Vodeni sportovi

Kobešćak o povijesnom uspjehu: 'Ovaj rezultat će promijeniti budućnost francuskog vaterpola'

Filip Mihoković • srijeda, 14.02.2024.
Kobešćak o povijesnom uspjehu: 'Ovaj rezultat će promijeniti budućnost francuskog vaterpola'
Foto: Mario Strmotić/HINA

Francuska vaterpolska reprezentacija, kojoj je na klupi hrvatski pomoćni trener Vjekoslav Kobešćak, ostvarila je neočekivanu pobjedu u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva protiv favorizirane Mađarske, a izbornik Francuske smatra da će ovaj uspjeh imati veliki utjecaj na budućnost...

Francuski vaterpolisti ostvarili su povijesni uspjeh pobijedivši favorizirane Mađare u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva. Sada će u polufinalu igrati protiv još većih favorita, Hrvatske, a pomoćnom treneru Francuske, Vjekoslavu Kobešćaku, bilo je od izrazite važnosti ostvariti ovakvu pobjedu prije Olimpijskih igara u Parizu:

Igraj na Hrvatska - Francuska na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

"Za francusku reprezentaciju vrlo je važno da smo prije Olimpijskih igara došli na jednom turniru među završne četiri momčadi kako bi skinuli pritisak Olimpijskih igara u Parizu kojeg si sami namećemo. Ovo je enorman povijesni uspjeh za francuski vaterpolo i mislim da je važna stvar za svjetski vaterpolo te potvrda kontinuiteta kroz dvije sezone dobrih rezultata i dobre igre francuske reprezentacije nakon Tokija, te konstantnog napretka i nadam se da to može ići još bolje."

Kobešćak je priznao da nije vjerovao u pobjedu pri zaostatku od četiri gola na poluvremenu protiv Mađarske:

"Mislio sam da se nećemo vratiti u utakmicu. Imali smo loše prve dvije četvrtine, kao i protiv Australije kada sam isto mislio da se nećemo izvući. S Australijom je stvar bila i njihove kvalitete, koja je u drugome poluvremenu pala jer nema toliki fond kvalitetnih igrača na koje treba obratiti pažnju. S Mađarima smo krenuli nesigurno i zabili su nam osam golova do poluvremena. Nisam mislio da ćemo se vratiti, ali psihologija se okrenula."

Ovaj povijesni uspjeh, Kobešćak najviše pripisuje fizičkoj spremi vlastite momčadi, a smatra da će rezultat odzvanjati francuskim sportom, bez obzira na konačni ishod turnira:

"Ono što je jako dobro je fizička sprema, tu taj francuski sistem rada sa sportašima daje plodove i mi u svim utakmicama fizički izgledamo jako dobro te ne pokazujemo pad u drugom dijelu utakmica. Mađari su u drugome poluvremenu radili neshvatljive greške, ali vjerojatno smo i mi zaslužni za to. Mi smo uz dozu kvalitete i sreće došli do povijesnog uspjeha koji će dosta odzvanjati bez obzira o nastavku natjecanja. Mislim da će ovaj rezultat promijeniti budućnost francuskog vaterpola."

Na kraju je pomoćni trener Francuske dao vlastito viđenje hrvatske momčadi te zaključio da je Francuzima sada najbitnija emotivna i psihološka priprema:

"Hrvatska je uz Italiju, momčad koja Francuskoj najmanje odgovara. To su dvije momčadi kojima Francuska nije uspjela doći u povoljan rezultat, zapravo, niti blizu. Hrvatska ima jako puno oružja i teško je obratiti pažnju na zaustavljanje svih igrača. Imaju centarski par koji će uvijek donijeti desetak igrača više i golmana koji je najbolji na svijetu i diže se iz utakmice u utakmicu. Samim time uz dobru obranu, on obrani sve što dođe do njega te imaju vrhunsku vanjsku liniju."

"Tu su i Žuvela, Vukičević i Rino Burić, koji je X faktor i može odigrati svaku poziciju. I na to dolazi Loren koji vodi igru i praktički ga je nemoguće zaustaviti. On je jedan od igrača koji uvijek imaju pet-šest rješenja što je izrazito teško braniti. Nema tu sumnje, Hrvatska je veći favorit od Mađarske, a nama je sada važno emotivno i psihološki pripremiti momčad. Ovo je ipak novost za većinu igrača i trebaju shvatiti da počinje skroz novi turnir s ove dvije utakmice koje nas čekaju."

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!