Rukomet

Španjolska je arhivirana, slijedi novi izazov za hrvatske rukometaše

Petar Jenjić • nedjelja, 14.01.2024.
Španjolska je arhivirana, slijedi novi izazov za hrvatske rukometaše
Foto: EPA

Hrvatska rukometna reprezentacija večeras igra svoju drugu utakmicu na Europskom prvenstvu. Protivnik će, po pitanju kvalitete, biti nešto slabiji od Španjolske, ali ne i manje izazovan. Radi se o reprezentaciji Austrije...

Nakon vaterpola, prebacujemo se na rukomet. S početkom u 20:30 sati hrvatska reprezentacija u Manheimu igra svoju drugu utakmicu u skupini Europskog prvenstva, a protivnik je ovoga puta Austrija. Dvoboj će suditi danski sudački par Mads Hansen i Jesper Madsen.

Igraj na Hrvatska - Austrija na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Tek su se dojmovi slegli nakon Španjolske, a već je nova utakmica iza ugla. Ni oni najoptimističniji nisu mogli prognozirati da će otvaranje Europskog prvenstva proći ovako kako je prošlo. Bila je to rapsodija Hrvatske i jedna od najboljih utakmica unazad nekoliko godina. Furija je bila apsolutno nemoćna na obje strane terena i morala je potpisati kapitulaciju.

Uoči susreta bili bismo zadovoljni egal završnicom, ali to je ovdje izostalo. Hrvatski mlin je od prve do zadnje minute igrao kao da sutra ne postoji i zasluženo slavio s čak deset razlike. Međutim, od jedne pobjede u skupini ne može se puno i u tom se ritmu mora nastaviti graditi nastavak prvenstva.

Svjesni su toga i u našoj reprezentaciji predvođeni izbornikom Goranom Perkovcem koji je preporodio ekipu, a sada ga čeka još jedan izazov. Ne radi se o reprezentaciji koja je kvalitetom ranga Španjolske, ali definitivno ekipi koja može zapapriti kada joj je dobar dan. Radi se o Austriji.

Hrvatska se do sada tri puta susretala s Austrijancima na velikim natjecanjima, na Europskim prvenstvima 2010. i 2020. godine te Svjetskom prvenstvu 2015. godine. U sva tri navrata Hrvatska je upisala pobjedu, ali nijedna nije bila veća od četiri razlike. Dovoljan je to poziv na oprez pred današnji susret.

U prvoj utakmici na turniru igrali su protiv Rumunjske kojoj je to bio prvi nastup na Euru od 1996. godine. Austrijanci su odradili dobru utakmicu i napunili se samopouzdanjem s kojim će pokušati iznenaditi Hrvatsku i Španjolsku te proći u sljedeću fazu natjecanja. Naravno da su spomenute dvije ekipe kvalitetnije, ali Austrija je pokazala u toj utakmici da će se susretu protiv nje morati pristupiti iznimno ozbiljno.

Za kraj, ali ne i najmanje bitno, ne treba zanemariti ni "prednost domaćeg terena". Gledajući utakmicu protiv Španjolske mogao se steći dojam da se igra u nekoj hrvatskoj dvorani. Nakon sjajne izvedbe prije dva dana, vjerujemo da će danas stići još više navijača koji bi trebali nositi momčad do novog dobrog rezultata.

Što su rekli

Mario Šoštarić, hrvatski reprezentativac: "Jučer smo se malo proveselili, ali danas se emocije moraju spustiti i stvarno moramo početi razmišljati o Austriji. Odlična reprezentacija koja raste već godinama, ima odličnog izbornika i pojedince, možda jedino nemaju tu širinu kao mi, to je naša velika prednost. Mogao bi to biti ključ u ovoj utakmici. Moramo od početka povući i pokazati tko je gazda na terenu. Ako to uspijemo, Austrijanci će potrošiti tu svoju energiju kao i sinoć Španjolci. Ako sve to uspijemo, dva boda bi trebala pripasti nama."

Aleš Pajović, austrijski izbornik: "Još smo jučer pokazali da možemo igrati agresivno u obrani 6-0. Želimo usporiti Hrvate stalnim prekršajima. Hrvati imaju ogromnu dubinu u sastavu. Nisam iznenađen slavljem protiv Španjolske. Već su pobijedili Sloveniju i Crnu Goru u pripremama. Vidjelo se koliko su jaki u obrani i kako dobro rješavaju u napadu."

Mjesto, vrijeme, suci

SAP Arena, Manheim, 20:30

Suci: Mads Hansen, Jesper Madsen (oba Danska)

Forma

Španjolska - Hrvatska 29:39
Hrvatska - Slovenija 32:26
Hrvatska - Crna Gora 29:25
Hrvatska - Belgija 34:29
Grčka - Hrvatska 26:31

Austrija - Rumunjska 31:24
Austrija - Island 30:37
Austrija - Island 28:33
Slovenija - Austrija 34:33
Austrija - Švicarska 32:27

Zadnji susret

Na Europskom prvenstvu 2020. godine ove dvije reprezentacije odigrale su posljednju natjecateljsku utakmicu. Hrvatska je slavila rezultatom 27:23.

Prognoza

Nakon sjajne predstave protiv Španjolske, vjerujemo da hrvatski rukometaši neće previše poletjeti i da će nastaviti gdje su stali. Večeras očekujemo još jednu efikasnu utakmicu s hrvatske strane.

FOTO: EPA/RONALD WITTEK

Europsko prvenstvo 2024., skupina B

  • Rezultati
  • Ljestvica

2. kolo

Rumunjska24:36Španjolska
Hrvatska28:28Austrija
1Hrvatska 398:82+167
2Austrija 392:85+75
3Španjolska 398:96+24
4Rumunjska 373:98-250

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!