Nogomet

Slovaci imaju priliku kolo prije kraja kvalifikacija osigurati nastup na Europskom prvenstvu

Branimir Korać • četvrtak, 16.11.2023.
Slovaci imaju priliku kolo prije kraja kvalifikacija osigurati nastup na Europskom prvenstvu
Foto: EPA

U skupini J kvalifikacija za Europsko prvenstvo već imamo jednog putnika na Euro, a vrlo je lako moguće da ćemo danas dobiti i drugog...

Portugal je već osigurao prolaz na Europsko prvenstvo i to je osigurao prvo mjesto u skupini. Svih osam kola odradio je na idealan način i ima stopostotan učinak te osam bodova prednosti nad Slovačkom.

Igraj na Slovačka - Island na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Slovaci su još uvijek na čekanju iako imaju daleko najveće šanse za drugo mjesto i potvrdu odlaska na Europsko prvenstvo. To mogu učiniti već danas kada igraju u Bratislavi protiv Islanda.

Već i bod dovoljan je Slovacima za potvrdu drugog mjesta, neovisno o tome kako će završiti drugi dvoboji. Naime Island da bi ostao u igri za prolaz, mora danas svladati Slovačku i to po mogućnosti s barem dva gola razlike i onda bi joj se približio na tri boda. U zadnjem kolu Islanđani gostuju kod Portugala, a Slovaci kod Bosne i Hercegovine. Jasno je da Islandu treba doslovno čudo za prolaz.

Slovačkoj prijeti još Luksemburg koji zaostaje pet bodova. On također treba dva poraza Slovačke, danas protiv Islanda i u posljednjem kolu protiv BiH, ali pritom mora upisati dvije pobjede, danas kod kuće protiv BiH i u posljednjem kolu u gostima kod posljednjeplasiranog Lihtenštajna.

Ovo je već donekle manje čudo i zbog toga Slovačka mora sve riješiti već danas jer bi se mogao dogoditi problem uoči posljednjeg kola. S obzirom da ima bolji međusobni omjer iz susreta s Luksemburgom, dovoljan joj je i bod, ako budu bodovno poravnati, Slovačka će biti ispred Luksemburga.

Islanđani nemaju neke velike iluzije da bi mogli napraviti čudo u posljednja dva kola, ali pokušat će iznenaditi u Bratislavi. Otegotna okolnost je sve ono što se trenutno događa na Islandu koji očekuje veliku erupciju vulkana i igračima neće biti lako skrenuti misli s onoga što im se događa kod kuće.

Što su rekli

Francesco Calzona, izbornik Slovačke: "Imam puno samopouzdanja, imamo iskusne igrače koji su odigrali već puno utakmica u velikim ligama. Siguran sam da ne trebaju posebnu mentalnu pripremu za ovaj dvoboj, možemo samo stvoriti dodatni pritisak ističući taj aspekt. Island vrlo respektiramo, znamo da dolazi u dobroj formi i nakon tri dobra rezultata u nizu."

Age Hareide, islandski izbornik: "Slovačka radi jako dobar posao i bit će nam teško. Igrali smo u Reykjaviku međusobno, Slovačka je slavila s 2:1, ali bila je to potpuno izjednačena utakmica. Nismo imali sreće u tom dvoboju, sve je išlo njima u prilog, počevši od pobjedničkog gola koji je bio praktički autogol."

Mjesto, vrijeme, sudac

Bratislava, Tehelne Pole, 20:45

Sudac: Craig Pawson (Engleska)

Prošli međusobni dvoboj

Prvi dvoboj na Islandu otišao je na stranu Slovačke s 2:1. Kucka je doveo Slovačku u vodstvo, a za poravnanje je zabio Finnbogason. Ipak u 69. minuti Tomas Suslov pogodio je za pobjedu.

Prognoza

Slovačka bi trebala izbjeći poraz i osigurati nastup na Europskom prvenstvu.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!