetan reprezentacije i zaista, kapetanski, ostale igrače povezuje na terenu i van njega. Koliko je očekivao dominaciju Hrvatske kakvu je do sada pokazala na turniru?

Igraj na Turska - Hrvatska na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

"Na papiru, kad usporediš rostere ekipa s kojima smo igrali i nas, vidi se da prednjačimo kvalitetom, no opet situacija na papiru i na terenu se ne moraju podudarati. Igrali smo dobro u većini četvrtina i zasluženo smo u ovoj poziciji. Igrali smo u dobrom ritmu, i što je bilo važno u utakmici s Ukrajinom – nismo se previše mučili. Pokazali smo svoju snagu, kvalitetu i talent i utoliko će nam biti lakše u sljedećoj utakmici."

Dario je već dugo dio seniorske reprezentacije – još otkako je kao 19-godišnjak igrao kvalifikacije za, pa i samo Europsko prvenstvo 2013. godine. Kakva je razlika između ove ekipe u odnosu na reprezentacije unazad nekoliko godina?

"Ekipa je možda energičnija nego prošlih godina, sigurno je to i zbog mladosti. Pokušavamo igrati agresivnije, malo drugačije nego prije, pokušavamo i obrambeno dobro igrati, malo me to podsjeća na 2016. godinu, Torino i Rio. Svatko zna svoju ulogu i kako se postaviti na terenu. Opet, nisu to zasad bili neki protivnici koji bi bili na istoj razini ili bolji od nas, tako da će nam ta Turska puno pokazati."

I pitanje dana – kako protiv Turske?

"Dvije najbolje ekipe na ovom turniru su i završile u finalu. Bit će to dobra utakmica za pogledati, vjerojatno će biti puna dvorana i neće nam biti lako. Trebamo izaći, kao i u dosadašnjim utakmicama, agresivno, hrabro kako smo i do sada igrali i da nam lopta "ide". Pokušat ćemo ih napasti na nekim mismatchevima gdje smatramo da imamo neku razliku, možda dominantnijeg igrača u napadu, nego što oni imaju u obrani. Bit će to sigurno dobra utakmica, oni posjeduju strašan talent i na visokim i na bekovskim pozicijama."

Izdvojio je Šarić i pojedine igrače.

"Što se tiče talenta, mi smo svi negdje tu, ali njihova liga je jaka, klubovi imaju novce i kapacitet za dovesti kvalitetne strance čime i oni postaju bolji igrači. Na poziciji visokog playa je Sipahi koji već godinama igra u boljim turskim klubovima. Tu je Yurtseven koji je imao tu ozljedu u Miamiju, također odličan igrač, visok, jako dobar ispod koša. Furkana Korkmaza da i ne spominjem – igrao sam s njim, odličan je šuter, može iskreirati i ući u seriju i na njega treba obratiti puno pozornosti."

"Naravno, tu je Sengun koji strašno igra u NBA ligi, zovu ga malim Jokićem. I igrači koji dolaze s klupe su opasni, primjerice Sanli je do sada igrao u Barceloni i Osmani koji je također dobar šuter, Ulubay koji može odigrati pick and roll. Sveukupno talentirana ekipa, raznovrsna kao i mi, bit će zanimljivo. Mi, kao što sam rekao, moramo biti agresivni i ne bojati se, bez obzira na to koliko će biti ljudi i koliko bučno bude bilo", zaključio je kapetan.

AUTOR: HKS-cbf.hr

FOTO - fiba.basketball

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!