Ostali sportovi

Judo sezona počinje jakim Grand Prixom u Portugalu, Hrvatska s devet predstavnika

Sportnet, Mihaela Bradovski • srijeda, 24.01.2024.
Judo sezona počinje jakim Grand Prixom u Portugalu, Hrvatska s devet predstavnika

Olimpijska godina, a prvi IJF World Judo Tour događaj 2024. započinje za samo nekoliko dana. Od 26. do 28. siječnja u Portugalu se održava treći po redu IJF Grand Prix, koji ima toliki broj prijava da bi se ponosio svaki Grand Slam...

Prema Almadi se uputilo 656 judaša i judašica iz 92 različite države, a svi oni probat će prikupiti itekako bitne bodove za ljeto u Parizu.

Tu je i delegacija iz Hrvatske, koja putuje u Portugal s devet natjecatelja, od toga osam judašica i jedan judaš. Hrvatska reprezentacija predvođena dvostrukom svjetskom prvakinjom Barbarom Matić, a ona odlazi u Almadu kao prva nositeljica turnira.

"Prvi turnir u novoj godini, pa ćemo vidjeti. Bila je ozljeda palca pa sam dva mjeseca pauzirala što se tiče te ruke, tako da se još vraćam. Mislim da nisam na sto posto, ali brojnost u Portugalu je velika, tako da neće sigurno biti lagano. Čak su i Japanci tu, ali možda će biti lakše jer nema svih cura iz Top 10. Možda po tom pitanju nešto lakše, ali s obzirom na to da nas ima preko 40 prijavljenih u kategoriji i još s Japankama, neće biti lagano", kazala je Matić.

Lijepe uspomene za Portugal vežu Dubrovkinju Ivu Oberan koja je čak dva puta osvajala medalju na spomenutom IJF Grand Prixu. 24-godišnja Oberan na prvom izdanju 2022. godine osvojila je srebro, dok je prošle godine bila brončana.

"Prvo natjecanje u godini, standardno otvaramo u Portugalu. Ove godine brojke govore same za sebe, u svakom slučaju neće biti lako, ali iskreno jako sam uzbuđena. Volim Portugal, volim se boriti u Portugalu, lijepe uspomene me vežu za tu državu, za taj grad."

Olimpijske igre, san su svakog sportaša, ostalo nam je još sedam mjeseci do početka istih, a Matić i Oberan pojasnile su koliko ih motivira ta olimpijska godina.

"Motivira me ta činjenica, moramo još neka natjecanja prije odraditi, naravno što s boljim rezultatima kako bi se mogli čim bolje pripremiti za nadolazeće europsko (op. a. Zagreb) i svjetsko prvenstvo te nadam se i olimpijske igre", dodala je Matić.

"Olimpijska godina, što reći. Uvijek postoji neka mala doza pressinga, odnosno treme, ali mislim da je sada najvažnije ostati nekako pribran, to ostaviti sa strane i raditi svoje" zaključila je Oberan.

Sastav reprezentacije:

-52kg Ana Viktorija Puljiz (JK Solin),

-63kg Katarina Krišto (JK Dalmacijacement – Kaštel Sućrac), Iva Oberan (JK Župa dubrovačka),

-70kg Barbara Matić (JK Pujanke – Split),

-78kg Karla Prodan (JK Pujanke – Split), Petrunjela Pavić (JK Dubrovnik 1966),

+78kg Tina Radić (AJK Student – Split), Ivana Šutalo (JK Dubrovnik)

-100kg Zlatko Kumrić (AJK Student – Split).

Ždrijeb je na rasporedu sutra u 14 sati po lokalnom vremenu. Prvog dana natjecanja u petak 26. siječnja na tatami izlazi Ana Viktorija Puljiz, a u subotu se bore Katarina Krišto, Iva Oberan i Barbara Matić. Nedjelja je rezervirana za pet hrvatskih predstavnika, pa će u borbu po nove bodove Zlatko Kumrić, Petrunjela Pavić, Karla Prodan, Tina Radić i Ivana Šutalo.

Foto: Tino MARIĆ (HJS)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!