Košarka

BiH bez nastupa na olimpijskom košarkaškom turniru, Poljska ide u završne kvalifikacije

Branimir Korać • nedjelja, 20.08.2023.
BiH bez nastupa na olimpijskom košarkaškom turniru, Poljska ide u završne kvalifikacije

Na pretkvalifikacijskom turniru za Olimpijske igre u Parizu koji je igran u Poljskoj, u finalu su se našli Poljska i Bosna i Hercegovina, a Poljska je upisala pobjedu 76:72...

San Poljaka o nastupu na košarkaškom turniru na Olimpijskim igrama u Parizu, ostaje na životu. Poljska je pobjednik pretkvalifikacijskog olimpijskog turnira kojem su domaćini bili upravo Poljska i Estonija, na posljednjoj stepenici zaustavljena je Bosna i Hercegovina.

Igraj na košarkaške utakmice na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Velika borba vodila se u finalu u Gliwicama gdje je domaćin u završnici ipak bio uspješniji i u posljednjoj minuti susreta osigurao je pobjedu 76:72. Igor Miličić s Poljskoj je napravio još jedan veliki rezultat.

Bosna i Hercegovina odigrala je znatno bolju utakmicu protiv Poljske nego što je to bio slučaj u grupnoj fazi, tada je glatko poražena, ali ovaj put borba se vodila do posljednjih sekundi.

U samoj završnici kada je bilo najvažnije, BiH u napadu nije izgledala dobro, dosta se griješilo i Poljska je s linije slobodnih bacanja uspjela privesti utakmicu kraju i upisati pobjedu 76:72.

U konačnici samo 34 posto šuta iz igre za Bosnu i Hercegovinu što je dosta skromno, posebno svega 31 posto ubačaja za dva.

Poljsku su predvodili Michal Sokolowski sa 16 poena i sedam skokova, Aleksander Balcerowski dodao je 14 poena i sedam skokova. Kod BiH Aleksandar Lazić ubacio je 16 poena uz osam skokova, a Edin Atić 15 poena uz osam skokova i devet asistencija. Veći napadački doprinos očekivao se od Jusufa Nurkića i Džanana Muse.

Pretkvalifikacije za Olimpijske igre, finale:
BiH - Poljska 72:76

FOTO: fiba.basketball

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!