Tenis

Vekić i Dodig izgubili od nizozemskog para, Hrvatska u teoriji još uvijek može proći dalje

Mario Borko • utorak, 02.01.2024.
Vekić i Dodig izgubili od nizozemskog para, Hrvatska u teoriji još uvijek može proći dalje
Foto: EPA

Nakon dvije pobjede u pojedinačnim mečevima, Donna Vekić i Ivan Dodig izgubili su u susretu mješovitih parova od nizozemske kombinacije Demi Schuurs i Wesley Koolhof i tako propustili odvesti Hrvatsku u četvrtfinale United Cupa...

Nakon velike drame, tri seta i dva sata igre, Donna Vekić i Ivan Dodig izgubili su odlučujući susret mješovitih parova od nizozemskog para, Demi Schuurs i Wesleyja Koolhofa, rezultatom 7:6, 3:6, 12:14.

Igraj na utakmice SuperSport HNL-a na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Ovim porazom Hrvatska je završila kao druga u grupi i sada čeka rasplet ostalih skupina igranih u Sydneyu, kako bi eventualno kao najbolja drugoplasirana reprezentacija prošla u četvrtfinale.

U prvom setu vidjeli smo dva izgubljena servis gema, po jedan sa svake strane, pa se o osvajaču odlučivalo u tie-breaku. Tamo je uspješniji bio hrvatski par i osvojio set sa 7:6. U drugi set je nizozemska kombinacija krenula furiozno i stigla do vodstva 5:0.

S obzirom na to da je United Cup format turnira na kojem se u grupi nalaze po tri reprezentacije, postoji veliki broj kombinacija oko toga tko i kako može proći dalje. Nizozemska je slavila protiv Norveške, Norveška je bila bolja od Hrvatske, a Hrvatska od Nizozemske, pa su odlučivali brojevi osvojenih setova i gemova.

Prije početka drugog seta našem je paru trebalo tri gema kako bi osigurali drugo mjesto, a za prvo su morali dobiti meč. Pri spomenutom rezultatu 5:0 u drugom setu, Hrvatska je bila na pragu potencijalne eliminacije u slučaju gubitka meča, ali su Vekić i Dodig uspjeli vratiti jedan izgubljeni servis, osvojiti tri gema i osigurati drugo mjesto.

Nizozemska je u tom trenutku ispala s turnira, ali njihovoj kombinaciji to nije bilo bitno. Osvojili su drugi set sa 6:3, a u trećem su nakon velike drame i četiri neiskorištene meč lopte ipak slavili, rezultatom 14:12. Hrvatski par imao je jednu meč loptu na servis protivnika, ali je nije uspio iskoristiti.

Hrvatska je tako ovim tijesnim porazom u mješovitim parovima grupu završila na drugom mjestu. Kako bi stigla do četvrtfinala potrebno je da drugoplasirane reprezentacije iz grupe D i B osvoje manje setova ili imaju lošiji postotak osvojenih gemova. Šanse za to nisu velike s obzirom na to da trenutno drugoplasirana Njemačka u skupini D ima bolji postotak osvojenih gemova, pa se najprije moraju poklopiti rezultati prema kojima će ona skupinu završiti na prvom mjestu.

FOTO: EPA/DAN HIMBRECHTS

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!