Košarka

Zadar bez kapetana protiv izravnog konkurenta u borbi za play-off

Branimir Korać • utorak, 09.01.2024.
Zadar bez kapetana protiv izravnog konkurenta u borbi za play-off

Prevalili smo polovicu regularnog dijela sezone u ABA ligi, a u susretu 15. kola Zadar na svom parketu dočekuje Studentski centar. Važan je to dvoboj za Zadrane jer dolazi protiv izravnog konkurenta u borbi za doigravanje...

Nakon 14 odigranih kola Zadar i Studentski centar imaju po sedam pobjeda i sedam poraza, jednako koliko su imali i Borac i Mega do njihovog jučerašnjeg dvoboja. Mega je u tom susretu slavila i otišla na omjer 8-7, a Borac je pao na 7-8.

Igraj na Zadar - Studentski centar na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Zadrani i Podgoričani napravit će sve u večerašnjem susretu da se pridruže Megi i izbjegnu poravnavanje s Borcem, svjesni su kako bi ovo mogla biti vrlo značajna pobjeda u borbi za doigravanje.

Do kraja regularnog dijela sezone još je puno utakmica, ali u Zadru su svjesni da im se otvara situacija da se bore za doigravanje, pa čak i za peto mjesto koje trenutno drži Igokea samo s porazom manje. Studentski centar je izravan konkurent i pobjeda ovdje vrijedi dvostruko.

Još veći značaj pobjeda bi imala kada bi bila ostvarena s 14 ili više poena prednosti čime bi Zadar bio bolji i u međusobnom omjeru, ali to je neki dalji cilj, prvenstveno je bitno da Jusupova momčad upiše pobjedu, a ako se ukaže prilika za hvatanje ovako visoke razlike, treba je i iskoristiti.

Nije sve idealno uoči ovog susreta, Jusup nema i dalje na raspolaganju kapetana Marka Ramljaka koji je zaradio ozljedu i još uvijek nije spreman, a neki od igrača imaju problema s virozom te će do početka susreta biti upitno tko će koliko moći participirati.

Zadar u ovaj susret ulazi u dobrom raspoloženju, u posljednjih šest utakmica upisao je pet pobjeda i samo jedan poraz i to protiv podgoričke Budućnosti. Studentski centar je pak u istom razdoblju upisao poraz više, svladali su ga Split i Primorje u domaćem prvenstvu. No taj poraz ne treba gledati u ovom kontekstu jer SC domaću ligu uglavnom ne igra s igračima koji igraju ABA ligu.

Što su rekli

Danijel Jusup, trener Zadra: "Studentski centar je momčad sastavljena od nekoliko iskusnijih i dosta mladih igrača koji su u ozbiljnom programu. Forte im je tranzicija, jako dobro trče u leđa što znači da naša defenzivna tranzicija mora biti dobro postavljena. Svestrani su, mogu napasti iznutra, izvana, iz pick&rolla. Otišao im je Kamenjaš, ali otvorio se prostor za Ivšića kojega, s obzirom na njegovu visinu i pokretljivost, nije lako braniti. Očekuje nas zahtjevna utakmica, pripremamo se maksimalno koliko možemo, vjerujemo da ćemo ju spremni dočekati. Ramljakov oporavak od ozljede će još potrajati, imamo problema s virozama, vjerojatno neće igrati ni Mekić, još jedan igrač ne trenira."

Dejan Jakara, trener Studentskog centra: "Zadar je odlična ekipa koja je odlično pripremljena za protivnika za svaku svoju utakmicu u ABA ligi. Imaju najboljeg igrača u ligi i od njega sve kreće jer je praktično nezaustavljiv. Odlični su u skoku u napadu i napadačkoj tranziciji i to moramo limitirati ako se želimo nadati pozitivnom rezultatu. Također, nadam se da smo iz prethodne utakmice nešto naučili i da to iskustvo možemo prenijeti na ovaj jako važan meč, ali i na sve ostale utakmice do kraja sezone."

Mjesto, vrijeme, suci

Zadar, KC Krešimir Ćosić, 18 sati

Suci: Igor Dragojević, Denis Hadžić, Nermin Nikšić

Prošli dvoboj

U prvom njihovom dvoboju ove sezone Studentski centar slavio je u svojoj dvorani s 88:75. Nije pomogao niti sjajan nastup Luke Božića koji je imao 26 poena i 11 skokova.

Prognoza

Zadrani imaju problema i bit će vrlo važno koliko će energetski moći izgurati ovaj dvoboj. Šansa za pobjedu, protiv koga god da igraju u svojoj dvorani, uvijek postoji.

FOTO: SC Derby/Filip Roganović

ABA liga

  • Rezultati
  • Ljestvica

15. kolo

Igokea77:80 *Split
Budućnost VOLI103:100 *Mornar Barsko zlato
FMP72:77Cibona
Cedevita Olimpija96:86Crvena zvezda
Partizan96:76Krka
Borac Čačak78:94Mega Basket
Zadar79:73Studentski centar
1Crvena zvezda 224+433
2Partizan 206+457
3Budućnost VOLI 197+204
4Mega Basket 1610+106
5Cedevita Olimpija 1610+51
6Zadar 1412+42
7Igokea 1313-77
8Studentski centar 1115-35
9Split 1115-105
10Borac Čačak 1016-117
11FMP 1016-163
12Cibona 917-156
13Mornar Barsko zlato 620-326
14Krka 521-314

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!