Nogomet

Kreće završna borba za Europsko prvenstvo, Bosna i Hercegovina u Zenici čeka Ukrajinu

Mihaela Bradovski • četvrtak, 21.03.2024.
Kreće završna borba za Europsko prvenstvo, Bosna i Hercegovina u Zenici čeka Ukrajinu
Foto: EPA

Većina sudionika Europskog prvenstva je poznata, a u narednim danima saznat ćemo i preostale. Na rasporedu je play-off, a u polufinalu se između ostalih sastaju i Bosna i Hercegovina i Ukrajina…

U Pathu B play-offa za Europsko prvenstvo nalaze se četiri reprezentacije, a samo jedna će otići u Njemačku. Danas su na rasporedu oba polufinala, sastaju se Bosna i Hercegovina i Ukrajina u Zenici te Izrael i Island u Budimpešti. Pobjednici tih dvoboja igrat će u finalu play-offa, a domaćin će biti bolji iz para Bosne i Hercegovine i Ukrajine.

Igraj na Bosna i Hercegovina - Ukrajina na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Bosna i Hercegovina imala je vrlo turbulentne kvalifikacije, nije uspjela na taj način doći do Europskog prvenstva već na osnovu plasmana u Ligi nacija.

U kvalifikacijama za Europsko prvenstvo Bosna i Hercegovina potpuno je podbacila, igrala je loše i imala loše rezultate. Mijenjala je izbornike, a sada će je pokušati na Europsko prvenstvo odvesti Savo Milošević koji je u završnici kvalifikacija preuzeo reprezentaciju.

U svojoj skupini zauzela je tek peto mjesto, jedini lošiji bio je Lihtenštajn koji je očekivano završio na dnu skupine bez bodova i s gol razlikom 1:28. Taj jedini gol postigao je upravo protiv BiH. Portugal i Slovačka izborili su prolaz na Europsko prvenstvo, a ispred BiH bili su i Luksemburg i Island.

Ukrajina je pak do posljednje sekunde kvalifikacija bila u igri za prolaz na Europsko prvenstvo. Engleska je lako osigurala nastup na Euru, a u posljednjem kolu Ukrajina i Italija odlučivali su o drugom putniku. Ukrajincima je u Leverkusenu trebala pobjeda, ali ostalo je 0:0.

Nakon susreta iz ukrajinskog tabora sasuli su paljbu po španjolskom sucu Manzanu tvrdeći kako su oštećeni za kazneni udarac u posljednjim trenucima susreta. No to sada moraju zaboraviti, čeka ih gostovanje u Zenici gdje im neće biti nimalo jednostavno.

Što su rekli

Savo Milošević, izbornik BiH: "Vjerujem u pozitivan rezultat, a tako razmišljaju i momci. Moramo biti svjesni da će biti teško, ali već sam rekao da znam da možemo do pobjede. Znao sam i prije ove utakmice da imamo kvalitetu za prolaz, a sada to trebamo opravdati. Fokus je na ovoj utakmici, a kada se završi, razmišljat ćemo što dalje. Vježbali smo i penale, dobro je to odraditi."

Sergej Rebrov, izbornik, Ukrajine: "Znam Savu dok smo igrali zajedno, odličan je bio igrač, ali ne znam kakav je trener, vidjet ćemo. On je ovdje samo četiri utakmice, ne znam kako radi. Vidjet ćemo kako će nam biti bez Cygankova. Imamo još dan da se spremimo, ali tu je preko 20 igrača, utakmica je vrlo brzo, vidjet ćemo kako će to izgledati u Zenici. Očekujemo jaku utakmicu, znamo kako je Bosna i Hercegovina odigrala kvalifikacije, ali to nema veze, ovo je nova utakmica. Dobro smo se pripremili, očekujem tvrdu utakmicu. Bosna i Hercegovina je odlična ekipa, respektiramo ih."

Mjesto, vrijeme, sudac

Zenica, Bilino Polje, 20:45

Sudac: Felix Zwayer (Njemačka)

Prošli dvoboj

U kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Katru Bosna i Hercegovina i Ukrajina sastale su se dva puta. U prvom dvoboju bilo je 1:1, a u Zenici je Ukrajina slavila s 2:0 golovima Zinčenka i Dovbika.

Prognoza

Bosna i Hercegovina da bi imala šansu za prolaz mora odigrati za klasu bolje nego što je to bio slučaj u kvalifikacijama. Tamo je izgledala vrlo loše i s takvom igrom neće moći parirati Ukrajini.

FOTO: EPA/ROBERT GHEMENT

EP 2024., play-off

polufinale

Gruzija2:0Luksemburg
Bosna i Hercegovina1:2Ukrajina
Grčka5:0Kazahstan
Izrael1:4Island
Poljska5:1Estonija
Wales4:1Finska

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!