Nogomet

Spektakl na Opus Areni: Vatreni igraju jednu od ključnih utakmica kvalifikacija za Euro

Petar Jenjić • četvrtak, 12.10.2023.
Spektakl na Opus Areni: Vatreni igraju jednu od ključnih utakmica kvalifikacija za Euro
Foto: FaH

Hrvatska nogometna reprezentacija večeras od 20:45 sati igra kvalifikacijsku utakmicu za plasman na Europsko prvenstvo. Na prvom, povijesnom nastupu na Opus Areni, gostovat će reprezentacija Turske...

Pred hrvatskom nogometnom reprezentacijom utakmica je kvalifikacija za plasman na Europsko prvenstvo. Po prvi puta u povijesti Vatreni će igrati na osječkoj Opus Areni koja je u vrlo kratkom roku potpuno rasprodana te se očekuje zaista sjajna atmosfera.

Igraj na Hrvatska - Turska na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Čast biti prvi protivnik na novom stadionu jest reprezentacija Turske. Bit će to ukupno 12. međusobni dvoboj ovihg reprezentacija, čime Turci uz Slovence postaju najčešći suparnik hrvatske reprezentacije u povijesti. U dosadašnjih 11 odigranih dvoboja Hrvatska ima četiri pobjede, šest utakmica završilo je remijem, a Turska je slavila jednom.

Interesantno, nikada ranije Hrvatska nije pobijedila Tursku na domaćem terenu. Sve tri utakmice, odigrane 2004., 2011. i 2016. godine, završile su remijem. Sve su odigrane na Maksimiru, a nadamo se da će Osijek ipak biti sretniji po tom pitanju. Ako gledamo samo natjecateljske utakmice, bit će ovo deveti međusobni dvoboj.

Trenutno stanje na ljestvici kaže da Hrvatska i Turska imaju po deset osvojenih bodova na vrhu skupine, s tim da Vatreni imaju i utakmicu manje. Tri boda manje imaju Wales i Armenija, dok je Latvija posljednja bez ijednog boda. Nakon Opus Arene slijedi težak izazov u Cardiffu, u gostima kod Velšana.

Izabranici Zlatka Dalića u prošlom su kvalifikacijskom ciklusu svladali Latviju na Rujevici s 5:0 te s 1:0 na gostovanju kod Armenije. S druge strane, Turska je odigrala jednu kvalifikacijsku, onu protiv Armenije koja je završila 1:1, dok je u prijateljskom dvoboju izgubio od reprezentacije Japana rezultatom 4:2.

Predstojeće utakmice mogle bi osigurati plasman na Europsko prvenstvo, ali isto tako i pokvariti dosadašnji dojam. Jako je teška situacija pred Dalićem koji ima jako puno problema i napadačkom segmentu igre. Marko Livaja oprostio se od reprezntacije, a u kadru zbog ozljeda nema: Ivana Perišića, Andreja Kramarića, Mislava Oršića i Luke Ivanušeca, dok su pod upitnikom nastupi Bruna Petkovića i Josipa Juranovića.

Dalić je aktivirao dva pretpoziva, prvi je stigao Nikoli Mori, a drugi Dionu Dreni Belji. Međutim, kada uzmemo u obzir sve napadačke opcije, jako ih je malo. Jasno je da će Dominik Livaković stajati na golu, jasno je, više-manje, tko će biti u obrani, dok će vezu činiti standardna trojka Brozović-Modrić-Kovačić.

Izbornik Turske Vincenzo Montella svjestan je težine zadatka koji njegova momčad mora ispuniti kako bi se plasirala na Europsko prvenstvo. Iako isto ima problema s ozljedama, ima i igrače koji će ih moći zamijeniti. Tako u kadru neće biti Merta Gunoka, Arde Gulera i Yusufa Sarija.

Što su rekli

Zlatko Dalić, izbornik Hrvatske: "Od obrane počinje sve, tu leži cijeli ključ. Bitno nam je da je igramo kao cijela ekipa, tu smo jako dobri s mladim stoperima koji izrastaju u svjetske klase. Imamo solucije, sve mladi igrali puni samopouzdanja. Taj dio nam je jako bitan i iz njega crpimo samopouzdanje. Uvijek je bitno strpljenje, sutra posebno. Tri boda su nam važna, nebitno je kada zabijemo. Ovi naši igrači su digli ljestvicu jako visoko i u njih ne sumnjam. Moramo biti strpljivi, ne srljati i gubiti glavu. Moramo biti oprezni, igrati svoju igru i sve će doći na svoje."

Vincenzo Montella, izbornik Turske: "Hrvatska je jaka, treća je na svijetu, ali spremili smo se i vjerujemo u sebe. Imamo problema s ozljedama, ali imamo igrače koji će ih dobro zamijeniti. Vidio sam igrače koji žele učiti, sutra će biti test i za nas. Ne vidim ovo kao šansu ili peh. Bit će to utakmica u kojoj ćemo sami sebe isprobati i želimo vidjeti što smo radili na terenu."

Mjesto, vrijeme, suci:

Opus Arena, Osijek, 20:45

Suci: Anthony Taylor, Gary Beswick, Adam Nunn; 4. sudac: Michael Salisbury; VAR: Stuart Attwell, John Brooks (svi Engleska)

Nedostaju

Hrvatska: Perišić, Kramarić, Ivanušec, Oršić (ozljeda), Juranović i Petković pod upitnikom

Turska: Guler, Gunok, Sari (ozljede)

Zadnji susret

Na gostovanju na Timsah Areni u Bursi, Hrvatska je odigrala sjajnu utakmicu krajem ožujka ove godine. Nakon slabijih uvodnih minuta, susret je prelomila u završnici prvog dijela golovima Matea Kovačića.

Prognoza

Čak i da nije barem blagi favorit, ovdje nema dvojbe na čijoj smo strani. Tako da večeras sve osim pobjede Vatrenih smatramo iznenađenjem.

FOTO: Hina/Damir Senčar

EP 2024., skupina D

  • Rezultati
  • Ljestvica

7. kolo

Latvija2:0Armenija
Hrvatska0:1Turska
1Turska 814:7+717
2Hrvatska 813:4+916
3Wales 810:10012
4Armenija 89:11-28
5Latvija 85:19-143

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!