Vodeni sportovi

Važna utakmica za Barakude u borbi za Olimpijske igre

Petar Jenjić • srijeda, 07.02.2024.
Važna utakmica za Barakude u borbi za Olimpijske igre
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

Danas je na rasporedu utakmica drugog kola Svjetskog prvenstva u vaterpolu. U reprizi finala Europskog prvenstva Hrvatska će igrati protiv Španjolske i tražiti potvrdu plasmana na Olimpijske igre...

Tek što je završilo Europsko prvenstvo, stiglo je i Svjetsko, a na ljeto stižu Olimpijske igre. Gust vaterpolski raspored donosi nam sada svjetsku smotru u Kataru, a Hrvatska je, osim nove medalje, u potrazi i za plasmanom u Pariz.

Igraj na Hrvatska - Španjolska na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Danas će u drugoj utakmici skupine igrati protiv dobrog, starog znanca, Španjolske. Samo 22 dana nakon finala Europskog prvenstva, Barakude će odmjeriti snage protiv Furije i tražiti osvetu za poraz. Hrvatska je vodila većim dijelom te utakmice, sve do zadnjih minuta susreta kada su Španjolci došli do preokreta i europskog zlata. Prije toga igrali su i u skupini, a bolja je bila Hrvatska nakon peteraca.

Za hrvatsku je reprezentaciju ova utakmica ipak od veće važnosti jer za razliku od Španjolaca, izabranici Ivice Tucka nisu osigurali vizu za Pariz, a kako bi došli do nje, moraju se plasirati u četvrtfinale. Računica je jasna, pobjedom se osigurava plasman, a nje je svjestan i izbornik koji žarko želi na svoje treće Olimpijske igre.

Do ove situacije - borbe za prvo mjesto i izravan plasman među osam najboljih, došla je slavljem u prvom kolu protiv Australije s 13:8. Sve je bilo riješeno za jedno poluvrijeme, Hrvatska je odličnim ulaskom u utakmicu riješila pitanje pobjednika, a ostalo je bilo odrađivanje posla. Tucak može biti zadovoljan prvim poluvremenom, ali ne i drugim koje je pripalo Australcima.

S druge strane, Španjolska se očekivano nije mučila s Južnoafričkom Republikom koju je svladala s čak 16 razlike. Nikakvih nepoznanica nema, jedni druge jako dobro poznaju, a ponovno bismo trebali gledati jednu iznimno zanimljivu vaterpolsku izvedbu na obje strane bazena. Španjolci su u ovom trenutku dominantniji, ali ni Hrvatska nije bez svojih šansi.

U slučaju poraza, a kasnije i pobjede protiv već spomenutog JAR-a, Hrvatska bi za četvrtfinale morala igrati protiv Brazila i Kine, dvije reprezentacije koje bi ipak u tom potencijalnom dvoboju bile u podređenom položaju.

Što su rekli

Ivica Tucak, hrvatski izbornik: "“O Španjolskoj znamo sve, čeka nas jedna izuzetno teška utakmica protiv reprezentacije koja je dominantna u posljednjih sedam godina. Hrvatska i Srbija su u prošlosti imale šest uzastopnih polufinala na velikim natjecanjima, a Španjolska je od 2018. igrala sva polufinala, veliki broj finala. To je jedna sjajna reprezentacija koja je dominantna u ovom trenutku, ali mi smo pokazali da možemo igrati s njima. Nekada te nijanse dijele od pobjede, čeka nas jako teška utakmica, ali ona neće ništa riješili."

Alvaro Granados, reprezentativac Španjolske: "Na taktičkom nivou smo napredovali, izbornik Martin je genije. Mislim da je pronašao svakom igraču njegovu rolu u kojoj iskače i u kojoj je dobar. Ova reprezentacija je osvojila dosta drugih i trećih mjesta, ali u ovom trenutku možemo napraviti korak prema naprijed, da više ne gubimo neke utakmice u kojima smo blizu pobjede."

Mjesto, vrijeme

Doha, Katar, 17:00

Zadnji susret

Finale prošlog Europskog prvenstva u kojem je Hrvatska bila na korak do pobjede, no Španjolci su u završnici ipak došli do pobjede rezultatom 11:10.

Prognoza

Bit će to još jedna neizvjesna utakmica u kojoj će odlučivati detalji. Naravno, potpuno subjektivno danas ćemo prognozirati novu hrvatsku pobjedu.

SP 2024., skupina A

  • Rezultati
  • Ljestvica

2. kolo

Australija29:7Južna Afrika
Španjolska10:6Hrvatska
1Španjolska 346:20+269
2Hrvatska 348:24+246
3Australija 346:35+113
4Južna Afrika 318:79-610

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!