Košarka

Nikola Jokić novim srušenim rekordom nastavio se upisivati u povijest NBA lige

Filip Mihoković • petak, 15.12.2023.
Nikola Jokić novim srušenim rekordom nastavio se upisivati u povijest NBA lige
Foto: EPA

Nikola Jokić ostvario je još jedan triple-double u pobjedi Nuggetsa nad Netsima i pritom postavio novi impresivni rekord...

Denver Nuggetsi došli su do treće uzastopne pobjede pobijedivši Brooklyn Netse 124:101. Najbolji igrač aktualnih prvaka bio je srpski košarkaš Nikola Jokić koji je ostvario učinak od 26 poena, 15 skokova i 10 asistencija. Bio je to Jokiću 115. triple-double tijekom NBA regularne sezone koji je najkorisnijem igraču posljednjeg NBA finala donio i novi rekord:

Igraj na utakmice SuperSport HNL-a na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Jokić je postao prvi igrač u povijesti NBA-a koji je zabilježio 10 ili više triple-doubleova u sedam uzastopnih sezona. Koliko je impresivan ovaj pothvat govori činjenica da su NBA navijači već naviknuti na ovakvu produkciju centra Nuggetsa, te da ju svrstavaju pod "zdravo za gotovo".

No srpski all star centar nije prvi koji je "normalizirao" učinak triple-doublea u očima navijača, prvi takav pothvat pripada legendarnom Oscaru Robertsonu koji je u sezoni 1961/62 postao prvi igrač u povijesti NBA-a koji je prosječno ostvario triple-double učinak tijekom cijele sezone.

Smatrali su navijači da je to rekord koji nikada neće biti srušen, no ta teza se pokazala pogrešnom. Naime, Russell Westbrook je u posljednjih pet sezona ostvario taj pothvat četiri puta, a u prvoj takvoj sezoni 2017. godine, kada je to učinio igrajući za Oklahomu City Thunder, osvojio je i nagradu za najkorisnijeg igrača regularne sezone.

Sljedeći nasljednik Robertsonove i Westbrookove legendarne tradicije je upravo Nikola Jokić koji je također dao svoj obol normalizaciji triple-doublea, a njegov trener Mike Malone svjestan je kakvog igrača ima u momčadi:

"S Nikolom je život puno lakši. On je jednostavno izvrstan igrač, 26 poena, 15 skokova, 10 asistencija, iznuđivanje faulova, te sve to radi na efikasan način. Najviše sam zadovoljan njegovom igrom u obrani. Želio sam da budemo agresivni i ometamo protivničku momčadi, a Jokić je večeras postavio stol za to."

Nuggetsi su ovom pobjedom došli do drugog mjesta na ljestvici Zapadne konferencije s omjerom od 17 pobjeda i devet poraza, a u sljedećem susretu ugostit će trećeplasiranu Oklahomu City Thunder.

FOTO: EPA/BOB PEARSON

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!