Nogomet

Lisabonski velikani u borbi za finale Taca de Portugal

Filip Mihoković • četvrtak, 29.02.2024.
Lisabonski velikani u borbi za finale Taca de Portugal
Foto: EPA

Prva utakmica polufinala Taca de Portugal između Sporting Lisabona i Benfice odigrat će se na stadionu Jose Alvalade, a oba kluba ulaze u lisabonski derbi s dugim nizom bez poraza.

Unatoč povijesnoj dominaciji Sportinga i drugih članova 'velike trojke', Lavovi nisu osvojili Taca de Portugal od 2019. godine, što je suša koju se nadaju prekinuti nadmašivanjem svojih lisabonskih rivala. Trupe Rubena Amorima suočavaju se s Benficom željni produljenja svojeg niza bez poraza koji traje od 23. siječnja, kada je u Taca de Ligi bolja bila Sporting Braga, što im je jedini poraz u 16 utakmica u svim natjecanjima.

Igraj na nogometne utakmice na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Amorimovi igrači ostvarili su 13 pobjeda u tom razdoblju, s uzastopnim remijima protiv Young Boysa (1:1) i Rio Avea (3:3), što je spriječilo prvake iz 2019. godine da uđu u četvrtak s nizom od sedam uzastopnih pobjeda. Remi sa švicarskom momčadi u 1/16 finala Europa lige nije bio nepovoljan jer su prvu utakmicu dobili 3:1 na Alvaladeu, ali šest golova u uzbudljivom remiju s Rio Aveom prouzročilo je Sportingu zaostatak od dva boda za Benficom u Primeira Ligi.

On se suočava s rekordnim osvajačima natjecanja, tražeći pozitivan rezultat koji će ponijeti sa sobom u uzvrat na Estadio Da Luz u travnju, i ostaje vidjeti hoće li Amorimovi igrači ostvariti svoju prvu pobjedu nad Benficom iz petog pokušaja.

Što se tiče momčadi Rogera Schmidta, ambicija joj je osvojiti rekordnu 27. Taca de Portugal, a na putu joj stoje gradski rivali, koji su ujedno i njihovi glavni protivnici za 39. naslov prvaka. Benfica je pobijedila Lusitaniju, Famalicao, Bragu i Vizelu kako bi stigla do ove faze. Pozitivan ishod u polufinalu nije zajamčen za Orlove, iako njihov niz od osam uzastopnih utakmica bez poraza i niz neporaženosti protiv Lavova ulijeva povjerenje navijačima pred prvu utakmicu u četvrtak.

Schmidtovi igrači, poput svojih suparnika, pokazali su se izrazito konstantnima ove sezone, dok je Benfica izgubila samo jednu od posljednjih 22 utakmice u svim natjecanjima, a to je bio poraz u izvođenju jedanaesteraca protiv Estorila u Taca de Ligi. S obzirom na njihov nadolazeći derbi s Portom 3. ožujka, Schmidt traži vrhunsku izvedbu svojih igrača u narednim danima kako bi Benfica zadržala kontrolu u oba natjecanja.

Viktor Gyokeres je vodeći strijelac Sportinga u natjecanju s pet golova, dok je Pedro Goncalves postigao tri, a obojica bi mogli imati ključnu ulogu u prvoj utakmici u četvrtak. Paulinho je postigao tri pogotka u kupu, ali ozljeda tetive, zbog koje neće biti na raspolaganju do travnja, drži ga izvan ovotjednog ogleda. Benfica ima dva igrača s po tri gola, Rafa Silvu i Arthura Cabrala, dok je Joao Mario postigao dva gola, a sva trojica mogla bi odigrati značajnu ulogu u polufinalu.

Što su rekli

Ruben Amorim, trener Sportinga: "Nemamo gotovo nikakvih opcija za napad, a Paulinho se ponudio igrati iako je ozlijeđen. Ovo je dilema svih trenera, nije pitanje treba li ostaviti ili ne ostaviti igrače, već je pitanje poznavanja momčadi koja mi je na raspolaganju. Želim uvijek pobjeđivati, stoga uvijek pokušavam donijeti najbolje odluke. Protiv Benfice će igrati Franco Israel, kao što je uobičajeno u portugalskom Kupu."

Roger Schmidt, trener Benfice: "Znam da će to biti dobra utakmica protiv vrhunske momčadi. Prva je utakmica polufinala, govorimo o Kupu i važnoj utakmici, s dvije momčadi koje će pokazati puno kvalitete, što su već i učinile ove sezone. Nadam se dobroj utakmici, dat ćemo sve od sebe da odigramo dobro i napravimo dobar rezultat."

Mjesto, vrijeme, suci

Estadio Jose Alvalade, Lisabon, 21:45

Sudac: Fabio Verissimo

Nedostaju

Sporting: Paulinho, Goncalo Ignacio (pod upitnikom)

Benfica: Juan Bernat

Zadnji susret

Posljednji put ove dvije momčadi susrele su se u 11. kolu Primeira lige, 12. studenog 2023. godine u Lisabonu, kada je bolji bio domaćin, Benfica. Sporting je poveo u završnici prvoga dijela pogotkom Viktora Gyokeresa, no nakon što je Goncalo Inacio zaradio isključenje nakon drugog žutog kartona u 51. minuti, ostao je bez igrača manje. Domaćin je to uspio iskoristiti i preokrenuti susret u dubokoj nadoknadi dvama pogocima, a strijelci su bili Joao Neves u 94. i Casper Tengstedt u 97. minuti.

Prognoza

Obje momčadi su na nevjerojatnim pobjedničkim nizovima pa je za očekivati neizvjestan lisabonski derbi, a blagi favorit bit će Sporting zbog domaćeg terena te rasporeda Benfice, koja za tri dana ima i drugi derbi, s Portom.

FOTO: Jose Sena Goulao/EPA

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!