Rukomet

Obrvan: 'Dao bih samo superlative za ono što su pokazale, nijanse su odlučivale'

Petar Jenjić • utorak, 12.12.2023.
Obrvan: 'Dao bih samo superlative za ono što su pokazale, nijanse su odlučivale'
Foto: Edvard Šušak/HINA

Izbornik ženske rukometne reprezentacije Ivica Obrvan ponovno se osvrnuo na ispadanje od Mađarske. Istaknuo je da bi puno toga postavio isto, ali i da se utakmica ponovi bezbroj puta, da se ne bi više ovako završila...

Hrvatska ženska rukometna reprezentacija sinoć je zaključila svoj nastup na Svjetskom prvenstvu na šokantan način. Dan nakon svega, na sve se osvrnuo izbornik Ivica Obrvan.

Igraj na rukometne utakmice na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

"Dobro smo igrali, čak i odlično, veći dio utakmice, do pet minuta prije kraja. Ne mogu reći i da smo tada igrali slabo, mada se to moglo dogoditi kroz cijelu utakmicu. Ovakvih susreta imam puno u nogama kao trener. Onaj skauting što su naše odradile na njihovim najboljim igračicama, obrana koja se onako odigrala prvo i veći dio drugog poluvremena, jedne od najboljih što sam imao kao trener priliku voditi, pa i s muškim selekcijama. Fantastično su zatvorile sve prolaze, finte, to je bila milina gledati. Imali smo vodstvo od šest razlike, napad za sedam. Tada je došlo do nekih primljenih golova koji su unijeli nervozu, nakon toga smo imali nekoliko promašenih šansi te malo i čudnih odluka sutkinja koje nisu dorasle za ovu utakmicu važnog karaktera. Nije to nikakva bila namjera kontra nas, a kad se sve zbroji, da nam je bilo dovoljno i neodlučeno, ne može čovjek vjerovati. Sami smo si krivi i ja bih pohvalio djevojke, ne samo za tu utakmicu, već za cijeli angažman na prvenstvu. One su ginule, ja sam im pet ili šest dana prije odlaska, jednim specifičnim okolnostima, dok smo se naviknuli jedni na druge, došao je početak prvenstva."

Bez obzira na sve, za igračice ima samo pozitivne riječi, s obzirom na sve okolnosti.

"Mnoge od njih, nositeljice igre, bile su van rukometa nekoliko mjeseci. Valentina Blažević, koja je jučer nosila igru, te gotovo cijeli turnir na srednjoj poziciji, tek je izašla iz ozljede. Sve mi to daje za pravo da kažem da smo odradili odlično prvenstvo. Bez obzira na ovaj šok, ja kao izbornik moram gledati pozitivno. Nije lako, ja ću kao izbornik ovo pamtiti možda i zauvijek. Dao bih samo superlative za ono što su pokazale, nijanse su odlučivale da napravimo najbolji rezultat u zadnjih 15-ak godina na Svjetskim prvenstvima, da uđemo u kvalifikacije za Olimpijske igre. Zato mi je zbog djevojaka žao, što se to nije poklopilo. Imali smo šansu, sami smo se za to izborili. Puno detalja i sitnica je na kraju odlučila. Da se ova utakmica ponovi još bezbroj puta, kako se sama kretala, da se ne bi ovako zatvorila."

Da se utakmica ponovo, sve ili gotovo sve napravio bi isto.

"Ne prebacujem ništa, ne kažem da sam donio sve odluke, da su one jedine onakve kakve su morale biti. Igra je bila postavljena na temelju analize njihovih utakmica s prvenstva. Sve je radilo besprijekorno. Početkom drugog poluvremena, kad su držali na Ćamili flaster, 5+1, postigli smo pet golova zaredom. Kontinuirano smo imali rezultat pod kontrolom. Bio je otežan protok lopte, to svakako, nismo imali na toj poziciji u tom trenutku ljevaka. Imali smo izvanrednu Dejanu Milosavljević koja tu poziciju igra jako dobro. Laganom igrom stvarali smo šanse i prednost, ali promašili smo i neke kontre i sedmerac. Popustila je obrana. Pijević je bila fantastična u prvom poluvremenu, a u drugom je taj doprinos bio smanjen. Obrana je bila 10,15, 20 posto slabija i sve je to uvuklo nervozu i splet okolnosti da su, zahvaljujući i odlukama sutkinja koje malo na kraju nisu išle u našu korist. Njihov zadnji gol je bio čisto probijanje kakvo je suđeno šest, sedam puta na utakmici. Vjerojatno iz tog saznanja, da su puno puta sudile probijanje, po inerciji sudile sedmerac. Na kraju je ispalo da je to bio pobjednički gol. Otprilike ili gotovo isto bih postavio utakmicu, kako su cure bile postavljene na pojedinim pozicijama, što i kako su trebale braniti. Otvorili smo jako dobro utakmicu, dobili Ćamilu koja se mučila sa šutom, s tri, četiri gola odlučili su je malo primiti. Za takvu važnost, za takvu ozbiljnu utakmicu, odigrano je odlično. Spletom okolnosti nije završila onako kako smo željeli."

Igračice se sada vraćaju klupskim obavezama, a sljedeće godine u ožujku slijede novi reprezentativni izazovi.

"Sljedeća pobjeda već vas vraća natrag, kako u klupskom, tako i reprezentativnom rukometu. Uskoro slijede kvalifikacije za Euro s Rumunjskom, dvije utakmice u trećem mjesecu. Treba se razmišljati o uvođenju nekih novih igračica, vidjeti kakav je plan starijih koje su godinama nosile reprezentaciju, koje naravno još uvijek mogu biti u prvom planu. Kakve su njihove ambicije i koliko žele igrati na reprezentativnom nivou. Sačekat ćemo da se slegnu dojmovi, porazgovarati o svemu i donijeti neke konkretnije odluke", zaključio je Obrvan.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!