Ostali sportovi

HOO: 2023. godina izrazito plodna za hrvatski sport

HINA, Petar Jenjić • petak, 22.12.2023.
HOO: 2023. godina izrazito plodna za hrvatski sport
Foto: Josip Regović/PIXSELL

Iz Hrvatskog olimpijskog odbora objavili su brojke osvojenih medalja i plasmana od prvog do osmog mjesta u 2023. godini. Iza hrvatskog sporta jako je plodna godina...

U 2023. godini samo sa SP-a i EP-a u Hrvatsku stigla 191 medalja, a ukupni broj je oko 400, objavio je u petak Hrvatski olimpijski odbor (HOO).

Igraj na Manchester City - Fluminense na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

U rezultatski iznimno uspješnoj 2023. godini Hrvatski olimpijski odbor (HOO) je financirao i sufinancirao nastup sportašica i sportaša na 966 raznovrsnih natjecanja kadetskog, juniorskog i seniorskog uzrasta.

S natjecanja koja su podrazumijevala nastupe u međunarodnoj konkurenciji pojedinih sportova ili na višesportskim priredbama do 20. prosinca u Hrvatsku je stiglo oko 400 medalja.

No, kudikamo relevantniji pokazatelj uspješnosti je statistika osvojenih odličja koja se odnosi samo na europska i svjetska prvenstva u trima dobnim uzrastima: hrvatski sportaši i sportašice osvojili su ukupno 161 medalju (52 zlatne, 50 srebrnih i 59 brončanih).

Hvalevrijedan je i podatak da su na spomenutim natjecanjima ostvarili 301 plasman od 1. do 8. mjesta, što najčešće znači da su nastupili u finalima svojih disciplina odnosno sportova.

Predolimpijsku 2023. godinu Ured za olimpijski program HOO-a završava s 19 evidentnih kandidata za OI u Parizu (iako brojka zasluženih normi premašuje 20, čekaju se službene potvrde), a u programu OI Pariz 2024. participirao je 191 sportaš (86 u 16 pojedinačnih i 105 u četiri ekipno/momčadska sporta). U programu ZOI 2026. u iduću godinu prelazi 11 korisnika iz dva sporta.

Osim što je dobrohotnošću hrvatske Vlade i Ministarstva turizma i sporta novim Zakonom o sportu riješen status zaslužnih trenera (uvedena im je naknada za sportsku izvrsnost po uzoru na sportaše), HOO je dodatno povećao broj korisnika u razvojnom programu za sufinanciranje njihova rada. U godini na izmaku spomenuti trenerski program okuplja dosad rekordnih 139 korisnika iz 44 sporta.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!