Nogomet

Okršaj velikih rivala na Old Traffordu za polufinale FA kupa

Petar Jenjić • nedjelja, 17.03.2024.
Okršaj velikih rivala na Old Traffordu za polufinale FA kupa
Foto: EPA

Posljednji četvrtfinalni dvoboj FA kupa danas će se odigrati na Old Traffordu. Čak 15. puta u povijesti natjecanja susrest će se Manchester United i Liverpool, a puno uspješniji je današnji domaćin...

Nakon jučerašnja dva, danas su na rasporedu i preostala dva četvrtfinala engleskog FA kupa. Onaj nama zanimljiviji igra se na Old Traffordu gdje će snage odmjeriti Manchester United i Liverpool, dva velika rivala. Susret počinje od 16:30 sati, a sudit će John Brooks.

Igraj na Manchester United - Liverpool na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Manchester United definitivno igra toplo-hladno ove sezone, a u zadnjih pet utakmica upisao je tri pobjede i dva poraza. Izgubio je kod kuće od Fulhama (1:2) i u gostima kod Manchester Cityja (3:1), a upisao je pobjede kod Lutona (1:2), Nottingham Forresta (0:1) i u zadnjem kolu kod kuće protiv Evertona s 2:0. Oba gola stigla su iz penala, a zabijali su Bruno Fernandes i Marcus Rashford.

S druge strane, Liverpool je na sjajnom nizu unatoč brojnim problemima s ozljedama. Upisao je osam pobjeda i jedan remi u zadnjih devet utakmica, a jedino nije uspio slaviti protiv Manchester Cityja (1:1), jednog od dva konkurenta za osvajanje Premiershipa. Uoči današnje utakmice, Redsi su uspješno odradili uzvratni dvoboj protiv Sparte Prag i izborili četvrtfinale Europske lige. Slavili su s čak 6:1. Cody Gakpo jedini je zabio dva, dok su po jedan dodali, Darwin Nunez, Bobby Clark, Mohamed Salah i Dominik Szoboszlai.

Uključujući i utakmice na penale, trener Redsa Jürgen Klopp juri svoju 300. pobjedu na klupi ove momčadi. Liverpool traži svoje 26. polufinale FA kupa, a u zadnjih šest utakmica igranih na svetog Patrika su neporaženi. Čak 12 puta zabijali su na Old Traffordu u zadnja četiri gostovanja, a prije toga, za isti broj golova, trebalo im je 13 dvoboja u Manchesteru.

Samo je protiv Evertona igrao Liverpool češće u FA kupu (19). Ovo će im biti 15. dvoboj s Manchester Unitedom u ovom natjecanju, a čak deset puta dalje su prošli Crveni vragovi koji su 12. puta osvojili ovo natjecanje, naspram Liverpoolovih osam trofeja.

Manchester United svoj je put krenuo gostujućom pobjedom protiv Wigana (0:2), uslijedila je pobjeda protiv Newporta od 4:2, da bi u osmini finala svladali već spomenuti Nottingham Forest s 1:0. S druge strane, današnji gosti odmah su na startu imali teškog protivnika, Arsenala, kojeg su svladali s 2:0 na Emiratesu, nakon čega su na Anfieldu svladali Norwich (5:2) i Southampton (3:0).

Liverpool se nastavlja mučiti s ozljedama igrača, a jedan od novih mogao bi biti Ibrahima Konate koji je propustio zadnje dvije utakmice. Još od ranije, izvan kadra su: Trent Alexander-Arnold, Alisson Becker, Stefan Bajčetić, Ben Doak, Curtis Jones, Diogo Jota, Joel Matip i Thiago Alcantara. Isto tako, Harvey Elliot, Ryan Gravenberch i Bobby Clark su jedan žuti karton od propuštanja sljedeće FA kup utakmice.

Nešto bolje vijesti za današnje domaćine. Erik Ten Hag rekao je da su u petak trenirali Harry Maguire, Rasmus Hojlund i Aaron Wan-Bissaka i nada se da će netko od njih biti spreman za utakmicu. Sve bliže povratku je Mason Mount, dok su Tyrell Malacia, Luke Shaw i Anthony Martial igrači koji duže vremena izbivaju. Van kadra je i rezervni vratar Altay Bayindir zbog ozljede, ali zato je Tom Heaton ponovno spreman.

Što su rekli

Erik Ten Hag, trener Manchester Uniteda: "Baš kao što nam trebaju igrači u top formi, isto se odnosi i na navijače. Kup utakmice su na ispadanje i treba nam energija od strane svih. Nagrada je velika, povratak na Wembley, korak bliže velikom trofeju i pobjeda protiv velikog rivala. Kako bismo ostvarili te ciljeve, svi na Old Traffordu moraju napraviti svoj dio. Ova utakmica zahtijeva koncentraciju, mirnoću i samopouzdanje."

Jürgen Klopp, trener Liverpoola: "Veselim se utakmici, iako ne znam može li se to zvati uživanjem. Dobra je to stvar. Devet tisuća navijača može na Old Trafford, to je... Pitajte me nakon utakmice jesam li uživao. United je imao cijeli tjedan za pripremu, mi smo igrali u četvrtak. Ten Hag će ih dobro pripremiti, zna točno kako igramo i sigurno će nam biti veliki izazov."

Mjesto, vrijeme, suci

Old Trafford, Manchester, 16:30

Sudac: John Brooks

Nedostaju

Manchester United: Martinez, Bayindir, Malacia, Shaw, Martial (ozljede), Mount, Hojlund, Maguire, Wan-Bissaka (pod upitnikom)

Liverpool: Alexander-Arnold, Becker, Bajčetić, Doak, Jones, Jota, Matip, Alcantara (ozljede), Konate (pod upitnikom)

Zadnji susret

U utakmici 17. kola, odigranoj polovicom prosinca prošle godine, završilo je bez pogodaka na Anfieldu.

Prognoza

Liverpool traži prvu FA kup pobjedu protiv Manchester Uniteda na Old Traffordu i s obzirom na trenutnu formu, prije bismo prognozirali njegovu pobjedu danas. Međutim, s obzirom na ulog i rivalitet, svi ishodi su mogući.

FOTO: EPA/ADAM VAUGHAN

FA kup

četvrtfinale

Wolverhampton2:3Coventry City
Manchester City2:0Newcastle
Chelsea4:2Leicester City
Manchester United4:3 *Liverpool

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!